Dostupni linkovi

Kijev razmatra ukidanje specijalnog statusa za istok Ukrajine


Ukrajina, prebrojavanje glasova
Ukrajina, prebrojavanje glasova

Ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu u utorak razmatra ukidanje zakona o "specijalnom statusu" regiona na istoku Ukrajine usvojenom u septembru, prema kojem ta područja uživaju širu autonomiju tokom tri godine. Ovaj potez zvaničnog Kijeva usledio je nakon što su u ovim oblastima separatisti održali izbore koje ukrajinske vlasti i Zapad ne priznaju.

Ukrajina će razmotriti svoje učešće u mirovnom planu za istok zemlje, ozbiljno prekršenim održavanjem izbora u organizaciji separatista u toj oblasti u
nedelju, izjavio je u ponedeljak veče predsednik Petro Porošenko.

"Ti pseudo-izbori predstavljaju brutalno kršenje protokola iz Minska
od 5. septembra"
, sklopljenom između Kijeva i separatista sa istoka
Ukrajine, kojim se predviđaju lokalni izbori u skladu sa ukrajinskim
zakonima, rekao je Porošenko u obraćanju naciji.

"Ova farsa u prisustvu tenkova i mitraljeza nema veze sa pravom naroda da slobodno iskaže svoju volju i po definiciji se ne može nazvati izborima. Gangsteri, teroristi i uljezi mogu da se okite titulama poslanika, ministara i premijera ili čak krunišu kao kraljevi i carevi, ali šta god da stave na svoju glavu, i dalje će biti osvajači, lopovi i kriminalci”.

On je obećao da će Kijev "razmotriti" svoj angažman predviđen tim protokolom i da će pre svega "obustaviti zakon o specijalnom statusu" pobunjeničkih oblasti, dogovoren tim planom.

Porošenko je dodao da je zakon o specijalnom statusu bio "važan za zaustavljanje spoljne agresije i mobilizaciju međunarodne podrške
jer je pokazao iskrene namere Ukrajine u pogledu smirivanja napetosti
u oblastima Donjecka i Luganska".

"Pobunjenici su odbacili takvu mogućnost. Njihovi pseudo-izbori su
uništili taj zakon i grubo pogoršali situaciju u oblastima Donjecka
i Luganska",
zaključio je Porošenko.

Sporazumom o primirju je, između ostalog, predviđeno je da se u ove dve separatisičke oblasti u decembru održe izbori po ukrajinskim zakonima.

Denis Pušilin
Denis Pušilin

Istovremeno, Denis Pušilin, jedan od lidera pokreta Donjecka Republika (DNR), koji je pobedio na izborima 2. novembra, nazvao je “histerijom” Porošenkov plan o poništavanju zakona o specijalnom statusu Donbasa.


"To liči na histeriju Kijeva. Suština je u tome da su izbori održani uz visok odziv glasača i da su svi posmatrači napomenuli da je glasanje bilo validno", rekao je Pušilin.

On je dodao da će Kijev u ovoj situaciji "izvršiti različite vidove pritisaka" i izrazio nadu da će "političari u Kijevu imati dovoljno zdravog razuma da počnu razgovore sa liderima DNR, koji su dobili poverenje naroda".

Moskva takođe smatra da je na ovim izborima “iskazana volja naroda” i da izabrani predstavnici imaju sada mandate da pregovaraju sa Kijevom.

S druge strane, SAD i EU su saopštile da neće priznati ove “lažne” izbore.

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas svoje nezadovoljstvo zbog uloge Rusije u istočnoj Ukrajini, ocenjujujući da još nema razloga za ukidanje sankcija EU Moskvi.

Merkelova je rekla da njen cilj ostaje diplomatsko rešenje, ali da događaji tokom vikenda pokazuju "koliko je teško čak i poštovati već postignute sporazume, ako imamo u vidu nelegalne izbore".

Ona je navela "da doprinos Rusije još nije onakav kakav bi EU želela", da su sankcije neizbežne, kao i da "nema razloga u ovom času za njihovo ukidanje".

Više evropskih medija prenelo je izjavu nove šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da podržava sankcije, ali je dodala da postoji "veliki znak pitanja" da li će one promeniti stav Rusije.

Rusija poslala novi konvoj pomoći

U međuvremenu, šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin izjavio je da vlasti u Kijevu nameravaju da "povrate" područja na istoku Ukrajine posle izbora u organizaciji proruskih pobunjenika.

Pavlo Klimkin

"Neki regioni u istočnoj Ukrajini su u stvari pod kontrolom proruskih terorista i ruskih vojnika. Međutim, to su ukrajinska područja i mi ćemo ih povratiti", rekao je Klimkin za nemački Bild.

On nije naveo detalje o mogućoj vojnoj internciji posle povlačenja ukrajinskih vojnika sa istoka zemlje. Ukrajinska vojska navela je da je želela da uguši prorusku pobunu, ali je nailazila i na otpor prisutnih ruskih vojnika, što je Moskva u nekoliko navrata demantovala.

On je ponovo osudio "redovne upade ruskih vojnika" u pobunjeničke zone u Ukrajini.

"Ukrajinske snage su spremne da brane svoju zemlju, kao nikad do sada", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Vrhovni vojni komandant NATO, američki general Filip Bridlav izjavio je danas da Rusija radi na pomeranju svojih granica ka zapadu u Ukrajini.

Bridlav je rekao da Rusija razmatra planove za postavljenje na Krim vazdušnih snaga s mogućnošću taktičkog nuklearnog oružja, a da je Zapad zbog delovanja Moskve primoran da poveća svoje vojne kapacitete.

On je dodao da zasad nema naznaka da Rusija postavlja taktičko nuklearno oružje na Krim.

"Ono što je Rusija uradila na Krimu i u istočnoj Ukrajini zvaćemo hibridnim ratom", rekao je Bridlav u ponedeljak u Pentagonu.

Bridlav je kazao da je Moskva izvršila vojni, politički i ekonomski pritisak na Ukrajinu, podrila njene granice i pomerila liniju demarkacije dalje na zapad.

"Primetili smo generalni trend ka utvrđivanju te linije demarkacije i
znatno omekšavanje prave ukrajisnko-ruske granice"
, rekao je Bridlav
dodajući da SAD i savezničke zemlje menjaju svoj pristup Rusiji
pošto Moskvu više ne smatraju partnerom.

On je rekao da 250 do 300 ruskih vojnika obučava proruske separatiste, da se u Rusiji uz granicu s Ukrajinom nalaze jedinice sedam bataljona, kao i da su se te trupe približile granici s održavanjem izbora u proruskim oblastima u Ukrajini.

Bridlav je dodao da granicu redovno prelaze ruski vojni kamioni, među kojima je jedan koji je ušao u nedelju kada su održani izbori u proruskim regionima Donjeck i Lugansk.

Rusija je objavila da je poslala nove konvoje pomoći regionima u Ukrajini koje kontrolišu proruski separastisti.

Portparol Centra za upravljanje nacionalnim krizama u okviru Ministarstva za hitne situacije Oleg Voronov rekao je da je u utorak deset kamiona isporučilo 50 tona goriva i medicinskih sredstava u Donjeck. Drugih deset kamiona istog sadržaja isporučeno je u Lugansk. Ovo je šesti konvoj humanitarne pomoći poslan stanovnicima samoproglašenje Narodne republike Donjeck i Lugansk, a u prethodnih pet isporučeno je oko 8.000 tona namirnica i drugih potrepština.

XS
SM
MD
LG