Dostupni linkovi

Ukrajina optužuje Rusiju za invaziju posle ulaska konvoja


Kamion prevozi rusku humanitarnu pomoć
Kamion prevozi rusku humanitarnu pomoć

Kijev je saopštio da je ulazak 90 kamiona sa ruskom humanitarnom u Ukrajinu “direktna invazija”. Bez nadzora predstavnika Međunarodnog crvenog krsta i u pratnji proruskih separatista, kamioni su se uputili ka Luganjsku. Moskva je saopštila da su svi "izgovori" ukrajinskih vlasti za odlaganje ulaska konvoja iscrpljeni.

Šef Službe državne bezbednosti Ukrajine Valentin Nalivajčenko je izjavio da ulazak ruskih kamiona predstavlja “direktnu invaziju” na Ukrajinu od strane Rusije.

“To su vojna vozila pod ciničnim pokrićem Crvenog krsta”, kazao je Nalijvajčenko, dodajući da Ukrajina neće preduzimati bilo kakvu oružanu akciju protiv konvoja jer želi da izbegne provokacije.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je prethodno upozorilo Kijev da ne preduzima bilo kakvu akciju protiv konvoja, ne precizirajući moguće kontramere.

Moskva je optužila Kijev da namerno zadržava isporuku ruske humanitarne pomoći, odlučivši da više ne čeka na ulazak u istočnu Ukrajinu sa svojim konvojem koji stoji više od nedelju dana na granici.

"Svi izgovori za odlaganje isporuke pomoći zonama u katastrofalnoj
humanitarnoj situaciji su iscrpljeni. Rusija je rešila da deluje.
Naš konvoj je krenuo u pravcu Luganjska na istoku Ukrajine. Normalno, spremni smo da u pratnji konvoja budu i predstavnici Crvenog krsta i za njihovo učešće u distribuciji pomoći",
saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Portparol Aleksandr Lukašević.

“Situacija je postala nepodnošljiva nakon beskonačnih i neuverljivih odlaganja. Konvoj sa nekoliko stotina tona humanitarne pomoći preko potrebnoj stanovništvu ovih oblasti razvlači se čitavnih sedam dana na granici. Za to vreme Rusija je učinila ogroman napor angažujući sve linije komunikacije na svim nivoima kako bi rešila sve formalnosti. Ispunili smo sve moguće i nemoguće zahteve Ukrajine”.

Međutim, Međunarodni crveni krst je saopštio da njegovi predstavnici iz bezbednosnih razloga ne prate konvoj. Portparolka Galjina Balzamova u izjavi novinarima sa ruske strane graničnog prelaza Donjeck-Izvarina:

“Zbog komplikovane bezbednosne situacije – naš tim u Luganjsku je javio da su cele prošle noći vođene borbe – Međunarodni komitet crvenog krsta smatra da mu nisu pružene adekvatne bezbednosne garancije da bi pratio konvoj”.

Balzamova je rekla da su ruski i ukrajinski carinici zajedno sa predstavnicima Međunarodnog crvenog krsta juče pregledali 34 kamiona od ukupno 280 koliko se nalazi sa ruske strane granice.

Kamioni su ušli u Ukrajinu u delu koji kontrolišu proruski separatisti i potrebno im je da dva sata da stignu do Luganjska. Međutim, nije jasno da li mogu da koriste glavni put s obzirom na neprekidne borbe ukrajinskih snaga i pobunjenika.

Kamioni natovareni vodom, generatorima i vrećama za spavanje namenjeni su civilima u gradu Lugansku, gde se proruski separatistički borci opkoljeni vladinim snagama. Granatiranje grada traje već nedeljama a ni jedna strana ne prihvata prekid vatre.

Ukrajinske vlasti strahuju da pobunjenici ne iskoriste konvoj i naprave provokaciju, što bi moglo da bude izgovor za rusku invervenciju. Navele su da pomoć može biti upućena samo ako postoje "garancije" o bezbednosti konvoja, uključujući i pratnju predstavnika Međunarodnog crvenog krsta.

Moskva smatra da su sve potrebne garancije date i da je predviđen put
proverio Crveni krst.

Rusija negira optužbe da naoružava i obučava pobunjenike u Luganjsku i u susednoj regiji Donjecka, gde je tokom četiri meseca borbi ubijeno više od 2.000 ljudi a više od 330.000 bilo je prisiljeno da napusti domove.

Luganjsk, koji je pod pobunjeničkom kontrolom, već 20 dana se suočava sa nestašicama vode, struje i lekova.

XS
SM
MD
LG