Dostupni linkovi

Sukobi u Ukrajini sprečili međunarodne istražitelje u obilasku olupine MH17


Ukrajina, deo olupine malezijskog aviona
Ukrajina, deo olupine malezijskog aviona

Zbog sukoba proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga tim međunarodnih istražitelja neće u nedelju obići mesto na kome je srušen malezijski „boing 777“ na istoku Ukrajine.

Aleksandar Hug zamenik šefa posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini rekao je da se čini da je situacija na terenu nebezbedna, te će se istražitelji, među kojima su za sada Australijanci i Holanđani, do olupine letelice uputiti u ponedeljak.

Holandski premijer Mark Rute odbacio je predloge za slanje naoružane međunarodne misije na mesto obaranja aviona ocenivši takav plan nerealističnim.

"Zaključili smo da je veoma rizično da međunarodna misija odmah bude umešana u ukrajinski sukob.“, rekao je Rute.

Malezija je sa proruskim separatistima u Ukrajini postigla sporazum po kome će međunarodnim policijskim snagama biti dozvoljeno da stupe na područje na kome je oboren „boing 777“ na letu MH17 kada je poginulo 298 osoba.

Iz kabineta malezijskog premijera je Najiba Razaka saopšteno je da će međunarodne policijske snage obezbeđivati strane istražitelje. Dogovor je postignut sa liderom proruskih separatista Aleksandrom Borodajom, koga su malezijske vlasti ranije ubedile da im preda crne kutije sa leta MH17.

Mediji javljaju da se najmanje 12 holandskih policajaca u oklopnim transporterima u nedelju uputilo ka mestu gde je letelica srušena.

Holandsko ministarstvo pravde saopštilo je da je timu odobren polazak na osnovu sporazuma koji je Organizacija evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) postigla sa proruskim separatistima. Mešanje pobunjenika i bezbednosni problemi do sada su ograničavali pristup istraćiteljima mestu pada aviona.

Vođa istražiteljske misije u Ukrajini Jan Tuinder rekao je u Harkovu da holandska vlada šalje policajce u taj grad.

"Holandska vlada šalje policajce ovde u Ukrajinu u Harkov, što znači da će Harkov za sada biti uključen u sledećem delu naše istrage. Cilj ove policijske misije je da pronađemo i poslednji ljudski ostatak i lične stvari koje su ostale u području u kome se ova katastrofa dogodila. Da ih vratimo kući.“, rekao je Tuinder.

Holandija, čijih je 193 državljana poginulo među 298 nastradalih, vrši identifikaciju svih žrtava i vodi istragu o uzrocima nesreće. Holandska vlada je saopštila da su forenzičari identifikovali prvu žrtvu. Ministarstvo pravde te zemlje saopštilo je da je reč o Holanđaninu i da su o tome obavešteni njegov porodica i gradonačelnik grada u kom je živeo. Nije međutim obelodanilo identitet žrtve, prenela je agencija AFP.

U međuvremenu, australijski premijer Toni Abot izjavio je da će se pripadnici policije te zemlje u nedelju priključiti prvom kontigentu nenaoružane međunarodne humanitarne misije koju predvode Holanđani.

Ta misija će ući na područje istočne Ukrajine gde je srušen avion na letu MH17 i prikupljati ostatke žrtava.

Abot je rekao da će na tom mestu biti 49 ljudi, od kojih 11 Australijanaca, dodavši da očekuje povećanje njihovog broja narednih dana.

"Naš cilj je da povratimo tela. To je ono što naš narod očekuje od nas, to je ono što zaslužuju neutešne porodice širom sveta. Namera nam je uz pomoć lokalnog stanovništva, da omogućimo da prikupljanje ostataka protekne što brže i efikasnije.", rekao je Abot.

Australija planira i da pošalje ukupno 190 policajaca u Holandiju, koji bi trebalo da učestvuju u operaciji obezbeđenja mesta nesreće.

Avion MH17 oboren je prošle nedelje iznad dela istočne Ukrajine koja je pod kontrolom proruskih pobunjenika. Poginulo je skoro 300 ljudi. Američki i ukrajinski zvaničnici tvrde da je oboren projektilom ispaljenim sa teritorije koju kontrolišu pobunjenici, najverovatnije greškom.

Iako je u području pada letelice momentalno proglašeno primirje između ukrajinskih snaga i seperatatista, borbe besne svega 60 kilometara dalje u zapadnom i istočnom predgrađu pobunjeničkog uporišta Donjecka.

XS
SM
MD
LG