Dostupni linkovi

Ima li Crna Gora razloga za optimizam u 2015?


Milo Đukanović najavnoj sednici Vlade Crne Gore 23. decembra
Milo Đukanović najavnoj sednici Vlade Crne Gore 23. decembra

Tokom proširene i otvorene za javnost, sjednice Vlade koja je održana na Cetinju u utorak, premijer Milo Djukanović je govorio o pojedinim važnim političkim i ekonomskim pitanjima. Naročito je zapaženo njegovo zadovoljstvo ekonomskim pokazateljima koje bi dio javnosti, odnosno, gradjana mogao shvatiti kao nagovještaj boljeg života.

Premijer Milo Djukanović je 2014. godinu ocijenio kao uspješnu za crnogorsku ekonomiju koja je, po njegovom mišljenju, bila uspješnija u borbi sa krizom i od same Evropske Unije. „U narednom periodu treba očekivati dinamičniji ekonomski rast“, rekao je Djukanović koji je u prilog tome iznio brojne statističke podatke, odnosno, ekonomske pokazatelje.

„Očekujemo da ekonomski rast za 2014. bude nešto iznad dva posto. Niže nego što smo planirali, više nego kod susjeda, više nego u eurozoni, višenego u Evropskoj Uniji. Takodje, za više od 3.000 je povećan broj zaposlenih u ovoj godini. Javni prihodi su povećani za 8,9 posto u odnosu na 11 mjeseci prošle godine, odnosno, 5,9 posto više u odnosu na plan.“

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević ipak ima odredjeno mišljenje o domaćoj ekonomskoj statistici.

„Prošle godine, kada se desio kolaps privrede, stečaja Kombinata aluminijuma, velike nelikvidnosti u čitavoj zemlji, zatvaranja radnih mjesta na sjeveru, zvanična statistika je registrovala da je stopa siromaštva smanjena za 30 posto. Dakle, radi se o neozbiljnoj statistici koja služi samo za političku promociju režima.“

Premijer Djukanović je, kada se sumira, rekao da je tekuća 2014. godina bila uspješna, da će domaća ekonomija zabilježiti godišnji rast veći od rasta u Evropskoj Uniji, da je smanjena nezaposlenost, da je budžetski deficit skoro zanemarljivo mali, da inflacije nema, da je više stranih investicija , da se državna kasa puni više nego ranije.. .

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner Djukanovićeve DPS, Filip Vuković smatra da ovi pokazatelji ukazuju da je realno očekivati rast životnog standarda gradjana.

„Naravno da gradjani mogu očekivati boljitak u svemu što je proizvod ovih pokazatelja u ovoj godini i najave za sljedeću godinu.“

“Nadam se da ćete se složiti sa mnom da je ova godina bila jedna od uspješnijih“, rekao je premijer Milo Djukanović, ali ne sada pri kraju 2014., već prošle 2013. tokom tradicionalnog novogodišnjeg prijema u Vili Gorica pa bi se, s obzirom da je ova još uspješnija, moglo zaključiti da je u medjuvremenu možda ostvareno premijerovo obećanje o otvaranju 40 hiljada radnih mjesta i da će tako porasti i životni standard gradjana.

Medjutim, Djukanović ipak kaže da u vezi sa tim nije optimista, ali da razlozi za to ne leže u Vladi već u spoljnim i unutrašnjim okolnostima. Problem je, kaže premijer Djukanović, medjunarodno ekonomsko okruženje, odnosno, ulazak u recesiju Srbije i Hrvatske, a nedavno je tokom sastanka sa domaćim privrednicima izjavio i da za domaću ekonomiju problem predstavlja i nedostatak preduzetničke kulture.

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da širenje ekonomskog optimizma, isticanje navodnih pozitivnih pokazatelja i traženje uzroka za tešku situaciju izvan Vlade ima isključivo propagandni karakter.

„Radi se o uobičajenoj propagandi i spinovanju od strane čovjeka koji 25 godina vodi Crnu Goru i suočava se sa sve većim nezadovoljstvom gradjana. Svi naši ekonomski problemi su posljedica pogrešnih političkih odluka. Crna Gora je bogata zemlja sa velikim resursima, sjajnim položajem, malim brojem stanovnika i naše galopirajuće siromaštvo je posljedica političkog sistema, a ne ekonomska nužnost odredjena nekim višim silama na koje ne možemo da utičemo. Ne postoji čarobnjak koji bi u ovakvom sistemu učinio da ekonomija donosi benefite za gradjane.“

XS
SM
MD
LG