Dostupni linkovi

Uhićena dva osumnjičena za ubojstvo Njemcova


Marš žalosti povodom ubojstva Borisa Nemtsova, 1. veljače 2015.
Marš žalosti povodom ubojstva Borisa Nemtsova, 1. veljače 2015.

Dvojica muškaraca zadržana su u pritvoru jer se dovode u vezu sa ubojstvom ruskog lidera oporbe Borisa Njemcova ubijenog u Moskvi 27. veljače.

Aleksandr Bortnikov, direktor Federalne službe sigurnosti (FSB) izjavio je za Channel One da su Anzor Kubašev (Kubashev) i Zaur Dadajev (Dadayev) još uvijek u pritvoru "zbog sumnje da su počinili kazneno djelo".

Bortnikov je rekao da osumnjičene osobe dolaze iz regije Kavkaza, te dodao da je o svemu informiran predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Nemtsov (55) je bio nekadašnji potpredsjednik vlade. Često je kritizirao Putina i njegovu umiješanost u sukobe u Ukrajini.

Agencije Interfax prenosi izjavu odvjetnika Ane Durickaje (Anna Durytska), koja je bila u prisutnosti Nemtsova u trenutku ubojstva, da će vjerojatno biti pozvana na sud radi dodatnih ispitivanja.

Na Nemtsova je pucano na ulici u blizini Kremlja, iz automobila koji je prošao pored njega, ranije je saopćilo rusko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Dinamičan, nonšalantan i neusiljen političar koji je govorio gotovo besprijekorni engleski jezik, Nemtsov je bio vatreni zagovornik liberalnih ekonomskih reformi, a na nacionalnom nivou ugled je stekao kao popularni guverner regiona Nižnji Novogoroda 1990-tih.

Jednom nazvan "zlatnim dječakom" ruske politike u medijima, Nemtsova je kasnije Boris Jeljcin (Yeltsin) imenovao za prvog potpredsjednika ruske vlade, što je bio potez koji su mnogi tumačili tako da je ruski lider pripremao za svog nasljednika u Kremlju.

Nakon što je Jeljcin predao vlast Putinu, koji je izabran za predsjednika 2000., Nemtsov je postao glasan kritičar novog ruskog lidera kada je Kremlj počeo da pritiska kritički nastrojene medije i lansirao kampanju protiv bogatih oligarha iz ere Jeljcina koji su odbili da budu na liniji novog ruskog lidera.

XS
SM
MD
LG