Dostupni linkovi

Uhapšena ugledna sutkinja, u Sudu BiH zabrinuti


Azra Miletić
Azra Miletić

U Sarajevu je u četvrtak uhapšena sutkinja Suda BiH Azra Miletić. Ona se tereti da je uzela mito od Rame Brkića i Senada Šabića protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH, a koji su takođe uhapšeni.

Sutkinja Suda BiH je pod istragom državnog Tužiteljstva i osumnjičena je za krivična djela primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona, dok su Brkić i Šabić osumnjičeni za davanje dara ili drugih oblika koristi.

Činjenica da se za mito i korupciju sumnjiče sudije državnog Suda ponovo je otvorila pitanje povjerenja u bh. pravosuđe. Čim je do medija došla vijest da je sudkinja Miletić uhapšena zbog sumnje da je primala dar ili mito, oglasili su se iz ove pravosudne institucije.

“Ovo su sasvim sigurno uznemirujuća saznanja s obzirom da sutkinja Miletić obavlja visoko odgovornu funkciju u pravosudnoj instituciji na državnom nivou. Iako je riječ o osnovama sumnje, a ne o utvrđenoj krivici, odnosno fazi postupka u kojoj vrijedi pretpostavka nevinosti osumnjičene, smatramo da postojeća situacija sama po sebi baca sjenu na ugled naše institucije i može poljuljati vjeru građana u pravosuđe”, saopšteno je iz Suda BiH.

Tvrde da je hapšenje pokazatelj da je Sud BIH spreman da se obračuna sa korupcijom i u svojim redovima. Time će, između ostalog, tvrdi predsjednica Suda Medžida Kreso, biti vraćeno poljuljano povjerenje u bh. pravosuđe.

“Današnji slučaj pokazatelj je opredijeljenosti državnih pravosudnih institucija i njihove spremnosti da se razračunaju sa koruptivnim radnjama čak i unurtar vlastitih redova, podjedanako kao i u drugim sferama društva”, navodi se u saopštenju državnog Suda.

Razloga je više što je povjerenje u pravosudne institucije poljuljano, neki od njih su, kako navode analitičari, i nesigurna pravna država u kojoj politički centri moći imaju šansu da iskorištavaju pravosudne institucije.

Korupcija u pravosuđu

Nosioci pravosudnih institucija ni u kom slučaju ne smiju pogriješiti. kaže za Radio Slobodna Evropa bivši sudija Izet Baždarević. Napominje da ne govori o konkretnom slučaju koji je u fazi istrage, ali da, generalno govoreći, greška nosioca pravosudnih funkcija ima daleko veće reperkusije u jednom društvu.

„Ukoliko se desi neki propust ili previd u tim strukturama, onda to ima veoma negativnu konotaciju na građane. A pogotovu što će sigurno slabiti povjerenje, jer onda građani kažu ukoliko u Sudu postoji mogućnost da se ne postupa sa Ustavom i zakonom, kako će tek vjerovati drugom nekom. U tome i jeste težina, što se ovo mora akcentovati, veoma, veoma ozbiljno“, kaže on.

Transpanesi Internešnal BIH već godinama upozorava da je stepen korupcije u BIH visok i da ona postoji u svim segmentima društva. Ta pošast nije zaobišla ni pravosuđe, navodi Ivana Korajlić iz TI BIH.

“Unutar samog pravosuđa ne postoje dovoljno jaki mehanizmi borbe protiv korupcije, niti pravila i zakoni koji će biti restriktivniji i tražiti više odgovornosti od članova pravosudne zajednice. Ovo je pokazalo da su i sami pojedinci unutar pravosuđa povezani sa onima koje bi trebalo da procesuiraju, sa kriminalnim miljeom”, dodaje Korajlić.

Sudski postupak pokazaće da li postoji krivično djelo u slučaju sutkinje Azre Miletić. Nesumnjivo je, međutim, da je jedan od ključnih problema u Bosni i Hercegovini nefunkcionisanje pravosudnog sistema, kaže za RSE docent na Pravnom Fakultetu u Tuzli Zlatan Begić.

Zlatan Begić
Zlatan Begić

Dodaje da je potrebno ukazati na opasnost da u uslovima opšte pravne nesigurnosti politički centri moći koriste pravosudne institucije radi političkih obračuna.

„Problema ima, ima ih mnogo i po mom mišljenju ključ funkcionisanja cjelokupnog sistema vlasti u BIH je upravo u pravosuđu i pravosudnim instancama koje imaju dovoljno razloga a i dokaza koji su više nego očigledni kada je riječ o kršenju zakona. Nažalost, vidjeli smo da pravosudne institucije samo promntno djeliju kada se treba obračunati sa političkim protivnicima ili recimo pohapsiti neke demonstrante i optužiti ih za terorizam ili razna druga krivična djela“, navodi Begić.

Šta će se desiti ukoliko proces pokaže da postoji krivično djelo u slučaju sutkinje Miletić odgovara profesor Pravnog fakulteta u Mostaru Nurko Pobrić:

„Naravno, to je vrlo teško i dodao bih vrlo nemoralno krivično djelo. Ukoliko se dokaže da je sutkinja izvršila to krivično djelo to bi zaista bila velika ljaga i na tako da kažem u širem kontekstu sudačku, odnosno pravničku zajednicu u BIH“, odgovara on.

Sutkinja Miletić se tereti da je uzela mito od Brkića i Šabića protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH.

Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog Kantona, u Sudu BiH osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 11 godina za organizirani kriminal, organiziranje uzgoja te međunarodnu prodaju skanka, kao i za zloupotrebu službenog položaja.

Senad Šabić, koji je također član Brkićeve grupe, osuđen je na 10 godina zatvora za organizirani kriminal te promet narkoticima. Satko Kekić osuđen je na pet godina zatvora.

U novembru 2014. godine Sud BiH je djelimično ukinuo presudu u predmetu Ramo Brkić i drugi.

Ovo nije privi slučaj hapšenja osoba zaposlenih u bh. pravosudju. Prije nešto više od mjesec pod optužbom da je odavao tajne podatke uhapšen je jedan od istražitelja Tužilaštva BIH.

XS
SM
MD
LG