Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 16:18 CET

  Bosna i Hercegovina

  Uhapšeni kidnaperi dvoje djece iz Holandije

  FOTO:atvbl.com
  FOTO:atvbl.com
  U akciji MUP-a RS u srijedu je u Slatini kod Banjaluke na tavanu kuće pronađeno dvoje djece koja su u oktobru prošle godine oteta u Holandiji. Uhapšen je i bračni par iz Holandije koji je djecu kidnapovao nakon što im je holandski sud oduzeo pravo na privremeno starateljstvo koje su imali nad djecom.
   
  Višemjesečna potraga za otetom djecom iz Holandije završila se sretno. Brat i sestra pronađeni u jednoj vikendici u Slatini kod Banjaluke. Zdravi su i na sigurnom, potvrdila je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja.

  Potvrđeno je i da su otmičari bračni par iz Holandije koji se nalazio na međunarodnoj potjernici. Oboje imaju državljanstvo Kraljevine Holandije, a supruga ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Akcija je izvedena u saradnji sa operativnim atašeom holandske ambasade u BiH, kaže Šoja.

  “Prilikom pretresa vikendice u Slatini, gdje se ovaj bračni par skrivao, policija je u potkrovlju pronašla i djecu. Radi se o bratu i sestri za kojima je raspisana međunarodna objava o nestalim licima. Već smo napomenuli da su djeca holandski državljani. Njihovo zdravstveno stanje je dobro. O svim aktivnostima smo obavijestili Ambasadu Kraljevine Holandije u BiH, kao i Centar za socijalni rad Banjaluka i Službu za poslove sa strancima BiH. Bračni par, kao i djeca trenutno se nalaze u CJB Banjaluka. Više informacija o događaju trenutno ne možemo reći”,  navela je Mirna Šoja.  

  Uhapšeni bračni par, prema Šojinim navodima, imao je privremeno starateljstvo nad djecom, koje im je holandski sud ukinuo. Međutim, suprug inicijala T.M.C. i supruga G.D. su djecu oteli, a potom i nestali, nakon čega je bila raspisana međunarodna potjernica.

  Identitet i fotografije djece ostaju tajna zbog njihove zaštite.

  Milorad Milojević

  rfebl+blic.net

  U novinarstvo je ušao sasvim slučajno, bježeći od matematike. Od 2002. godine je dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banje Luke.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.