Srijeda, 27. maj/svibanj 2015, 19:57 CET

Bosna i Hercegovina

Uhapšeni kidnaperi dvoje djece iz Holandije

FOTO:atvbl.com
FOTO:atvbl.com
U akciji MUP-a RS u srijedu je u Slatini kod Banjaluke na tavanu kuće pronađeno dvoje djece koja su u oktobru prošle godine oteta u Holandiji. Uhapšen je i bračni par iz Holandije koji je djecu kidnapovao nakon što im je holandski sud oduzeo pravo na privremeno starateljstvo koje su imali nad djecom.
 
Višemjesečna potraga za otetom djecom iz Holandije završila se sretno. Brat i sestra pronađeni u jednoj vikendici u Slatini kod Banjaluke. Zdravi su i na sigurnom, potvrdila je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja.

Potvrđeno je i da su otmičari bračni par iz Holandije koji se nalazio na međunarodnoj potjernici. Oboje imaju državljanstvo Kraljevine Holandije, a supruga ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Akcija je izvedena u saradnji sa operativnim atašeom holandske ambasade u BiH, kaže Šoja.

“Prilikom pretresa vikendice u Slatini, gdje se ovaj bračni par skrivao, policija je u potkrovlju pronašla i djecu. Radi se o bratu i sestri za kojima je raspisana međunarodna objava o nestalim licima. Već smo napomenuli da su djeca holandski državljani. Njihovo zdravstveno stanje je dobro. O svim aktivnostima smo obavijestili Ambasadu Kraljevine Holandije u BiH, kao i Centar za socijalni rad Banjaluka i Službu za poslove sa strancima BiH. Bračni par, kao i djeca trenutno se nalaze u CJB Banjaluka. Više informacija o događaju trenutno ne možemo reći”,  navela je Mirna Šoja.  

Uhapšeni bračni par, prema Šojinim navodima, imao je privremeno starateljstvo nad djecom, koje im je holandski sud ukinuo. Međutim, suprug inicijala T.M.C. i supruga G.D. su djecu oteli, a potom i nestali, nakon čega je bila raspisana međunarodna potjernica.

Identitet i fotografije djece ostaju tajna zbog njihove zaštite.

Milorad Milojević

rfebl+blic.net

U novinarstvo je ušao sasvim slučajno. Bježeći od matematike. Od 2002. godine je dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banje Luke. Paralelno je bio i urednik banjalučkog Radija Balkan. 2004. godine sa grupom kolega osnovao je i Udruženje mladih novinara UMNO Republike Srpske, koje je okupljalo preko 200 novinara. Autor je više projekata saradnje i medijske edukacije mladih u BiH, te edukacije iz novinarstva i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.