Dostupni linkovi

Prevoznici iz RS deblokirali granične prelaze


Na svim graničnim prelazima u BiH u četvrtak uveče je normalizovan saobraćaj za teretna vozila, čime je prekinuta blokada koju su ranije tokom dana organizovali članovi Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz RS-a.

Iako su tvrdili da ostaju na graničnim prijelazima i carinskim terminalima do ispunjenja njihovih zahtjeva, ispostavilo se da je blokada trajala svega nekoliko sati.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH najavilo je u četvrtak da će formirati radnu grupu sastavljenu od predstavnika ovog ministarstva, entitetskih ministarstava i privrednih komora te Brčko Distrikta sa zadatkom analiziranja i eventualne potrebe izmjena i dopuna Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača.

Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz RS-a Nikola Grbić tvrdi da će i članovi ovog udruženja, zajedno s predstavnicima Privredne komore i resornog enititetskog ministarstva, raditi na izmjeni tog pravnika, koji je i bio razlog da danas pokrenu blokade na graničnim prijelazima.

Prethodno je stotinjak nezadovoljnih prevoznika, kamionima je od podneva blokiralo granični prelaz i carinski terminal u Gradišci, kako bi onemogućili prolaz vozilima za transport roba, a isto su učinili i ostali prevoznici širom Republike Srpske. ​

Prevoznici ističu kako nemaju ništa protiv licenciranja na nivou BiH ali ne po trenutno važećem Pravilniku o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača, rekao je Grbić.

˝Tražimo da se u Pravilnik ugradi osnovna stvar a to je da prevoznici iz Republike Srpske svu dokumentaciju predaju u Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a, i elektronskim putem da se to proslijeđuje u Sarajevo i vraća nazad. Međutim, to nije apsolutno ispoštovano. Takođe tražimo da se pod hitno raskine ugovor sa Školom za obuku i edukaciju vozača i menadžera iz Širokog Brijega, te tražimo od Ministarstva komunikacija i transporta BiH da se izbriše iz Pravilnika stavka od 9.000 evra depozita za svako vozilo i 5.000 evra za svako naredno˝, pojašnjava Grbić

Gligo Čikić predsjednik regionalnog udruženja prevoznika Gradiška, kaže da je ovo problem svih prevoznika u BiH, te ističe da će istrajati u svojim legitimnim zahtjevima jer ih institucije godinama varaju.

˝Sve su do sada provlačili kroz evropsku direktivu. Šta god se pojavi ghdje mogu uzeti pare, oni kažu 'To je Evropa naredila', međutim u Evropi svi voze na vozačku dozvolu, nema niko škole za vozače. Jedino ko je imao školu jesu vozači iz bivše Jugoslavije, jer se nije moglo zaposliti bez Državnog ispita, a u Evropi se može voziti čim položiš kategoriju, radiš˝, ističe Čikić.

XS
SM
MD
LG