Dostupni linkovi

Udar na državu ili paranoja


Miroslav Mišković
Miroslav Mišković

„Da li neki centri moći pokušavaju državni udar u Srbiji“ pitanje je kojim se bave vlast i pojedini domaći mediji. Najteže optužbe pale su na advokate u štrajku, a u čitavoj priči ponovo je u prvi plan isplivalo ime nekada najvećeg tajkuna u državi Miroslava Miškovića.

Posle skoro dva meseca štrajka 8.500 advokata u Srbiji, i bezuspešnih pregovora sa vlašću da im se vrati deo poslova koji su povereni notarima, na njihovu adresu stigle su teške optužbe.

Nikola Selaković, ministar pravde, izjavio je da je štrajk advokata sprega politikanata i tajkuna.

„Oni žele da se neki sudski procesi ne završe i da se destabilizuje država. Nekome je cilj da se biznismen Miroslav Mišković ne osudi i uradiće sve što mogu da se taj postupak oteže koliko je moguće.“

Advokati i ministar pravde pokušali su da zakopaju ratne sekire na poslednjem sastanku ali se borba očigledno nastavila oštrijim sredstvima nego što je iko očekivao.

Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, kaže za RSE da je iznenađen razvojem situacije.

“Mi smo profesionalna organizacija koja traži izmenu propisa. Ali se ne može reći da mi vršimo državni udar. Štrajkom ne podržavamo bilo koga, pa ni Miškovića. Obična je besmislica tvrditi tako nešto. To što se dogodilo da se zbog našeg štrajka odlažu suđenja, i Miškoviću i svima drugima, ne znači da to radimo po njegovom nalogu.”

Miroslav Mišković, državni neprijatelj broj jedan od dolaska nove vlasti, opet je aktuelan u pričama o zaverama protiv establišmenta, pogotovu od kada se pre par dana pročulo da mu je sudskom odlukom vraćen pasoš. U slučaju nazvanom „Putarska mafija“ Miškoviću se sudi od novembra prošle godine, a prethodno je u julu uz jemstvo od 12 miliona evra pušten da se brani sa slobode.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da spekulacije o Miškovićevom uticaju ne bi trebalo olako shvatiti.

„Da sam ja, na primer, na Miškovićevom mestu pokušao bih na svaki način da blokiram sudski proces. Ali da li se to stvarno sada dešava, to ne znam. Štrajk advokata u startu jeste legitiman ali je loš za njih jer ne mogu da rade, poguban je za državu jer parališe pravni sistem i samim tim predstavlja i ugrožavanje države. Tako da to jeste neka vrsta udara na državu.“

Izjava ministra pravde nadovezala se na pisanje prorežimske štampe koja u dramatičnom tonu, pod naslovom „Državni udar na Vučića“, činjenicu da je sud Miškoviću u posed vratio putnu ispravu povezuje sa štrajkom advokata ali i sa nedavnim incidentom u kom je kontroverzni biznismen Nikola Sandulović verbalno napao premijera Aleksandra Vučića na predavanju u Londonu. Ta dešavanja mediji bliski vlasti vide kao kao “spregu tajkuna, stranaca i mafije” koja sprovodi “sinhronizovani napad” na vlast.

Božo Prelević, nekadašnji kooministar MUP-a Srbije, smatra da se radi o prejakim ocenama.

“To je veoma, veoma opasan hod po žici koji preti da zaseni dobre poteze koje je ova vlada napravila. Priča o državnom udaru nas izmešta u Severnu Koreju. Kao da se ovo tamo odigrava. Toliko me plaši činjenica da se bilo šta što se ovde desi karakteriše kao pokušaj državnog udara.”

Vraćanje pasoša Miškoviću u beogradskoj štampi prate i brojne nezvanične priče da se susretao sa najuticajnijim diplomatama u Beogradu pokušavajući da povrati svoju moć, kao i spekulacije da navodno ima jake zaštitnike u pravosudnim krugovima.

Dragoljub Anđelković smatra da je sve moguće.

“Kada počinju neke promene tako što se neki od tajkuna, koji su do juče bili nedodirljivi, nađu na udaru zakona jasno je da oni reaguju vrlo borbeno. I da će sve svoje resurse upotrebiti da ugroze vlast. Ne treba zaboraviti da su mnoge vlade ovde pravljene na nekakvim poluzatvorenim sastancima naše takozvane ekonomske elite.”

Zbog štrajka advokata glavni pretres pred sudom u “slučaju Mišković” do sada nije održan šest puta, a predstoji deo suđenja na kom će biti saslušavani svedoci.

Pravnik Božo Prelević kaže da je vraćanje putne isprave Miškoviću čisto kao suza.

“Uzeto je najveće jemstvo u istoriji srpskog pravosuđa i ne vidim nijedan procesni razlog da mu se ne vrati pasoš. Vlast još uvek ima mogućnost da prekine sa teorijama zavere. Ali ako nastavi i od Srbije pokuša da napravi Severnu Koreju verujem da će imati većinu građana protiv sebe.”

Nastavak suđenja Miroslavu Miškoviću zakazan je za 17. novembar. U međuvremenu, štrajk advokata se nastavlja.

Advokat Slobodan Šoškić zaključuje da pravljenje afera bez dokaza svima čini veliku štetu.

“Kada vlast počne paranoično da gleda na stvari koje su u demokratskim zemljama jasne i dozvoljene onda to vodi u nepredvidiv razvoj situacije. Mislim da se posle svega ovoga mogu dogoditi čak i neki politički protesti.”

XS
SM
MD
LG