Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 01:17 CET

  Popularna nauka

  Učionica budućnosti bez krede, table i udžbenika

  Ilustracija
  Ilustracija
  Samo jedan pogled na ovu učionicu budućnosti je dovoljan da shvatite da su dani krede, table i školskih udžbenika davno prošli.
   
  U ovim učionicama, koje su nazvane "Star Trek učionice", učenici već tri godine testiraju pametne stolove sa površinom osjetljivom na dodir, koji istovremeno mogu izvršavati više funkcija i zadataka.

  Stolove i softver su dizajnirali eksperti sa Univeziteta Durham, a istraživanje je pokazalo da znatno poboljšavaju matematičke sposobnosti učenika.

  Rezultati su pokazali da učenici koji koriste ove interaktivne pametne stolove postižu bolje rezultate od učenika koji matematiku vježbaju na papiru.

  "Posmatranje onoga što rade vaši prijatelji i mogućnost učestvovanja u grupnim aktivnostima pruža nove mogućnosti za rad u učionici. Naš cilj je bio da ohrabrimo veću aktivnost učenika. U našim učionicama se znanje stiče dijeljenjem, rješavanjem problema i stvaranjem, a ne samo pasivnim slušanjem. Učenici u našim učionicama mnogo bolje sarađuju", kažu eksperti Univerziteta Durham.

  Cilj ovog projekta, nazvanog SynergyNet, je potpuno integrisanje sistema ovih pametnih stolova u samu srž učionica budućnosti. Stolovi su umreženi i spojeni sa glavnom bazom podataka.

  Stolove istovremeno može koristiti nekoliko učenika. Profesor igra ključnu ulogu jer putem kompjutera može zadavati različite zadatke različitim grupama učenika pa čak i individualno. Profesor također sa svog kontrolnog kompjutera može pomoći svakom od učenika kojem je pomoć potrebna.

  "Tehnologija kao što je ova ima ogroman potencijal za učenje. Ona može pomoći profesorima da se posebno fokusiraju na svakog učenika ili grupu učenika", rekao je profesor Steve Higgins.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.