Dostupni linkovi

U utorak odluka o zahtjevu za oslobađanjem Mladića


Ratko Mladić na suđenju, ilustrativna fotografija
Ratko Mladić na suđenju, ilustrativna fotografija
Raspravno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pod predsjedanjem suca Alphonsa Oriea izreći će u utorak u 9.30 ujutro odluku o zahtjevu obrane za oslobađanjem bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića na polovici suđenja.

U „međupresudi“ suci utvrđuju – je li tužiteljstvo izvelo dovoljno kvalitetnih dokaza u vezi zločina iz optužnice, a koji ukoliko budu prihvaćeni - mogu dovesti do osuđujuće presude.
Zahtjev za oslobađanjem na polovici suđenja obrana je podnijela nakon kraja dokaznog postupka tužiteljstva, prema Pravilu 98 bis pravilnika Haškog suda, a što je i usmeno izložila tijekom rasprave prošli mjesec.

General Mladić se tereti po 11 točaka optužnice - za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina 1992.godine, genocid u Srebrenici 1995., progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce, a nakon „međupresude“ u utorak postati će poznato - od koliko njih se mora obraniti tijekom dokaznog postupka obrane, ukoliko do njega dođe.

Teoretski je moguće da optuženi u utorak bude oslobođen od svih točaka, odnosno da suci odluče da izvedeni dokazi tužiteljstva nisu dovoljno kvalitetni za rasuđivanje o bilo kojoj optužbi. No obrana je tijekom rasprave dala naslutiti kako ni sama ne očekuje takav razvoj događaja. Branitelj Dejan Ivetić je to neizravno potvrdio izjavivši da se obrana veseli izvođenju dokaza „kako bi pobili svaku neistinitu i pogrešno protumačenu argumentaciju tužiteljstva“.

Mladićevog političkog šefa u vrijeme rata, predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji ima identičnu hašku optužnicu, Raspravno vijeće je oslobodilo nakon rasprave po Pravilu 98 bis - optužbi za genocid u općinama 1992.godine (točka 1). No u žalbenom postupku točka 1 je vraćena u optužnicu pa je tijekom svog dokaznog postupka obrane Karadžić i nju trebao osporavati.

Podsjetimo, tijekom prošlomjesečne rasprave po Pravilu 98 bis Mladićeva obrana je zatražila od sudaca da „pročiste optužnicu“, osporavajući optužbe o udruženom poduhvatu. Ivetić je prikazivao kako je odnos vojske bosanskih Srba i političara bio loš, prebacujući pri tom zapovjednu odgovornost za planiranje i zapovjedanje akcijama, prilikom kojih su počinjeni zločini – upravo na Karadžića.

S druge strane, u svojoj protuargumentaciji tijekom rasprave, haško tužiteljstvo je odbacilo teze obrane - u vezi prebacivanja zapovjedne odgovornosti za akcije srpskih snaga na politički vrh Republike Srpske, tražeći da se zahtjev obrane za oslobađanjem na polovici suđenja – odbaci u cjelosti.

Tužiteljstvo je podsjećalo na izjave svjedoke i druge dokaze koji upućuju da je general Mladić zapovjedao vojskom čvrstom rukom te sudjelovao u planiranju operacija zajedno s Karadžićem (tijekom udruženog zločinačkog poduhvata stvaranja etnički čistih teritorija progonom nesrpskog stanovništva).

VIDEO LINK: Dio rasprave po Pravilu 98 bis

Ukoliko generala Mladića prvostupanjsko vijeće u utorak ne oslobodi od svih 11 točaka optužnice, suđenje će se nastaviti 13.svibnja ove godine, za kada je zakazan početak dokaznog postupka obrane.

Suđenje traje od polovice 2012.godine, a obrana je najavila kako namjerava potrošiti isto vremena prilikom izvođenja dokaza kao i optužba – oko 200 sati.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG