Petak, 06. maj/svibanj 2016, 09:24 CET

  Kosovo

  U Prištini očekuju konkretizaciju dogovora o severu

  Prelaz između Kosova i Srbije
  Prelaz između Kosova i Srbije
  Politički analitičari u Prištini očekuju da će premijeri Kosova i Srbije na sledećoj rundi dijaloga konkretizovati sporazum o severu zemlje, a posebno oko zakonskih osnova za funkcionalizaciju opština u tom delu, kao i oko transformacija paralelnih struktura.

  Oni takođe primećuju da kosovska strana krši rezoluciju Skupštine Kosova, preko koje je vlada dobila mandat da vodi politički dijalog sa Srbijom.

  Premijer Kosova Hashim Thaci preneo je u utorak predsednici Kosova, Atifeti Jahjaga, da je tokom poslednje runde dijaloga sa srpskim premijerom u Briselu u načelu postignuta saglasnost da se policijske obaveštajne strukture Srbije na severu Kosova rasformiraju, da se u četiri opštine održe izbori, i da se formira Asocijacija opština sa srpskom većinom u tom delu Kosova. Najavljeno je takođe i otvaranje sudova u Leposaviću i Zvečanu.

  Predsednica Kosova je još jednom pružila podršku dijalogu Prištine i Beograda, ocenjujući da je to jedini uspešan put za normalizaciju odnosa dve zemlje.

  Publicista i politički analitičar, Belul Beqaj navodi da je važno da Priština i Beograd konkretizuje, odnosno harmonizuje sporazume koje postižu u Briselu.

  Belul Beqaj, foto: medijacentar.infoBelul Beqaj, foto: medijacentar.info
  x
  Belul Beqaj, foto: medijacentar.info
  Belul Beqaj, foto: medijacentar.info
  “Najpre se treba utvrditi u sklopu kog zakonskog sistema će funkcionisati rešenja u tim opštinama. Kakva će im biti administracija i po kojim normama. Zatim, koji je nivo ovlašćenja srpskih opština i eventualno zajednica srpskih opština koje, kako kažu srpski zvaničnici, trebaju imati nivo parlamenta i izvršnu moć”, naglasio je Beqaj.

  Ukoliko se postigne sporazum o severu, onda predstoji nekoliko faza kroz koje će taj deo proći. Međunarodna zajednica će igrati važnu ulogu dok se formiraju nove strukture. Prema rečima Beqaja, KFOR i EULEX su oni potrebni mehanizmi za tako nešto, s obzirom na njihov neutralan stav prema dvema stranama uključenim u ovaj proces.  

  “U toj prelaznoj fazi, do tranformacije paralelnih struktura, faktor bezbednosti mora biti neutralan. Ova faza će najverovatnije trajati godinu dana”, kazao je Beqaj.

  Kršenje rezolucije

  Blerim Shala, kooridantor Prištine u političkom dijalogu, prethodno je u intervjuu za RSE izjavio da se nakon postizanja sporazuma o severu, treba povesti računa o tranziciji koja će omogućiti postepenu i prirodnu zamenu srpskih struktura bezbednosti u kosovske.

  On je dodao da bi taj tranzicioni period mogao trajati od godinu do dve, a da bi izbori na severu, uz pomoć OSCE-a, trebalo da se održe ove godine.

  On je čak dodao da bi takav sporazum trebalo da počne da se sprovodi već u aprilu ove godine.

  Ismet Kryeziu izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova smatra međutim da je kosovska strana prekršila Rezoluciju Skupštine Kosova.

  “Poslednja tačka u Rezoluciji predviđa ratifikaciju svih sporazuma u Skupštini. Mi još uvek nismo videli ratifikaciju nekog sporazuma u Skupštini. Izveštaji koje premijer Kosova iznosi u Skupštini više liče na one medijske nego supstancijalne. Treća tačka Rezolucije predviđa uključenost parlamentarnih komisija u dijalog, a to se nije desilo”, ocenjuje Kryeziju.

  On je takođe dodao da se asocijacija srpskih opština treba formirati kao NVO, te da bi u suprotnom moglo doći do kršenja Ustava i zakona.

  “Svaki drugi mehanizam koji može donositi odluke, osim lokalne samouprave, bio bi u suprotnosti sa ustavom i Ahtisarijevim planom”, kazao je on.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.