Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 04:21 CET

  Programi / Pred licem pravde

  U potrazi za Valterom

  Plakat za film Andreja Aćina
  Plakat za film Andreja Aćina
  Film reditelja Hajrudina Šibe Krvavca “Valter brani Sarajevo“, nastao po stvarnom liku, Vladimiru Periću, kojeg je glumio Bata Živojinović, najgledaniji je partizanski film. Glavni lik - Valter ostao je upamćen kao istinski heroj, borac protiv fašizma, spretni obavještajac i branilac grada Sarajeva. Četiri decenije poslije nastao je film “Valter: Mit. Legenda. Heroj”, kojim su autori  iz Beograda, predvođeni rediteljem Andrejem Aćinom, istraživali fenomen i svjetski uspjeh filma "Valter brani Sarajevo".

  Punih 40 godina film “Valter brani Sarajevo”, nastao po stvarnom liku, Vladimiru Periću, je simbol herojstva, slobode, pravde, žrtve, i što je najvažnije - otpora zlu, a jedan od najvećih je fašizam.

  Procjenjuje se da ga je vidjelo više milijardi gledalaca na velikim i malim ekranima širom svijeta.  Osim u bivšoj Jugoslaviji, najveću popularnost je dostigao u Kini.

  Batu Živojinovića, filmskog Valtera, tokom javnih nastupa uglavnom je pratila muzika iz filma „Valter brani Sarajevo“:

  „Taj lik, taj film je za mene bio psihofizički težak, čak i opasan po život zbog radnji koje sam radio u filmu. Iz te količine posla su se stvorili legenda i to herojstvo. Mit je nekad veći od stvarnosti. Onaj pravi Valter je bio svemoguć - ja nisam“, kaže Živojinović.

  Premijera filma „Valter brani Sarajevo“ održana je u  Sarajevu 1972. godine. Te iste godine u Beogradu rodio se Andrej Aćin, koji je 40 godina kasnije napravio dugometražni dokumentarac "Valter: Mit. Legenda. Heroj". Film je  način da  probudim uspavane heroje u nama, kaže reditelj Andrej Aćin:

  Andrej Aćin, foto: David MathiasAndrej Aćin, foto: David Mathias
  x
  Andrej Aćin, foto: David Mathias
  Andrej Aćin, foto: David Mathias
  „Da li mi danas zaista imamo Valtere, jer pitanje heroizma je došlo pod veliki znak pitanja s obzirom da se u sadašnjem vremenu herojima prozivaju svakojaki ljudi koji ne bi baš mogli da se ponose onime što su radili i što su ostavili za sobom. ’Valter’ pravi jednu istorijsku paralelu ne samo po pitanju istorije jedne zemlje koje više nema, nego po pitanju ljudskosti koja se vremenom menjala. Kao što se menjala geografija prostora na kojima živimo, tako se menjala i ljudskost u nama i samim tim kriterijumi su se toliko pomerili da zaista šta je to danas biti heroj. Ja sam u filmu pokušao da pokažem i da  ispričam priču o vremenima kada su heroji zaista postojali, kada su heroji živeli- da bi njihova dela nastavila da žive.“  

  Kako danas Sarajevo pamti Valtera? Da  li je i dalje omiljeni lik i simbol borbe protiv  zla, i da li će se vratiti, kako je to svojevremeno u svojoj pjesmi pjevao bend Dubioza kolektiv:

  „Valter je tu oko nas/Svi smo mi Vlater kad kucne čas /Valter nema stajanja sad/Valter zauzmi gard/ Najviše kad treba vratiće se Valter...“

  Građani Sarajeva odgovaraju na pitanje je li potreban novi Valter:  Bilo je mnogo Valtera tokom ratnih godina od 1992. do 1995. godine, ne samo onih koji su oružjem branili grad nego i na mnogo drugih načina, kaže filmski reditelj Nedžad Begović:

  „Ja i moje kolege iz producentske kuće Saga smo bili na neki način isto Valter - mi smo svaki dan bili na ulici, snimali naše filmove, pokušavali da ispričamo neke ljudske, humane priče važne za ovaj grad, tako da mi je i tu, da kažem u alegoriji - važan Valter. Uposlenik sam Federalne televizije i u redakciji dokumentarnog programa ja pravim male, polusatne filmove gdje pokušavam naći neke sarajevske valtere, neke zdrave momke, lucidne, šarmantne - i svaki moj film ja završavam muzikom iz ’Valtera’. Od sebe dajem neka mala zrnca, i možda kad bi svako po malo, da bi bio neki Vlater. Ja mislim da nama Valter zasigurno treba - kao snaga, kao kontekst Sarajeva. Ja nisam siguran da mi danas imamo svoga Valtera", kaže Sandić.

  Premijera filma Andreja Aćina održana je u Beogradu u novembru 2012. godine. Za sada nema pregovora ili dogovora sa distributerima iz BiH, odnosno iz  Sarajeva, za prikazivanje filma o Valteru. Reditelj Aćin misli da bi se bh. premijera mogla desiti na “Sarajevo Film Festivalu” ovog ljeta.

  VIDEO: Trejler za film "Valter"


  U  bh. medjima beogradska projekcija je prošla gotovo nezapaženo. Ali, Aćina je u svoj program pozvao Kineski radio:

  „Reditelj dokumentarca Andrej Aćin za Kineski radio internacional govori o ideji za snimanje dokumentarca o Valteru, popularnosti u Kini i herojstvu...“

  Andrej Aćin u razgovoru za naš program istrajava u stavu da je film posvećen hrabrosti i požrtvovanosti, a ne ideologiji:

  „Ograđujem se od bilo kakvih podela na četnike, partizane, ustaše. Zaista pričam o ljudima koji su se borili zato što su verovali u bolje sutra i zato što su bili spremni da žrtvuju svoj život za doborobit čitave nacije, za dobrobit svih naroda i narodnosti nekadašnje Jugoslavije. Jedan od takvih heroja bio je i Vladimir Perić Valter.“   

  **************

  Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).
   
  Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

  Gordana Sandić-Hadžihasanović

  sandicg+rferl.org

  Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: neko
  30.01.2013 21:23
  Cuveni,peijeratni,reziser,(Miris dunja)nneposredno pred svoj odlazak iz ratnog sarajevskog pakla,na lijecenje najteze bolesti,da bi od nje umro,rekaomi je da mu je "Walter",kao predsjednik žirija,zadnje "Pulske arene",noc prije proglasenja pobjedenika,pred svima na glas rekao:A ti turcine,dok sam ja ziv,nikada neces dobiti "Zlatnu arenu".Rastali smo se placuci,jer smo obadvojica znali da preziviti u tadasnjem Sarajevu bila je puka slucajnost,a on je bio svjestan da je na smrt bolesta.Šta ćemo sad!?

  Ime: Valter je Sarajevo
  29.01.2013 18:48
  Vidim da je gospodin Zivojinovic je cak stigo do Havane na Kubi, valjda trazi Valtera ili sebe samog?
  Neces ga ni naci jer ga nikada u sebi nisu nosio i osjecao sta je istinski biti Jugosloven, Bosanac, Sarajlija, Valter.
  Kad sam vidio Kusturicu kao ucesnika ovog dokumentarca umalo ne povrati. Neka taj dokumentarac prodaju Kinezima, nama u Sarajevu i BiH je vec pun k licemjerja.
  Odgovor

  Ime: Walter Grad: rodj. 1912
  31.01.2013 05:18
  EU i svjetske institucije UN-a treba da zatvore vrata i zaustave finasijeje i njih i njihovih starnaka kroz blokade bankovnih racuna svim politicarima i njihovim strankama koji opstrukturiraju reforme koje su dobre za BiH i njene narode, BiH, MMF zaustavi dotok kredita, i tek tada ce politicari sami rjesiti probleme sami ce da rjese nase narodne i drzavne probleme BiH probleme, prije svega pitanja u vezi krsenja ljudskih prava, diskrimirajuci ustav i izborne zakone, korupciju i kriminal ovih na vlasti, jacanje sudstva i tuzilastva i njihova nezavisnost od politickih stranaka itd....a do tad nikad nece biti nikakvog dogovora jer ovakva mafijaska klima i bezakonje pase bas tim politicarima a naro umire od gladi usvim entitetima,etnitetima,kantonima i gradovima i selima i cjeloj drzavi

  Ime: Mozart
  28.01.2013 15:54
  Svi izmisljeni Valteri iz 1941-45 god su ostali u Sarajevu 1992-95 g.
  Veliko-srbijanska propaganda nema granica.Onaj izmisljeni "Valter" koji je "branio" Sarajevo 1941 -45 god (Bata Zivojinovic) je pri kraju zivota.Puni 90 god i u Milosevicevo doba je postao veliko-srpski nacionalista cime je "svom Valteru" pljunuo pod zadnnicu.
  Odgovor

  Ime: Dante
  28.01.2013 20:31
  Dopunio bih Mozarta. Svi tkz Valteri su se u medjuvremenu preobratili u cetnike koji su kidisali kao divlji psi na Sarajevo 1992-95 god cime su pokazali svoje pravo,cetnicko veliko-srpsko lice.
  Tkz Valter je umro u Sarajevu 1992-95 god. Umrece uskoro i u Beogradu. Vi tamo......mi ovamo. Banja Luka je uvijek bila dio BiH.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  28.01.2013 19:58
  Grešite, Herr Mozart. Živojinović nije bilo šta pljunuo, niti je postao nešto što nije bio.
  On je dosledno gazio utabanom stazom.

  Druga Tita je zamenio drug Sloba. Savez Komunista je zamenila Socijalistička Partija. Prolet. internacionalizam je zamenio etnički nacionalizam...
  Table su promenjene, ali je suština ostala ista - bivstvovanje u senci političke moći i pripadajućim privilegijama, angažman u proturanju oficijelne dogme, aura neupitne veličine...

  Ime: M
  28.01.2013 12:02
  "...Bilo je mnogo Valtera tokom ratnih godina od 1992. do 1995..."

  Ovo je najtvrdja zabluda, a kada se propagira na americkoj "slobodnoj evropi" onda je to i jos gore od zablude.
  Dakle radi se o obicnoj propagandi i to najgore najgore vrste.
  Sa vremenske distance od preko 20 godina i katastrofalnog stanja napravljenog unistavanjem zemlje za koju se VALTER borio - ko jos moze povezati Valterovu borbu sa zlocinima "zapadnih" imperijalnih koropracija?
  Samo neko jako indoktriniran ili jako zao.
  Danas, na zalost gledamo (ali na srecu -i znamo SVI cak i oni najgluplji koj nece da se "mjenjaju"!) - da je sve to bilo samo za racun "zapadnih" korporacija i unistavanja ipljacke jedne zemlje u kojoj je narod zivio DOBRO na osnovu svoje vlastite borbe i rada!
  Totalna ogoljenost imperijalne propagande, lazi, pljacke i sirovog unistavanja huljadugodisnjih kultura (iskljucujuci SFRJ koju su vec unistili) kao Irak, Libija, Sirija... salju PLANETI jasnu poruku vec vidjenog!
  Vec vidjenog - naravno na prostoru SFRJ!
  Upravo zato, sto je SFRJ napadnuta i unistena na najperfidniji nacin i to iz tzv "zapadne demokratije" - NIJE BILO "Valtera" gospodo sa americke "slobodne evrope".
  Mozete ga vi pokusati "stvoriti" u tom uvezenom bratoubilackom ratu.
  Mozete cak pokusati "stvoriti" Valtera i u drugim "demokratizovanim & humanitarizovanim" drzavama Svijeta...
  Mozete razumljivo nastaviti sa mantrama tipa KK o "dobrotil humanosti i presvijetloj mudrosti" svih SAD predsjedika... (inace ocito je da KK ima tu tradicionalnu osobinu.)

  Mozete vi brisati komentare i nastavljati vasu mantru u nedogled, medjutim ocito je jedino da ce mahom indoktrinirani i jako neinformisani ljudi pasti na ove primitivne i pateticne zvake.
  CIJELA Planeta, pa cak i ovi najindoktriniraniji (premda se upinju da "ne vide") - gledamo danas u SIRIJI ponovljeno "snimanje demokratizacije", ali ocito da zlocinackom "zapadu" ne ide po planu, boguhvala)
  Jos gore!
  Novinari cijelog svijeta govore o "balkanizaciji Sirije"!
  http://www.advance.hr/vijesti/pepe-escobar-cilj-zapada-je-destabilizacija-i-balkanizacija-sirije-no-sirijci-su-svjesni-da-su-podjele-izmanipulirane-izvana/

  "BALKANIZACIJA" ljudi!
  Nkakva "borba protiv ZLA"!

  I sada bi vi htjeli prodati zvaku da je u uzasnom, nepotrebnom i nametnutom bratoubilackom ratu, planiranom uvezenom i organizovanom (a tako i "okoncanom") od strane "zapada" (citaj SAD rezima) - bilo "Valtera"???
  ...
  Ma dajte ljudi... uozbiljite se...
  Bilo je naravno postenih i casnih ljudi - svugdje.
  Medjutim VALTER se borio protvi ZLA!
  To ZLO je bilo "inostranog karaktera" 1941-1945, medjutim na zalost najveci broj ljudi nije shvatio da je to isti slucaj i u 1991-1993.
  Dapace, usli su u kolo sa tim istim zlom - a danas bi da se nazivaju "Valteri"?
  Bijedno...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  28.01.2013 18:18
  Sjajno. Meni nikada ne bi palo na pamet da iza ostvarenja Veljka Bulajića (i bulajića uveoka) stoji CIA i "Svetska zavera", kao i da je ista organizovala ološ raznovrsnih "branilaca" koji su, svaki za sebe, izvodili re-make filmova na temu "N.O.B."?!
  Najzad, sve se o oba slučaja svodi na "herojsku borbu" i zasipanje "njihovih" vatrom iz automatskog oružja...
  Odgovor

  Ime: ma mojne mna cire
  28.01.2013 17:59
  " o ZLO je bilo "inostranog karaktera" 1941-1945, medjutim na zalost najveci broj ljudi nije shvatio da je to isti slucaj i u 1991-1993."

  Ako pod "inostranstvom" podrazumjevas Beograd i Srbiju onda se u potpunosti slazem.
  Mihajlovic, Nedic,Ljotic- 1941-1945.
  Milosevic, Karadjic, Mladic- 1991-1995.
  Sve stranci.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  28.01.2013 20:00
  Drug "M" veruje da su svi pobrojani, u stvari, eksponenti stranih sila i anglo-američkog kapitala koji rade za interese Izraela i Talibana. Logično, zar ne?

  Ime: rave Grad: BG
  28.01.2013 11:56
  napomena o glavnom glumcu Valtera koga smo upoznali preko filma

  Kod Tita je dogurao do dvorske lude, a kod Slobodana Miloševića postaje, faktor. Poklonio mu je svoju ogromnu popularnost i zamenio za mesto poslanika nacional-socijalista u ratnom sazivu srpske skupštine.
  Kapitalac medju zabavljačima ubica. Sada u svom filmu života opravdava sebe u vlastitim očima, glumeći retarda.

  “Glumac je samo glumac”

  Neće baš biti!

  http://zokstersomething.com/2011/04/16/bata-zivojinovic-glumac-je-samo-glumac/

  Dr Radovan Karadzic u posjeti ekipi SRT Pale Bata Zivojinovic
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=etvFJYCN5XY

  Ime: vuk Grad: ch
  28.01.2013 11:29
  Sadasnja situacija u Sarajevu bi se mogla nazvati: "Valter ne odbrani Sarajevo".
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  28.01.2013 11:50
  vuk(nije domaci)@
  Zao mi te vuce,ali nisi u pravu.Eno Sarajeva na svom mjestu,opet izniklo iz pepela, koji ste vi stvorili . Naravno,htjeli ste da nestane,ali vam se nije"posrecilo"!
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  28.01.2013 13:22
  @malo morgen: Sarajevo postoji, kao sto je i prije rata postojalo.
  Ali njime sada vladaju i grade ga oni, protiv kojih se Valter borio.
  Odgovor

  Ime: Patriota Grad: BiH
  28.01.2013 17:15
  Koji Valter ?? Onaj Milosevicev,Karadzicev,Mladicev - ciji ljudi su Sarajevo ubijali preko 3,5 god. Ucinak ovih "jugoslovenskih" odn veliko-srpskih Valtera je 11.000 ubijenih Sarajlija od cega je samo djece (do 10 god starosti) bilo preko 1500 kurvinski i srpskim snajperom ubijenih.Pravi Valter se 1992-95 god preselio u grad Sarajevo,dok su preminuli Vladimir Peric,Bata Zivojinovic sa cobanima Karadzicem,Mladicem...i slicnom bulumentom tada bili na brdima oko Sarajeva. Duh Sarajeva i Bosne i Hercegovine ce uvijek zivjeti neovosno od trenutnih i prolaznih "junaka" koji su Sarajevo "cuvali" sa okolnih brda.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  29.01.2013 07:39
  Ne moras mi pricati o ratu, bio sam u sred Sarajeva citavu prvu godinu rata i to u kvartu gdje je operisao Juka Prazina.
  Popis ce ti sve reci.
  Nema vise Pere Sarajlije, gradom vlada grupa Sera Parajlija.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  29.01.2013 22:39
  za Pastriotu; pa mislim se kad mogu ovi tvoji iz Svedske, Skandinavije itd, mogao bih i ja koju da kazem. Kad mi ne bi sa vama diskutovali, bilo bi vam dosadno, zar ne? Ili vam vise odgovara borba misljenja istomisljenika? Ma tishu ba, ne poslusah Rasu, pravio se pametan, ostadoh u gradu, pa se gorko pokajah, umalo na nagraisah. Za dlaku izvukoh zivu glavu, znas Juka zaredo po komsiluku... Prof. Dr. Najdanovic itd. (eto do danas se ne sazna, ko ga ubi ko psa na ulici ispred kuce).
  Odgovor

  Ime: za vuka
  29.01.2013 14:59
  Zalbu uputi onim sa brda koji se iz petnih sila potrudise da uniste ovu zemlju i tvoj grad. Kada nisu padale granate i sibali snajperi takvi kao ti su pozivani na ociscenu teritoriju. Mnogi tokom i nakon rata okrenuse ledja komsijama i gradu te se pokupise na poziv brdjana. Susta suprotnost od Prijedorcana, Bijeljinaca, Srebrenicana koji su dali danak u krvi stvaranja RS i osjetili sta je sustina i cilj velikosrpske politike. Sta sad hoces?
  Suti i uzivaj u Cikagu, pusti Bosnu na miru vec jednom.

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  28.01.2013 10:59
  "Bilo je mnogo Valtera tokom ratnih godina od 1992. do 1995. ... koji su oružjem branili grad nego ....." . !?!?!?! Замолићу мог тату да скупи борце Војске Репбулике Спрксе и да исто направимо документарац о Валтерима !!!!!!
  "Ograđujem se od bilo kakvih podela na četnike, partizane, ustaše " - Исто !!!

  Ime: niko
  28.01.2013 10:57
  Svi govore,a pogotovo ,,sarajlije,, onako ...oko kere pa na mala vrata..o Valteru nikada.Iza njegovog spomenika na Skenderiji nalazi se jedna mala aluminijska tabla koja davne 1946.godine,spominje da je prošlo godina dana kako su Valter i njegovi bezimeni saborci poginuli,braneci svoj grad i stvarajuci uslove za slobodu.Od te 46.samo je još podignuta Valterova bista,doduše još je u dobrom stanju,a od oslobodilaca 95.ništa nije ni pomaknuto-do danas."Huk vremena"-sto bi rekao Marx,ne zabilježen na ovim prostorima.Francuzi su podigli spomenik na svakom mjestu gdje se popišo Napoleonov konj,stalno ih održavaju,jer su Francuzi,Francuzi,a mi balkanci i po tome nas svijet pamti i prepoznaje,gdje god da se nalazimo;cast izuzecima kojih je na prste jedne ruke prebrojat,Nikola,Joža-Stari,koji još?Štačemo sad!

  Ime: l@ufer Grad: RS
  27.01.2013 21:01
  Da, ali sada neki pljuju po tim herojima koji su branili i zemlju i Srajevo, Beograd, Zagreb.... i svoj narod. Ti heroji su s ponosom nosili petokraku na glavi i u srcu, a sada bi pucali u čoveka s petokrakom. Žalosno, zar ne:(
  Odgovor

  Ime: Mate Grad: Vojvodina
  28.01.2013 10:34
  Točno! Ti su heroji s ponosom nosili petokraku na čelu. I moj
  je otac nosio petokraku na čelu, a poslije rata se stidio što je
  nosio petokraku na čelu, jer su njegovi komandiri i komandanti
  popljuvali tu petokraku i iskoristili je za privilegije i otimanje
  svega što im nije pripadalo. Odbio je primati borački dodatak
  na plaću i mirovinu, jer On(moj otac) nije borio za takvu državu.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  31.01.2013 05:24
  neki pljuju po tim herojima koji su branili i zemlju i Srajevo, Beograd, Zagreb.... i svoj narod....evo ovde su vlasti u trebinju i nevesinju su bulozerom uklonili partizanske spomenike ai sad su poceli da grade cetnickim fasistima kao sto je bio drzae mihjalovic i njegovi cetnicki generali i pukovnici....i ovi u banja luci samo sute na sve to ,,,a i EU i svi srbi balkana....pa dokle nam je dosla nacija uopitajmo se svi....prvo smo napravili genocid sirom BIH,a sad ovo
  Odgovor

  Ime: mister x
  28.01.2013 09:10
  Na zalost taj glumac i mnogi glumci iz regiona koji su uzivali sve pocasti iz tog perioda pogazili su sve ono dobro sto je bilo u toj drzavi i prikljucili se fasistickoj idologiji i mrznji drugih i drugacijih,takvog valtera u liku doticnog ne treba ovo ili bilo cije drustvo
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.