Dostupni linkovi

U okoliš žele pustiti milijune genetski modificiranih vinskih mušica


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Genetski modificirani mužjaci prenosili bi gen koji bi ubijao ženke na pragu reproduktivne zrelosti, tako da bi s vremenom čitava vrsta izumrla.

Zvuči kao znanstvena fantastika, ali riječ je o planu koji se provodi u stvarnosti. Mužjaci vinske mušice genetski se modificiraju kako bi uništili vlastitu populaciju.

Tvrtka Oxitec u mušice ubacuje gen koji je smrtonosan za ženke. Nakon nekoliko generacija, ženke vinske mušice bi, prema planu, trebale nestati.

Ugibaju prije parenja

Smrtonosan gen ženke vinske mušice ubija u fazi razvitka, "prije nego propupaju". Budući da se neće više moći množiti, vinske mušice će izumrijeti. Znanstvenici još trebaju dozvolu britanske vlade za puštanje genetski modificiranih mušica u okoliš.

Helen Wallace iz Genewatcha, organizacije koja nadgleda korištenje tehnologije genetskog modificiranja rekla je da bi dugoročne posljedice puštanja milijuna genetski modificiranih mušica u okoliš bilo nemoguće predvidjeti te je brine mogućnost da usjevi vrve mrtvim larvama mušica.

One bi bile genetski programirane da umru u voću i takvo voće ne bi dobro prošlo na tržištu, a možda bi bilo i loše za zdravlje, upozorila je Wallece.

XS
SM
MD
LG