Nedjelja, 14. februar/veljača 2016, 13:40 CET

  Popularna nauka

  U blizini Vojske od terakote iskopana drevna palata

  Vojska od terakote
  Vojska od terakote
  Arheolozi su pronašli ostatke drevne carske palate u blizini grobnice cara Qin Shi Huanga, u kojoj se nalazi poznata kolekcija Vojska terakota.

  Palata je do sada najveći otkriveni kompleks u carskom mauzoleju površine 56 kvadratnih kilometara, koji je izgrađen u drugom stoljeću prije nove ere u predgrađu Xi'ana, drevnog glavnog grada centralne Kine.

  Procjenjuje se da je palata duga 690 metara i široka 250 metara, a u njoj se nalazilo 18 građevina koje su okruživale centralnu zgradu.

  Istraživač Sun Weigang ovu palatu naziva prethodnicom Zabranjenog grada, koji je od ove palate veći četiri puta. U Zabranjenom gradu su kasnije živjeli carevi dinastije Ming i Qing.

  Iako su ubrzo nakon smrti cara Qin Shi Huanga izbili ratovi i iako je stara više od 2.000 godina, palata je dobro očuvana.

  Arheolozi su pronašli zidove, kapije, kamene puteve, glinene posude i cigle. Temelji palate se iskopavaju od 2010. godine.

  Unesco je 1987. godine kolekciju Vojska terakota proglasio svjetskim naslijeđem.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Treća epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  14.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, treća epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.