Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 02:27 CET

  Popularna nauka

  U blizini Vojske od terakote iskopana drevna palata

  Vojska od terakote
  Vojska od terakote
  Arheolozi su pronašli ostatke drevne carske palate u blizini grobnice cara Qin Shi Huanga, u kojoj se nalazi poznata kolekcija Vojska terakota.

  Palata je do sada najveći otkriveni kompleks u carskom mauzoleju površine 56 kvadratnih kilometara, koji je izgrađen u drugom stoljeću prije nove ere u predgrađu Xi'ana, drevnog glavnog grada centralne Kine.

  Procjenjuje se da je palata duga 690 metara i široka 250 metara, a u njoj se nalazilo 18 građevina koje su okruživale centralnu zgradu.

  Istraživač Sun Weigang ovu palatu naziva prethodnicom Zabranjenog grada, koji je od ove palate veći četiri puta. U Zabranjenom gradu su kasnije živjeli carevi dinastije Ming i Qing.

  Iako su ubrzo nakon smrti cara Qin Shi Huanga izbili ratovi i iako je stara više od 2.000 godina, palata je dobro očuvana.

  Arheolozi su pronašli zidove, kapije, kamene puteve, glinene posude i cigle. Temelji palate se iskopavaju od 2010. godine.

  Unesco je 1987. godine kolekciju Vojska terakota proglasio svjetskim naslijeđem.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.