Dostupni linkovi

Twinning projekat jačanja parlamenata u BiH


Ilustracija
Ilustracija
Bosna i Hercegovina je jedina zemlja koja sa Evropskom unijom na procesu pridruživanja radi sa 14 parlamenata. Njihova saradnja i usklađenost ključni su za efikasnu uspostavu evropskih standarda i najbolje prakse u radu parlamenata koji bi bili sposobni podnijeti obaveze na putu ka članstvu, kazao je šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen.

"Uloga parlamenata u integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju je zaista velika. Parlamenti su ti koji igraju ključnu ulogu na tom putu BiH u EU. Sasvim je jasno da mi imamo jako složen sistem ovdje, međutim, siguran sam da ćemo uspjeti, i unatoč tom složenom sistemu, da Bosna i Hercegovina pređe taj put u Evropsku uniju", istakao je on.

Parlamentarcima u BiH je jasno, bar tako tvrde, da ako sami ne počnu raditi, sva pomoć Evropske unije biće uzaludna. Predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović.

Dragan Čović
Dragan Čović
"Mi moramo shvatiti da niko nama neće dati nikakav pretpristupni ugovor, da nam niko ništa neće pokloniti, da nas niko iznutra neće organizirati, kako neki govore. Ja ne vjerujem u neke velike konferencije izvana. Dok sami ne shvatimo da to moramo uraditi, da je to naša potreba, i naći neku mjeru između građanskog i kolektivnog etničkog, naći mjeru i tako zadovoljiti potrebu tri konstitutivna naroda u smislu jednakopravnosti, ali i svih građana koji žive u Bosni i Hercegovini. I to je nešto što moramo sami uraditi, nema druge. Vjerujem da ovih dana opet kreću razgovori političkih predstavnika, upravo na tom tragu", poručio je Čović.

Uspostaviti efikasne mehanizme po kojima će funkcionisati glomazni parlamentarni aparat biće izazov. U dvije godine i sa tri i po miliona eura moraju uspostaviti saradnju među parlamentima koji je nikada nisu imali. VD predsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH Tomo Vidović navodi:

"Nemamo konkretne oblike suradnje, a bilo bi neophodno, pogotovo na polju koordiniranja aktivnosti, na efikasnijem obavljanju poslova vezano za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a to znači dalje i pridruživanje Evropskoj uniji."

O razlozima govori predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić:

Igor Radojičić
Igor Radojičić
"Zaista je činjenica da mi imamo jako sporadičnu nestalnu saradnju između parlamenata u Bosni i Hercegovini. Čak bismo mogli na prste jedne ruke nabrojati koliko puta su se ovi parlamenti zajedno sreli, i to uglavnom na ovim pitanjima kao što su evropske integracije. Upravo je Narodna skupština inicirala 2008. da počnemo s ovim poslom, u martu 2009. smo dogovorili formiranje mješovite grupe koja će pripremati Twinning projekat, i evo, pet godina kasnije tek imamo ovaj projekat. S jedne strane kompleksnost dogovora u Bosni i Hercegovini, s druge strane kompleksnost procedura u Evropskoj uniji."

Saradnja nije izazov samo za bh političare. I parteri u projektu su svjesni prepreka, ali su odlučni da ih premoste.

"Tačno je da je sve u ovoj zemlji komplikovano, međutim, ja sam citirao grčkog filozofa Seneku koji kaže: stvari jesu teške, ali nisu teške same po sebi, već zato što se mi ne usuđujemo da se bavimo tim stvarima. A mislim da radi Bosne i Hercegovine vrijedi rizikovati. Reći ću vam i zašto. Zato što znam i čuo sam ljude ovdje kako govore: 'Ja nisam ni Hrvat, ni Bošnjak, nisam ni Srbin, ja sam nezaposlen'. Znači, ovdje institucije nisu napravljene samo za političare nego za građane, i radi građana", tvrdi Marsel Ružmon, predsjednik Grupe prijateljstva NS Francuske.

Evropska unija postaraće se da u okviru sedam komponenti projekta parlamenti počnu usklađivanje zakona sa onima u EU, povećaju učešće civilnog društva, nauče parlamentarce i prateće službe kako se vode procesi pristupa i rukovodi unutrašnjim resursima.
XS
SM
MD
LG