Dostupni linkovi

Tuzlanski kanton: Vlada eksperata iz stranačkih rezervi


Nova vlada TK
Nova vlada TK
Nakon nešto više od mjesec i pol dana bez izvršne vlasti Tuzlanski kanton konačno je dobio novu vladu. Radi se o prvoj ekspertnoj i nestranačkoj vladi, kako su sami sebe nazvali. Naši sugovornici kažu da iza cijelog ovog „apolitičnog“, ekspertnog procesa odabira novih ljudi, stoje dvije vladajuće partije SDP i SDA. Analizirali smo po čemu je ova vlada u pravom smislu te riječi ekspertna i nestranačka i pitali građane i analitičare vjeruju li da ovaj njen sastav može izvući Tuzlanski kanton iz duboke finansijske i gospodarske krize.

Tuzlanski kanton dobio je nakon skoro dva mjeseca od prosvjeda novu vladu. Da je nestranačka - nije. Činjenica je da su ovi ljudi nepoznati javnosti, te da do sada nisu bili nositelji niti jedne funkcije.

"Pošto nisam pao s Marsa, u ovom gradu sam 54 godine, znam ko je kad rođen i ko kako diše i kome pripada, sve su to većinom stranačke ličnosti. Nažalost, SDP ima ekskluzivno pravo da predlaže sebe kao ’građanska’ partija - ljude nađe odnekle, niko ih ne zna", kaže Zoran Jovanović, neovisni zastupnik u Skupštini TK.

Na naše pitanje što imamo nakon dva mjeseca, Meša Pargan, publicista i novinar, odgovara:

"Ova vlada neće biti ono što smo mi očekivali. I ima jedna stara maksima – nama vladaju onakvi kakvi smo zapravo mi. To je ključ svega. U ovom trenutku je najveći problem u BiH kako promijeniti učahurene vrhove stranaka. Vi možete zamijeniti i visokog predstavnika, ali predsjednika nijedne stranke ne možete.“

Da je politika duboko involvirana u novi saziv Vlade pokazuje primjer ministra za boračka pitanja Zudina Mahmutovića, koji je bio kandidat SDA za načelnika Sapne. I kriterij moralnosti izgleda da je bio po strani, pa se već danas govori o tome kako je protiv sinoć imenovanog ministra prostornog uređenja Zvjezdana Karadžina.

Tužiteljstvo TK podnijelo kaznenu prijavu za zlouporabu položaja i ovlasti jer je kao član Upravog odbora UNTZ sudjelovao u donošenju odluke po kojoj je sebi, mimo zakona, umjesto 300 KM, kolika je propisana naknada, dodijelio prosječnu plaću u Federaciji BiH, čime je oštetio Univerzitet za 7.500 KM.

I novog ministra financija Miralema Nuhanovića radnici Univerzalprometa, čiji je bio direktor, optužuju za nesavjestan rad i milijunske gubitke.

Plenum građana Tuzla povodom imenovanja nove Vlade TK nije se oglasio. Profesorica Smiljana Vovna, sociologinja koja je bila jedna od ozbiljnih kandidatica za ministricu obrazovanja, podršku nije dobila. Vjerojatno zato što ne pripada niti jednoj političkoj opciji:

„Uglavnom su vladala jedna imena i ona su bila u opticaju. Međutim, kako to u našoj državi biva, ovo nije prvi primjer da uveče zaspimo sa jednim imenima, a ujutro se probudimo sa sasvim drugim. Ovo uopšte nije neko iznenađenje. Iznenađenje bi, po meni, bilo da narod ne reaguje, jer ono zbog čega se desio ovaj bunt sigurno nije ovo što smo dobili s ovom vladom.“

Obespravljeni radnici uništenih poduzeća ne kriju nezadovoljstvo ovakvim izborom ministara.

„To su sive emninencije stranaka", kaže Enes Tanović, iz Sindikata Polihema.

Novi premijer Vlade Bahrija Umihanić, koji je zamrznuo članstvo u stranci, istaknuo je da će odmah krenuti u ralizaciju pokretanja proizvodnje u Diti i Konjuhu, te da će zatražiti od ministara, koji su i profesori na fakultetu, da ne primaju plaću po dva osnova:

„Ja mislim i vjerujem da možemo napraviti mnogo ili malo. Mnogo ako budemo svi zajedno radili, poslanici u Skupštini i građani TK, a malo ako budemo radili odvojeno, podvojeno. Dobre će biti one politike koje zajedno kreiramo i dobre će biti one politike koje budemo zajedno provodili.“

Otkako se dogodio socijalni bunt u Tuzli, neke promjene su ipak napravljene. Ukinut je bijeli kruh, radnici su dobili socijalnu pomoć i riješeno im je pitanje zdravstvenog osiguranja. Skupština TK osigurala je Livnici čelika Tuzla novac kako bi nastavila proizvodnju. Građani ipak žele vjerovati u promjene:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00
Direktan link

Nova Vlada TK za šest mjeseci treba ponuditi rješenja za 167 milijuna maraka deficita u proračunu, te ne dozvoliti da brojka od 112 tisuća nezaposlenih i dalje raste. Budu li to zaista željeli, naši sugovornici smatraju da im za takvo nešto ne treba politika - već samo volja da iza sebe ostave pozitivan trag.
XS
SM
MD
LG