Dostupni linkovi

Tužitelj svjedoku obrane: Ubijeni Srebreničani imali vezane ruke


Tomislav Savkić
Tomislav Savkić

Kao prvi svjedok haške obrane za poricanje srebreničkog genocida na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću - iskaz je dao ratni predsjednik općine Milići Tomislav Savkić. On je negirao broj od preko 7000 ubijenih bošnjačkih dječaka i muškaraca u srpnju 1995.godine, tvrdeći da je u njega ubrojen i broj stradalih boraca Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH) prilikom borbi i proboja.

Tijekom unakrsnog ispitivanja haško tužiteljstvo suočilo je pak Savkića s nalazima iz pronađenih masovnih grobnica i činjenicom da su mnoge žrtve imale vezane ruke – što upućuje na to da su pogubljene, a ne ubijene tijekom borbi.

Savkić je tijekom rata mobiliziran u VRS, a u glavnom iskazu je naveo da je 13.srpnja 1995.godine u brdima iznad Konjević Polja - video leševe oko 2 tisuće Bošnjaka iz Srebrenice „koji su poginuli prethodno u međusobnom okršaju“.

On je naime opisao kako su bošnjački borci pucali „jedni na druge greškom jer tijekom noći nisu videli tko je s druge strane nišana“, kao i da je većina Bošnjaka poginula u Srebrenici prilikom sukoba sa srpskim snagama.

Tužitelj Arthur Traldi suočio je svjedoka s fotografijom pronađenih Srebreničana koji su ubijeni i sahranjeni duž puta prema Konjević Polju, u grobnici u kojoj je od ukupno 33 žrtava – njih 27 imalo vezane ruke.

Svjedok Savkić: Možda su pronađeni ubijeni srpski borci?

Savkić je ostao kod svoje tvrdnje, ustvrdivši pri tom i da su na prikazanoj fotografiji zapravo eshumirana dvojica srpskih boraca „njegovog bivšeg bataljona“ koje su pripadnici 28.divizije ARBiH navodno oteli prilikom proboja.

„Hoćete reći da bi ova dvojica na slici mogli biti ti ljudi?“, umiješao se predsjedavajući sudac Alphons Orie.

„Da, mogli bi biti i nadam se da će od porodica uzeti DNK.“, sugerirao je svjedok, nakon čega je tužitelj Traldi potvrdio sucima kako je DNK analiza već napravljena te da je utvrđeno kako se radi o ubijenim Bošnjacima.

Svjedok je potom upozoren – kako suce ne zanimaju njegove fantazije, kao i da će okončati njegov iskaz ukoliko nastavi komentirati sudačke napomene.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:52 0:00
Direktan link

Negiranje zločina u Vlasenici i Milićima

Nakon što je u glavnom ispitivanju negirao zločine protiv nesrpskog stanovništva u Vlasenici i Milićima gdje je obnašao vlast, Savkić je suočen tijekom unakrsnog ispitivanja s podacima o preko 800 zatočenih civila u logoru Sušica, nakon izbijanja sukoba 1992.godine.

Savkić je negirao da je on bio osoba koji je slao obavijesti iz Istočno-bosanskog korpusa VRS-a u Glavni štab VRS-a, tvrdeći da su srpske snage u lokalnom rudniku, kojima je zapovjedao – samostalno djelovale.

Kako bi ukazao da su lokalne srpske vlasti dobijale instrukcije od srpskog vodstva na Palama tužitelj Traldi je potom pokazao naređenje u vezi dobivanja goriva iz poduzeća Boksit – potpisanog od strane premijera Republike Srpske Branka Đerića.

„To me nije onda interesiralo, interesirala me obrana rudnika.“, odvratio je svjedok, tvrdeći da nije znao ništa te da o kontaktima s Palama treba pitati ondašnjeg direktora Boksita, za kojeg je pak potvrdio da je bio visoki dužnosnik Srpske demokratske stranke, SDS-a. Također je prikazano naređenje predsjednika SDS-a i RS-a Radovana Karadžića kojim se postavljaju članovi vlaseničkog ratnog povjereništva polovicom 1992.godine.

Potkraj sudskog dana u srijedu, suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastavilo se iskazom novog svjedoka obrane - Trivka Pjevaljčića, pripadnika VRS-a iz Foče.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG