Dostupni linkovi

Tužitelj osporavao teoriju zavjere o Markalama


Zorica Subotić
Zorica Subotić

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se unakrsnim ispitivanje vještaka obrane za balistiku Zorice Subotić, koja je analizirala artiljerijske napade na Sarajlije (1992-1995) – pripisane od strane optužbe srpskim snagama.

Nakon što je u glavnom iskazu kao svjedokinja obrane ustvrdila da su minobacački napadi VRS-a na tržnicu Markale 1994. i 1995. godine namješteni, Subotić je u unakrsnom ispitivanju tužitelj Adam Weber suočio s nemogućnosti njezine teorije zavjere, koju obrana koristi u svom dokaznom procesu.

„Tragovi projektila, iskazi svjedoka o ispaljenjima i eksplozijama – Vi to sve ignorirate, je li tako?“, suočio je Subotić tužitelj Weber prezentirajući dokaze istrage na temelju kojih je formirana optužnica protiv generala Mladića.

„Statički su detonirani – nisu doletjeli. Nije moj posao da odgovorim tko bi mogao stajati iza te zavjere.“, ustrajala je svjedokinja na svojoj tezi o podmetnutom eksplozivu, dodatno izrazivši mišljenje da je 1994.godine „diverzantski tim“ bošnjačkih snaga ukopao prvo stabilizator u asfalt te eksploziju potom izazvao daljinskim upravljačem.

„Jeste li pronašli kakve tragove o tome?“, upitao je potom tužitelj, spominjući kao primjer tajmer ili daljinski detonator.

„Diverzanti se trude sakriti tragove.“, odvratila je Subotić, spominjući da je svoje zaključke o podmetnutoj eksploziji formirala na temelju filma evakuacije Markala, na temelju čega je formirala i zaključak – da su leševi podmetnuti na tržnicu, budući da prema njezinom mišljenju minobacačka granata nije mogla izazvati tako veliki broj žrtava – 66 ubijenih i preko 140 ranjenih.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Subotić


Svjedokinja: Leševi doveženi nakon eksplozije

Vještak obrane za balistiku je izjavila kako su tijela na tržnicu Markale dovezena naknadno pojašnjavajući da je ona to jasno vidjela analizirajući snimke neposredno nakon eksplozije.

„Ja nisam prebrojavala, ali Vi ste vidjeli da se ti brojevi ne slažu u evidencije.“, govorila je o broju žrtava.

„Vi mislite da je diverzantski tim imao na raspolaganju popriličan broj mrtvih u civilnoj odjeći – koji su imali rane od minobacačkih projektila?“, upitao je u nevjerici Weber, podsjećajući svjedokinju na rane stradalih Sarajlija, o kojima su iskaz dali i patolozi iz sarajevske bolnice Koševo.

„Rat je i svakodnevno ima stradalih. Raspolagalo se velikim brojem mrtvih i ranjenih.“, nastavila je pak objašnjavati svoju teoriju zavjere Subotić.

Tužitelj Weber ukazao je i kako bi bilo nevjerovatno da je neki diverzantski tim 4 puta posjetio tržnicu kako bi namjestio eksploziju - prvi put da ukopaju stabilizator u asfalt, drugi put da ga izvade, treći put da bi promijenili ugao udara projektila i onda četvrti put da bi ponovno pomaknuli ugao sa 60 na 70 stupnjeva (kako bi smjer ispaljenja namjestili s područja VRS-a).

„To je jedna mogućnost, a druga je mogućnost mnogo pragmatičnija – a to je – da je zakopan stabilizator, da je postavljena mina pod uglom za detonaciju i daljinsko aktivirana – to se sve može napraviti odjednom, a ostalo su tekli događaji kako su tekli – svi su raskopavali, zakopavali – tako da su mogli ostaviti stvar da se razvija kako se razvija“, ustrajala je svjedokinja.

U nastavku iskaza, koji će na suđenju generalu Mladiću za zločine VRS-a u BiH (1992-1995) potrajati i idućih dana, tužitelj je osporavao tezu Subotić – kako je i druga smrtonosna eksplozija na Markalama 1995.godine također namještena, odnosno da se nije radilo o ispaljenoj minobacačkoj granati s položaja VRS – nego da je mina bačena na tržnicu s obližnje zgrade.

VIDEO LINK: Snimke posljedica prvog napada na Markale

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG