Dostupni linkovi

Beograd i Sarajevo sarađuju na istragama o genocidu u Srebrenici


Sedište tužioca za ratne zločine, arhiv
Sedište tužioca za ratne zločine, arhiv
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokrenulo je postupak po zahtevu BiH da sasluša više pripadnika Vojske Republike Srpske, za koje se sumnja da žive u Srbiji. Istovremeno, krivičnu prijavu za masovna ubistva Bošnjaka u Srebrenici 1995. protiv njih je podneo i beogradski Fond za humanitarno pravo.
Prema našim saznanjima, komandant 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Milorad Pelemiš nedavno je pobegao iz Srbije.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije našem radiju je potvrđeno da je stigao zahtev BiH, koja je putem međunarodne pravne pomoći zatražila privođenje i saslušanje više pripadnika vojske bosanskih Srba za koje se sumnja da žive u Srbiji. Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić:

Bruno Vekarić, arhiv, Foto: Vesna Anđić
“O detaljima ne mogu da govorim, mogu da potvrdim da je taj zahtev nastavak, rekao bih bar u jednom delu, dobre regionalne saradnje sa BiH. Osim ovog zahteva u naše Tužilaštvo je stigla i krivična prijava Fonda za humanitarno pravo, tako da mi po tim aktima postupamo.”

Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu protiv komandanta 10. diverzantskog odreda Milorada Pelemiša i pripadnika tog voda, kao i protiv oficira nekadašnje Vojske Republike Srpske, koji su u vreme genocida u Srebrenici bili na visokim položajima.

Prema informacijama Fonda za njima su, zbog ubistva 1200 zarobljenih muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice, raspisane međunarodne poternice, a Pelemiš je do nedavno bio u Srbiji, kaže za RSE direktorka Fonda Nataša Kandić:

“Po jednim informacijama pre nekoliko meseci, a po drugim pre nekoliko nedelja, Pelemiš je na osnovu podataka da mu preti opasnost od hapšenja napustio Srbiju i izgleda da se nalazi ili u Rusiji ili u Iraku.”


Iz BiH Tužilaštva potvrđuju da su od Srbije tražili privođenje nekoliko pripadnika vojske bosanskih Srba. Iako nije želeo da navodi njihova imena, portparol Tužilaštva Boris Grubešić rekao je za RSE da je reč o osumnjičenima za zločine počinjene u Srebrenici:

“Upravo nedavno je otišao taj jedan dopis kojim se traži da se određeni bivši pripadnici Vojske Republike Srpske pronađu i da se saslušaju od strane pravosudnih institucija u Srbiji, te da nam se dostavi njihov iskaz kako bismo mi mogli nastaviti naše dalje procesuiranje.”

Pelemiš odbacuje krivicu


Kako nezvanično saznajemo, uz komandanta odreda Milorada Pelemiša traže se i pripadnici tog voda Dragan Pećanac, Brano Gojković, Aleksandar Cvetković i Zoran Obrenović. Do sada je iz tog odreda osuđen jedino Dražen Erdemović, koji je u Srbiji uhapšen 1996. i izručen Hagu, gde je priznao krivicu:

Nataša Kandić, jun 2010, Foto Vesna Anđić
“Poštovani sude, ja sam to morao da radim…Da sam odbio to da radim, ubili bi i mene sa tim ljudima…”

Erdemović je u Haškom tribunalu ispričao “kako je čuo i video da je Mišo Pelemiš naredio da neko – ko je odbio naređenje - bude ubijen.” 16. jula na farmi u Branjevu, po njegovom naređenju za par sati streljano je 1.200 Bošnjaka, među kojima je, po svedočenju Erdemovića, bilo i dece koja su dozivala majke. Isti dan su učestvovali u streljanju i u obližnjem Domu kulture u Pilicama.

Milorad Pelemiš do nedavno je živeo na Novom Beogradu. Ovih dana, međutim, u tom stanu nema nikoga. 2005. godine, slobodan u Beogradu, u jednoj kafani razgovarao je sa novinarima banjalučkih Nezavisnih novina, odbacivši krivicu za zločin:

“Pred ulazak u grad okupio sam vojnike i rekao im da zabranjujem da se zapali ijedna kuća, a da se ratni zarobljenci i civili dovedu na centralno školsko igralište u Srebrenici i da će po njih doći Vojna policija, koja će preuzeti dalju brigu. Tu sam pred strojem zabranio bilo kakva maltretiranja i ubistva. Naređeno nam je da se u gradu zadržimo još jedan dan, u slučaju potrebe. Moja jedinica nije išla jedan korak dalje od stanice policije u Srebrenici. Ne vjerujem u broj ubijenih koji se pominje, iako mi je teško da o tome govorim pošto u tom periodu nisam bio tu, već u bolnici.”


No, o zločinima 10. diverzantskog odreda svedočili su i pripadnik voda Marko Boškić, koji je 2004. uhapšen u Americi, a 2006. osuđen na 5. godina zatvora pred američkim sudom. Pred Haškim tribunalom, kao jednog od najodgovornijih za zločin u Srebrenici označili su ga i general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić, i optuženik Vojislav Šešelj. O zločinima ovog voda govori Nataša Kandić:

“U jutarnjim satima prilikom pretresa kuća i pretraživanja svih mesta, taj vod je otkrio 200 starijih, bolesnih i gotovo nepokretnih, koji nisu uspeli da izbegnu iz svojih kuća. Prvo su ih premlatili, onda su ih opljačkali, uzeli razne stvari koje su im se činile iole vrednim. Isterali su ih iz kuća, razdvojili su muškarce, te starce, od žena i onda su ih odveli na lokalni fudbalski stadion i streljali.”


Komandat odreda Milorad Pelemiš je učestvovao u borbama na svim ratištima devedesetih. U Srbiji je hapšen nekoliko puta, uz optužbe za špijunske afere, ali nikada zbog zločina u Srebrenici. Prema rečima Nataše Kandić, 1999. godine je protiv njega pokrenut postupak za zločine nad zarobljenim Albancima na Kosovu, ali je prošle godine to suđenje pred Okružnim sudom u Beogradu prekinutno. U potrazi za dokazima o Ratku Mladiću, 2009. pretresen je njegov, i stan komandira 10. diverzantskog odreda Dragomira Pećanca.
XS
SM
MD
LG