Dostupni linkovi

Tužiteljstvo na početku suđenja: Mladiću dat mandat za etničko čišćenje u BiH


U Hagu počelo suđenje Mladiću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala, 16. svibanj 2012.

Pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu počelo je suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske RS Ratku Mladiću (70), optuženom za genocid, zločine protiv čovječnosti, progon i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH 1992-95.

Pojavivši se u sudnici optuženi je nakratko zapljeskao sucima na početku.

U uvodnom dijelu tužiteljstvo je prezentiralo razvoj događaja u Bosni i Hercegovini koji je doveo do zločina za koje je Mladić optužen po 11 točaka – progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva diljem Bosne i Hercegovine, teror nad sarajevskim civilima, uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce te genocid počinjen pokoljem tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995.godine.

„Rukovodstvo bosanskih Srba je odlučilo etnički očistiti dijelove Bosne i Hercegovine, a Mladiću je dalo mandat kako bi to proveo“, naveo je tužitelj Dermot Groome opisujući posljedice koje su uslijedile za stanovnike nesrpske nacionalnosti u samo dva tjedna nakon što je optuženi preuzeo zapovjedništvo Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

„U to vrijeme dogodila su se značajna bombardiranja nesprskih područja u Prijedoru. Pripadnici Vojske Republike Srpske počinili su teške zločine, uključujući i masakre u Sanskom Mostu. Osnovani su zatočenički logori u Trnopolju, Omarskoj kao i Vlasenici, Rogatici, Ilidži i Foči. Prije kraja svibnja 1992.godine Mladić će osobno sudjelovati u masovnom bombardiranju Sarajeva“, naveo je neke od optužbi tužitelj.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:23 0:00
Direktan link

Opisujući okolnosti vezane uz početak rata, tužiteljstvo je preskočilo navesti Mladićev ratni put u Hrvatskoj, budući da se on ne navodi u optužnici, a koji ga je i doveo do pogodnog kandidata za zapovjednika Glavnog štaba VRS-a u svibnju 1992. godine. Tada je naime JNA (Jugoslavenska narodna armija) formalno napustila Bosnu i Hercegovinu, a zapravo preimenovala jedinice i oficire u snage bosanskih Srba.

No koristeći dokumente koji će se priložiti kao dokaz, tužitelj Groom je izjavio kako su glavnu riječ u stvaranju Vojske Republike Srpske i postavljanju Mladića na njegovo čelu – imali dužnosnici države Srbije, sudionici udruženog zločinačkog poduhvata čiji je optuženi bio jedan od članova.

„Daleko prije nego su događaji u Jugoslaviji dosegnuli točku ključanja (slobodan) Milošević, general Kadijević, Borislav Jović i drugi Srbi na višim položajima u jugoslavenskom rukovodstvu poduzimali su korake da promijene sastav JNA na način koji će ju učiniti sklonijom srpskim interesima. To su prisilnim umirovljenjima, unaprijeđenjima i premještajima“, naveo je Groom pojašnjavajući kako se time osiguralo da snage JNA na spornim položajima imaju visoki postotak Srba na višim oficirskim položajima.

Primjeri zločina

Osim nekih govora (bivšeg predsjednika RS) Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji su stavljeni u korelaciju s optužbama, tužiteljstvo je navelo i neke primjere masovnih pogubljenja i sistematskog seksualnog nasilja kao dijelova etničkog čišćenja koje je bilo cilj djelovanja srpskih snaga.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00
Direktan link

Podsjetimo, suđenje je krenulo godinu dana od uhićenja Mladića u Srbiji, a u utorak (ovoga tjedna) je odbijen zahtjev obrane za odgodom početka, kao i zahtjev za smjenom predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea. Spomenuti sudac i ovaj put morao upozoriti optuženog da ne komunicira sa sudskom publikom.

„Vijeće je primijetilo da je došlo do neprimjerene komunikacije između g. Mladića i nekog iz galerije za javnost...Vi sugerirate da je to došlo iz galerije za javnost. Najbolji način da na takvo nešto ne odgovorite je da se skoncentrirate na ono što se događa unutar sudnice, a ne da gledate u galeriju za javnost“, savjetovao je sudac Orie upozorivši optuženog da će se staviti zaslon ako nastavi komunicirati sa sudskom publikom.

Suđenje Mladiću koji mnogi ocjenjuju još jednim haškim procesom stoljeća - nastavlja se u četvrtak kada će tužiteljstvo završiti uvodnu riječ.

Početak suđenja Mladiću prate porodice žrtava iz BiH, uključujući i članice udruženja Majke Srebrenice.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG