Dostupni linkovi

Hrvatska pripremljena za protivtužbu


Jadranka Kosor
Jadranka Kosor

Povodom odluke srbijanskih vlasti da na hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid odgovore protutužbom protiv Hrvatske za genocid, predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor kazala je danas kako je Hrvatska potpuno pripremljena za taj postupak.

„Pripremili smo apsolutno sve činjenice koje mogu dokazati da se radilo o uistinu krvavoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku pod palicom Slobodana Miloševića, o ratu koji mi, ne samo da nismo željeli, nego smo se bili dužni braniti. Imamo sve podatke, sve činjenice za obraniti povijesnu istinu o tome.“

Što se Hrvatske tiče, srbijanska protutužba neće poremetiti odnose dviju država, kazala je hrvatska premijerka. "To je dio povijesti o kojoj govorimo, a budućnost nam je zajednička - mi želimo uistinu živjeti ovdje kao dobri susjedi. Unatoč svemu, mi smo konstantno i dalje i u ovom trenutku okrenuti isključivo budućnosti, dakle – dobrosusjedskim odnosima. Mi ćemo podupirati naše susjede i davati im stvarnu i istinsku potporu budući da smo na kraju pregovora za ulazak u Europsku uniju. Smatramo da je to jamstvo trajnoga mira na ovim prostorima", zaključila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor i podsjetila da je i odmah nakon što se sa slovenskim premijerom dogovorila o deblokadi pregovora za ulazak Hrvatske u EU, u ime Hrvatske rekla da je to poruka nade i ohrabrenja i susjedima s jugoistoka Europe na njihovom europskom putu.

SRBIJA IMA PRAVO NA TUŽBU

A o kontratužbi Srbije u Hrvatskoj su se među prvima oglasili predsednički kandidati u predstojećem drugom krugu izbora Ivo Josipović i nezavisni kandidat Milan Bandić, složili su se da Srbija ima pravo da tuži Hrvatsku, ali i da Hrvatska taj spor dobije.

Ivo Josipović i Milan Bandić


Povodom odluke Vlade Srbije da podnese kontratužbu protiv Hrvatske, Ivo Josipović je za Hrvatsku radio-televiziju izjavio da Srbija ima pravo da tuži Hrvatsku, a da je na Hrvatskoj da taj spor dobije.

Josipović, koji je učestvovao u timu koji je pripremao hrvatsku tužbu protiv Srbije, podsetio je da je Hrvatska tužbom tražila otkrivanje sudbine zatvorenih i nestalih, povratak kulturnog blaga i procesuranje ratnih zločina. Ocenjujući da tužbe opterećuju odnose, Josipović je naveo da je "važno da budu ostvareni ciljevi tužbe".

Nezavisni kandidat i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ocenio je da tužba Srbije nije utemeljena. "Naša će tužba, kada je dobijemo, poništiti njihovu tužbu, ona nema utemljenje", kazao je Bandić za HRT.

TADIĆ: SRBIJA I DALJE ZA VANSUDSKA REŠENJA

Povodom odluke Vlade Srbije da pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu podnese odgovor na tužbu i protivtužbu protiv Hrvatske za genocid, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija i dalje smatra da sve konflikte iz ratova na tlu bivše SFRJ treba rešavati vansudskim procesima, mirnim putem.

"Srbija je smatrala i u prethodnim godinama, a smatra i dalje, da je uvek bolje da se svi konflikti iz ratova 90-ih godina rešavaju vansudskim procesima, mirnim putem, međutim, za takav pristup Srbije potrebni su i partneri sa druge strane", rekao je Tadić za Radio-televiziju Srbije.

Verujemo ipak u vansudski kompromis - Boris Tadić


"Nakon konsultacija koje sam imao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, odlučeno je da nadležne institucije države Srbije pokrenu kontratužbu protiv Hrvatske za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, u Hagu, kao i odgovor na tužbu Republike Hrvatske", rekao je Tadić.

Prema predsednikovim rečima, takav pristup Srbije, nikada nije podrazumevao da svi zločini ne treba da budu procesuirani, ali da zločini treba da budu procesuirani u redovnim sudskim procesima.

Tadić je rekao da danas nema nikakve dileme "da ulazimo u jednu novu etapu odnosa, koja će podrazumevati i sudski proces pred Medunarodnim
sudom pravde".

"Ali istovremeno želimo da verujemo da je moguće da hrvatske i srpske institucije u budućnosti sednu za sto i pokušaju da kroz jedan uporan i naporan proces uspostave eventualno vansudsko poravnanje i vansudsko rešenje koje zadovoljava i pravdu i princip pravičnosti, ali istovremeno vodi računa o žrtvama koje su apsolutno nesumnjive i teška posledica ratnih zbivanja tokom 90-ih godina", rekao je predsednik Tadić.

Hrvatska je MSP podnela tužbu protiv Srbije 1999. godine. U njoj se tvrdi da je Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih gradana kao "oblik genocida", zato što je direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su pocinili zločine na teritoriji Hrvatske.

MSP je odbacio argumentaciju Srbije da nije nadležan da presuđuje jer u vreme podnošenja tužbe Srbija, odnosno bivša Savezna Republika Jugoslavija, nije bila članica UN, a potom odredio rok do 22. marta 2010. godine da Srbija, u skladu sa procedurom, odgovori na navode iz hrvatske tužbe.



XS
SM
MD
LG