Dostupni linkovi

Tusk nakon summita EU: Potrebna dugoročna strategija za Rusiju


Donald Tusk na konferenciji za novinare u okviru samita
Donald Tusk na konferenciji za novinare u okviru samita

"Evropskoj uniji je potrebna dugoročna stategija za Rusiju. Plan koji će trajati godinama a ne mjesecima", riječi su to predsjednika Evropskog savjeta, Donalda Tuska, na prvom summitu lidera EU kojim predsjedava od kada je 1.decembra preuzeo dužnost od Hermana Van Rompuya.

Na dvodnevnom summitu započetom u četvrtak glavne teme su Ukrajina, Rusija i dugoročne investicije.

„Najveći izazov danas je kako pistupiti Rusiji, ne samo oko Ukrajine već i EU“, rekao je Donald Tusk, predsjedavajući Evropskim savjetom na press konferenciji u petak rano ujutro, nakon produženog prvog dana dvodnevnog summita.

On je pozavo na „snažnu i odgovornu“ strategiju za djelovanje sa Rusijom, njenim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskom krizom.

Rusija je naš strateški problem, ne Ukrajina“ podsjetio je Tusk.

U četvrtak popodne usvojen je novi set sankcija za krimske vlasti, kao pojačana kazna za rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva u martu. Usvojene mjere predviđaju potpunu zabranu inevsticija u Krim i Sevastoplj, zabranjuju everopskim brodovima, i trgovačkim i kruzerima, da se zaustvljaju u njihove luke.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je za nove mjere reklo da su „potpuno neprihvatljive“.

No i pored ovoga EU lideri su poručili Putinu da su spremni da ublaže sankcije ako Moskva bude uslišila zahtjev za potpunu primjenu mirovnog sparazuma iz Minska postignutog 5.septembra.

Britanski premijer David Cameron poručio je da su „vrata uvjek otvorena ako Rusija promijeni svoje ponašenje“

„Ako povuče ruske trupe iz Ukrajine, i striktno primijeni sve odredbe sporazuma iz Minska, sankcije će biti ukinute“, rekao je Camerom novinarima nakon okončanja sammita, u petak završenog ranije nego što je bilo planirano.

Ali njemačka kancelaraka, Angela Merkel je naglasila:”Sankcije mogubiti ukinute samo ako postoji razlog za promjenu“.

Ranije je šefica evropske diplomatije, Federica Mogherini, rekla da nije zadovoljna ekonomskim problemima Rusije, koje su djelimično rezulat sankcija EU i SAD.

Ali Mogherini je rekla da Putin i drugi ruski zvaničnici moraju „radikalno promijeniti stav prema ostatku svijeta i preći na mnogo kooperativniji“.

I Vašington je 18. decembra pojačao sankcije Rusiji.

Predsjednik SAD, Barack Obama, potpisao je zakon kojim se odobravaju nove sankcije protiv Rusije, ali je dodao da neće odmah stupiti na snagu.

Takozvani “Akt podrške ukrajinskoj slobodi“ podrazumijeva odbrambenu oružanu pomoć Kijevu i nove sankcije za ruski odbarmbeni i energetski sektor.

Obama je rekao da potpisivanje zakona „nije signal promjena u politici sankcija američke administracije“

Zakon je u američkom Kogresu odobren jednoglasno.

Sankcije zajedmo sa padom cijena nafte izazvali su ekonomski potres u Rusiji, kao i pad nacionalne valute, rublje.

Osim navedenog, američka legislativa predviđa i još garancija za zajmove Ukrajine, dodatne fondove za enegetsku pomoć, te novac za nastavak emitovanja američkih programa za inostranstvo, kao i za podršku ruskim civilnim i građanskim organizacijama.

Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, je na odobrene nove sankcije SAD rekao da prijete da nanesu dugotrajnu štetu američko-ruskim odnosima.

Kako je naveo, Akt podrške ukrajinskoj slobodi „ima potencijal da podrije noramalnu interakciju između dvije zemlje dugoročno“.

XS
SM
MD
LG