Dostupni linkovi

Turizam i NATO: Utiče li članstvo na ruske turiste?


Stari grad Budva
Stari grad Budva

Turistički poslenici nisu previše zabrinuti prijetnjama iz Rusije da će ulazak u NATO nanijeti štetu domaćem turizmu.

Predstavnici turističke privrede i institucija kažu da najveću posjetu Rusa bilježe upravo države koje su članice NATO-a, a ukoliko i dođe do smanjenja turista sa istoka, očekuju da će ih nadomjestiti zapadnoevropskim gostima.

Do sada potpisani ugovori sa agencijama i avio kompanijama koje posluju na ruskom tržištu ukazuju da je interesovanje za turističke dolaske u Crnu Goru naredne godine veće za dva do tri procenta u odnosu na ovo ljeto. Kako je riječ tek o prvim rezultatima duge prodajne kampanje koja će trajati do proljeća, državni sekretar u Ministarstvu turizma Predrag Jelušić očekuje da na taj procenat neće uticati političke prijetnje ruskih vlasti o narušavanju odnosa dvije zemlje ukoliko Crna Gora ne odustane od učlanjenja u NATO.

"Imamo i dalje dominantan uticaj ruskih turista u turističkom prometu Crne Gore, i sa posebnom pažnjom pratimo iz turističkog ugla ono što se može desiti početkom decembra, kada se očekuje pozivnica za NATO. Ipak, vjerujem da su tri stvari uvijek presudne za turistička kretanja: bezbjednost, komfor boravka i kvalitet odnosa cijene i usluga u nekoj destinaciji".

Političke prijetnje Rusije o štetnom uticaju NATO integracija na domaći turizam su neozbiljne, ocjenjuje predstavnik turističke privrede u Privrednoj komori Crne Gore Dragan Ivančević i podsjeća da najveći broj ruskih turista za odmor bira upravo države koje su članice NATO saveza.

"To je smiješno. Najveći buking sa ruskog tržišta imaju zemlje NATO-a. Turska, na primjer, je jedna od zemalja u kojoj Rusi najrađe provode odmor. Ulaskom u NATO šaljemo poruku o bezbjedom području, što je za turizam najvažnije. Prema tome, nakon što Crna Gora uđe u NATO, očekujem još više ruskih turista".

Podsjetimo, državna Duma i ruska ambasada u Podgorici odaslale su oštre poruke protivljenja ulasku Crne Gore u NATO, ali i prijetnje da će to dovesti do negativnih uticaja na turizam, investicije i ekonomsku saradnju dvije zemlje. Što na to kažu turistički privrednici? Petar Ivković iz agencija Cipa Travel smatra da će se moguće smanjenje ruskih turističkih dolazaka nadoknaditi saradnjom sa turoperatorima iz zapadne Evrope.

"Lično očekujem da će prijem u NATO uz sve benefite imati i u početku manja ograničenja gostiju sa ruskog i ukrajinskog tržišta. Ali mi ćemo to nadomjestiti, jer već par godina radimo na vraćanju zapadnoevropskih gostiju u Crnu Goru. Opredjeljenje ove države je toliko jasno, i ulaskom u NATO očekujem o veći broj investicija i veći broj gostiju sa zapadnog tržišta. Mi smo destinacija otvorena za sve, a treba prihvatiti činjenicu da će nekim ograničenjima Vlada Rusije smanjiti broj gostiju na Crnogorskom primorju".

Iako već dvije godine traje NATO kampanja crnogorske Vlade, nije došlo do smanjenja broja ruskih turista, podsjeća ugostitelj sa Svetog Stefana Blažo Rađenović. Tvrdi da njegovi gosti koji godinama dolaze na Budvansku rivijeru kažu da odluka o ulasku u NATO neće uticati na njihov odabir Crne Gore za odmor.

"Turističke agencije sa kojima mi sarađujemo imaju matice na prostoru Rusije, ali posluju osim na ruskom i na ukrajinskom, te zapadnom tržištu. Iako unazad već par godina kod nas traje NATO kampanja, nismo u saradnji sa njima imali smanjenje turističkih dolazaka. Ne očekujem smanjenje ni narednog ljeta, jer je rusko tržište ogromno i svako ko želi izazov nove destinacije razmatra Crnu Goru kao odredište. Bez obzira na naš ulazak u NATO, Rusi će uvijek biti rado viđeni gosti kod nas, a i sami kažu da bili mi u NATO-u ili ne, uvijek će posjećivati naše primorje".

U poslednje dvije godine, 35-38% ukupnih turističkih kretanja u Crnoj Gori ostvareno je sa ruskog tržišta.

XS
SM
MD
LG