Dostupni linkovi

Trojica ruskih opozicionara štrajkuju glađu


Leonid Volkov
Leonid Volkov

Trojica ruskih opozicionih aktivista otpočela su štrajk glađu u gradu Novosibirsku zbog toga što su im vlasti zabranile učešće na lokalnim izborima.

Leonid Volkov, šef izborne kampanje opozicije, kao i kandidati Jegor Savin i Sergej Bojko počeli su štrajk pošto izborna komisija u trećem po veličini ruskom gradu nije prihvatila potpise koje su prikupili.

Opozicija je podnela više od 11.600 potpisa od kojih su nadležni više od 1.300 proglasila nevažećim. Podnosioci tvrde da je u proveri korišćena zastarela baza podataka. Leonid Volkov je uveren da bi to bilo potvrđeno novom proverom.

Volkov, Savin i Bojko najavljuju da će nastaviti proteste sve dok komisija ponovo ne razmotri njihov slučaj.

Regionalne izbore, koji se održavaju u septembru, opozicija vidi kao generalnu probu uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju sledeće godine.

“Ovi hrabri i časni ljudi svojim štrajkom brane izborna prava svih Rusa”, napisao je u svom blogu Aleksandar Navaljni, lider ruske opozicije.

“Način na koji je opozicija isključena iz izbornog procesa u Sibiru sutra će se ponoviti širom zemlje. Ovaj scenario koristiće se i na izborima za državnu Dumu”, naveo je on.

U međuvremenu, istražni odbor u Novosibirsku saopštio je da je otvorio istragu zbog, kako je navedeno, moguće prevare u sedištu opozicije u Novosibirsku.

Uzrok je žalba jedne osobe koja je prijavila da plaćena za prikupljane potpisa u ime koalicije RPR Parnas, ubijenog Borisa Njemcova i Alekseja Navaljnog oštrog kritičara ruskih vlasti.

"Reč je o isključivo političkoj odluci koja nema nikakve veze sa zakonom”, oštro je reagovo Ilja Jašin, zamenik šefa Parnasa.

Istovremeno, od vlasti su zatražili da podrže garancije ustavnih prava i slobode građana.

Međutim, Ljudmila Aleksejeva iz moskovskog Helsinškog odbora za ludska prava rekla je da očekuje nameštanja protiv opozicionih grupa.

"Naša zemlja nema prave izbore", rekla je ona.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG