Dostupni linkovi

Utrka za vidljivost siromašne djece


U srijedu je u Tuzli na stadionu Tušanj održan svjetski maraton koji su trčala djeca s ciljem skretanja pozornosti na nedopustiv socijalni status i neravnopravan položaj u kojem djeca žive. Ova utrka održava se na isti dan širom svijeta - u 67 zemalja, a učestvuje preko 50.000 djece, među kojima su i djeca iz Bosne i Hercegovine, zemlje čijih je 26 posto djece siromašno.

Utrka za život je zapravo svjetska akcija kojom se želi upozoriti na vidljiv i konstantan trend rasta broja djece koja imaju status siromašnih i evidentan porast korisnika socijalne pomoći.

Svjetska statistika siromašne djece je porazna, a nije mimoišla ni Bosnu i Hercegovinu. Aida Bekić, menadžerica programa za zaštitu djece u organizaciji "Save the children":

„Ova utrka za život je veoma važna jer time želimo skrenuti pozornost na velike stope smrtnosti djece, i to one smrti koje je bilo moguće spriječiti. Svakih pet sekundi u svijetu umre jedno dijete, a najčešći razlog smrtnosti je neuhranjenost. Kada to spustimo u kontekst naše zemlje, znamo da 26 posto djece ovdje živi u teškom siromaštvu. To se posebno odnosi na populaciju romske djece, jer je svako romsko dijete tri puta siromašnije od djeteta koje dolazi iz većinske populacije.“

Bekić je dodala da se ovom trkom ujedno želi apelirati na poboljšanje uvjeta života djece.

„Prvo je smanjenje siromaštva, zatim poboljšanje zdravstvene njege djece i majki. Mi želimo spriječiti ono što se danas kod nas događa, a to je smrtnost romske djece, jer je smrtnost te djece tri puta veća. Romaska djeca su tri puta pothranjenija i dva puta više zaostaju u razvoju“, rekla je Aida Bekić iz "Save the children".

Na porazne podatke najvažnije je upozoriti vlade svijeta koje donose i provode socijalne politike. Načelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da se mnogi hvale dobrim socijalnim politikama, ali da praksa zakona pokazuje diskriminaciju nad djecom.

„Ti isti političari govore da treba poboljšati mjere nataliteta, ali kada kreiraju zakone, toga u zakonima poslije nema.“

S najmlađima u Tuzli danas je trčao i Elvir Laković Laka.

„Ja sam prošle godine učestvovao, pa su me pitali bi li i ove godine. Ja sam rekao da hoću. Rekli su mi da se ide u Tuzlu, da ćemo putovati tri sata i da krećemo ujutro rano. Nema to veze. Važno je skrenuti pažnju na ovu jadnu djecu što će na njima ostati ova jadna planeta. Uništili smo im sve. Nadam se da ćemo uspjeti pomoći djeci. Ako ne uspijemo - pokušali smo!“, rekao je Laka.

Djeca osnovnih škola iz Tuzle izrazila su spremnost sudjelovati i u drugim akcijama kako bi rekli 'Stop siromaštvu nad djecom'.

„Danas trčim jer želim poslati poruku da ne smijemo dopustiti da nam vršnjaci umiru zbog siromaštva“, kaže Edvin Muratović iz Osnovne škole Kreka.

„Danas svakih pet sekundi umre jedno dijete. Ja trčim jer želim pomoći u akciji da se takvo stanje promijeni. Mislim da se to može spriječiti“, rekla je Arnela Arnautović učenica Osnovne škole Tušanj.

Trka za život zapravo je posljednje upozorenje da se postojeće stanje i neprihvatljiva diskriminacija nad djecom moraju mijenjati.
XS
SM
MD
LG