Ponedjeljak, 25. maj/svibanj 2015, 05:24 CET

Srbija

Tumačenje prošlosti u Srbiji kao politički projekat

Olivera Milosavljević, Milivoj Bešlin, Irena Javorski i Srdjan Milošević
Olivera Milosavljević, Milivoj Bešlin, Irena Javorski i Srdjan Milošević
Kakav je odnos između politike i istorije u današnjoj Srbiji, da li postoji i na koji način se vrši zloupotreba prošlosti, neke su od tema tribine „Istorija i politike istorije“ koja je u sredu održana u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Nacionalizam i istoriografija su na ovim prostorima još uvek prepliću, pa tumačenje prošlosti proizilazi iz konkretnog političkog projekta, složili su se istoričari Olivera Milosavljević, Srđan Milošević i Milivoj Bešlin koji su bili učesnici debate koju organizuje kulturna grupa Beton.

Prema rečima profesorke Milosavljević, ono što se kod nas vidi kao istorija, nije istorija kojom se bave istoričari.

„Ta interpretacija koja dolazi od ljudi koji nisu profesionalni istoričari, pre svega mislim na ideologe, na političare, književnike, dakle na čitav jedan spektar interpretacije prošlosti koji je učinio da izgleda kao da kod nas postoji niz različitih istorija i pristupa prošlosti“, smatra Olivera Milosavljević.

Na pitanje zašto se na taj način zloupotrebljava prošlost, ona odgovara: „Jednostavno je danas videti i zaključiti da savremena politička i intelektualna elita ima jako malo toga u realnosti da ponudi društvu i onda se uspostavlja taj kvazikontinuitet – pravi se specifičan izbor iz tradicije, odbacuje se sve ono što ne ulazi u tu nacionalističku sliku i time se u stvari nudi zamena za neki normalan život.“

U srbijanskim istoriografskim krugovima ne postoji jasna razlika između kolektivnog pamćenja, izgrađenog na mitovima, i istoriografske svesti utemeljene na racionalnim osnovama, pa se period osmanske vladavine neretko demonizuje i iskrivljuje, smatra Milivoj Bešlin.

Priča o imperiji zla, o zlom Turčinu i danas stoji u temelju srpske istoriografije do tem mere da u udžbenicima imamo primere da su najfrekventnije reči ’devširma’ ili ’danak u krvi’, pa onda ’zulum’, ’harač’, ’zlodela’, ’jaram’, a da se uopšte ne pominje sistem pravednosti u Osmanskom carstvu, a to je pravo svakog stanovnika Carstva na žalbu carskom divanu“, objašnjava Milivoj Bešlin.

Kosovski mit i stereotip o „zlim Turcima“ vuče korene iz perioda nacionalnog buđenja u Srbiji i zadržao se do dan-danas. Kao jedan od primera Srđan Milošević navodi detalj iz rata u BiH, nakon pada Srebrenice.

„Ja ću vas podsetiti da je i ’95. godine u Srebrenici Ratko Mladić rekao da je Srebrenica poklon srpskom narodu i osveta za 500 godina robovanja pod Turcima.“     

S druge strane, Olivera Milosavljević ukazuje na promenu nacionalnih paradigmi u zavisnosti od istorijskog trenutka i akutelne politike.

„Najkarakterističnija sintagma danas je ’Kosovo je srce Srbije’. Mnogi se sećaju da je devedesetih godina parola koja je određivala politiku bila da se Beograd brani u Kninu. Dakle teritorijalno je bio potpuno drugi pravac. A, početkom 20. veka, u vreme Balkanskih ratova, ta rečenica je glasila: ’Drač je srpska luka’.“

Jedna od najizraženijih pojava u savremenoj istoriografiji Srbije je revizija Drugog svetskog rata, s ciljem da se, kako kaže Srđan Milošević, ospori antifašistička borba komunista. Milošević to objašnjava na primeru nedavne rehabilitacije kneza Pavla:

„Knez Pavle je jedan od aktera međuratne istorije protiv kojeg nije doneta presuda da je ratni zločinac, tako da je cela ta rehabilitacija u mnogo čemu zapravo bila farsična i njen cilj je, bez obzira što se pravda nekim pravnim razlozima, zapravo konačno zaokruživanje ideje da je 27. mart bio zapravo greška“, istakao je Milošević.

Osvrnuvši se na reinterpretaciju prošlosti, Olivera Milsavljević pročitala je odlomak iz dodatka o gradonačelnicima Beograda koji je informativna služba Skupštine grada pre nekoliko meseci objavila u svim beogradskim dnevnim listovima. Među kratkim biografijama navodi se i ime Dragomira Jovanovića koji je bio prvi čovek Beograda od 1941-44. godine, te da je njegova tajna policija uhapsila 1.500 komunista i  streljala više stotina simpatizera KPJ.

U novinskom tekstu se, međutim, ovaj čovek ocenjuje kao „kontroverzan“, uz napomenu da „postoje indicije da su stvari bile drugačije“.

Odnos prema komunističkoj prošlosti je kod današnjih mladih generacija, ističe profesorka Milosavljević, gotovo izbrisan iz memorije.

„Iako revizija Drugog svetskog rata nije naš specifikum i događa se širom Evrope, mislim da nema istoriografije u kojoj se revizija vrši do te mere kao kod nas“, zaključila je profesorka Milosavljević.

Ovo je druga tribina Betona, koja se održava u sklopu ciklusa „Ka ravijenoj demokratiji“, a naredna debata zakazana je za 29. novembar kada će se govoriti o novoj levici.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: beli Grad: usa
15.11.2012 23:00
Srbija nije jedina koja tolmaci istoriju kroz prizmu politike. To je ocigledno u ostalim bivsim YU republikama. Uostalom to je tradicija na ovim prostorima on 45te pa ovamo. Za mene nije legitiman nijedan istoricar koji je prosao komunisticke skole.
Vidite gore sta Beslin pise. Da je bilo kao sto on konstatuje narodi balkana nebi dizali ustanke no bi lepo ziveli u Otomanskoj imperiji. Albanci i drugi nebi primali islam da bi bili prvorazredni gradjani.
Misosevic se slaze sa Beslinom da je Otomanska imperija bila raj na zemlji za narode balkana za 500 godina vladanja.
Milosavljevic brani KPJ i njenu neslavnu istoriju.

Ime: Milivoje Radaković
15.11.2012 17:07
Tumačenje prošlosti jeste par excellence "politički projekat", ili ne razumemo šta je politika i šta je tumačenje.

Ime: P. A.
15.11.2012 13:42
U zemlji kojoj sve funkcionise negdje izmedju 60 i 80% uspjesnosti, politicka elita je angazovana i orijentisana ka buducnosti.
Ali ako elita ne moze pokrenuti zemlju iz blata ekonomskih dubioza, a mora nesto da ponudi - nudi jalove istorijske teme i legende.

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Orden za Kastra, za Dražu ulica

Pretpostavimo da je predsednik Tomislav Nikolić sa sobom na Kubu, osim ordenja, poneo i nepoznatu Platformu za Kosovo. Platformu koja će da stvari vrati na staru. Hoćemo reši staru Jugoslaviju. Mnogi bi voleli da taj eksperiment sa povratom u prošlost uspe
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Hiljadu zašto, a jedno zato

Vlada Srbije, povodom suštinski „lažnog“ jednogodišnjeg jubileja (lažnog utoliko što skoro tri godine imamo de facto istu izvršnu vlast), drži sednicu na površinskom kopu Kolubare, postavila stolove napolju kao mizanscen za filmsku svadbu, dok ministre u odelima prži sunce a vetar im kvari frizure
Dalje/More

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Aktivistkinje prešle iz Severne u Južnu Koreju

Grupa poznata kao "Women Cross DMZ" koja je doputovala je u Severnu Koreju početkom nedelje danas autobusom prešla granicu između dve zemlje u sklopu obeležavanja Međunarodnog ženkog dana razoružavanja...

Studenti sa Klemsona ponovo u Beogradu

Deseti put za redom, grupa američkih studenata sa Univerziteta Klemson dolazi na studijsko putovanje u Srbiju, sve zahvaljujući profesoru Klemsona Vladimiru Matiću.

Kosovo: Sve učestaliji napadi na Srbe povratnike

Napadi na Srbe povretnike u kosovskoj opštini Klina sve su učestaliji, samo u ovom mesecu bilo ih je šest. Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić obišli su povratnike, koji su opljačkani i napadnuti u selima Drsnik, Klinavac i Duge Njive, kao i u samom gradu Klina.