Dostupni linkovi

Sletio autobus, poginule tri osobe


Tri osobe smrtno su stradale, a 13 povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći koja se sinoć oko 23 sata dogodila u mjestu Dučeli, na putu Brod na Drini – Šćepan Polje.

Autobus Centrotransa iz Istočnog Sarajeva sletio je sa uskog i neoznačenog puta i zaustavio se među drvećem. Povrijeđeni su zbrinuti u fočanskoj bolnici.

„Malo me boli vrat, sad će mi doktori nešto staviti oko vrata, a ovo ostalo, hvala Bogu, dobro. Probudio sam se, čuo sam vrisku, shvatio da se autobus prevrće. To sam vidio, a od tog momenta se više ničeg ne sjećam“, kaže za RSE Čaušević Ramzudin iz Živinica.

Batinić Saša iz Istočnog Sarajeva dodaje: „Malo sam bio zasp'o i odjednom sam osjetio ono tumbanje, skočio sam, trzn'o se, uhvatio se gore, za one korpe gdje se stavlja garderoba. Za to sam se drž'o dok smo se tumbali. To me spasilo. A vriska, galama, znate i sami.“

Tijela nastradalih danas su izvukli spasioci iz fočanskog kluba Wolf. Ostaci autobusa izvučeni su uz pomoć teške mehanizacije Centrotransa. Nenad Ikonić, vođa spasilaca iz Wolfa:

„Ovo je još jedan nauk za ubuduće da treba poštovati uslove i vožnju prilagoditi uslovima puta. Jednostavno, po ovakvom vremenu se ne putuje. I, ja ne znam, ali ovaj put, kakve su to dozvole, ko to može dati da se ovim putem vrši taj javni saobraćaj, prevoz. Ova cesta nema širine pet metara ko što bi minimalno trebala da ima. Minimum je četiri i po ili pet metara. Uglavnom, strašno, strašno. Lekcija za lekcijom, svaki dan, a niko ništa ne preduzima.“

O uzrocima ove teške nesreće za sada se samo nagađa, ali sasvim je sigurno da su joj doprinijeli stanje uskog, zaleđenog puta, ali i vremenski uvjeti, jer je, prema riječima očevidaca, prethodne noći vladala prava mećava. Prema riječima okružne tužiteljice iz Trebinja Slobodanke Gaćinović, koja je rukovodila uviđajem, više detalja bit će poznato nakon vještačenja i istrage koja je u toku.

XS
SM
MD
LG