Dostupni linkovi

Transparentna netrpeljivost prema LGBT-u


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
U najnovijoj temi sedmice Radija Slobodna Evropa govorimo o homofobiji. Direktan povod je pobjeda Končite Vurst (Conchite Wurst) na posljednjem Eurosongu i izljev negativnih komentara i mržnje na Balkanu.

Predstojeća Nedjelja ponosa u Beogradu, najavljena za kraj maja, uz prethodni nastup Končite Vurst na Euroviziji, još su jednom podsjetili na visok stepen homofobije u Srbiji - ponižavanje, mržnju i nasilje nad pripadnicima LGBT populacije. Dani mrmota, tako bi se mogao opisati ovaj period, kada se aktivisti pripremaju za šetnju ulicama glavnog grada, a vlast se nećka hoće li im to dozvoliti.

Pravdaju se prijetnjama desničara koji su na posljednjoj Paradi ponosa, prije četiri godine, demolirali centar Beograda. Od tada je ovaj događaj "iz sigurnosnih razloga" svaki put zabranjivan. U međuvremenu, pripadnici LGBT svijeta su izloženi šikaniranju, omalovažavanju, pa i fizičkim napadima. Obzirom da više nikome ne pada napamet da mlade vaspitava i educira, oni i prednjače u diskriminaciji nad osobama drugačije seksualne orijentacije, piše Iva Martinović u priči Nerazumevanje prema gej populaciji.

Većina stanovnika Crne Gore smatra da je homoseksualnost bolest i da gej osobe treba da se liječe. Tradicija i jak uticaj religije u toj zemlji, stvorili su atmosferu u kojoj LGBT osobe žive u strahu i primorane su da skrivaju svoje seksualno opredjeljenje. Više o ovoj tematici pročitajte u tekstu Predraga Tomovića LGBT osobe u Crnoj Gori: Život bez slobode.

U bosanskohercegovačkom društvu je svaka četvrta LGBT osoba izložena nasilju, a svaka treća je diskriminirana. Malobrojni su oni koji se usude nasilnike prijaviti policiji jer više od 65 posto njih nije zadovoljno kako država reaguje na homofobiju. Postoji dobar zakonski okvir, ali se ne primjenjuje - navodi Aida Đugum u tekstu BiH: Tiha većina ne shvata prava gay osoba.

Hrvatska je dosegla formalnu političku korektnost prema manjina, pa tako i seksualnim. Ali, ispod te formalne razine, još uvijek se krije vrlo homofobno i ksenofobno društvo - ističu sociolozi i društveni analitičari. Posebno zabrinjava to što su mladi ljudi čak homofobniji od starijih - piše Ankica Barbir-Mladinović u priči Stručnjaci upozoravaju: Ksenofobičnost hrvatske mladeži.
XS
SM
MD
LG