Dostupni linkovi

Za Vukovića i Tomića po 31 godina zatvora


Optuženi Radomir Vuković, kao specijalac Drugog odreda Specijalne policije Šekovići učetvovao u genocidu u Srebrenici
Optuženi Radomir Vuković, kao specijalac Drugog odreda Specijalne policije Šekovići učetvovao u genocidu u Srebrenici
Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, u protekloj sedmici su na po 31 godinu osuđeni Radomir Vuković i Zoran Tomić. Oni su kao specijalci Drugog odreda Specijalne policije Šekovići učetvovali u genocidu u Srebrenici.

Kako je navedeno u obrazloženju presude, Vuković i Tomić su 12. i 13. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju i sprovođenju muškaraca Bošnjaka u Zemljoradničku zadrugu Kravice, nakon čega su ubijeni. Sud je, prema tvrdnjama svjedoka, utvrdio da je u ZZ Kravice ubijeno oko 1.000 Bošnjaka, a Vuković i Tomić su učestvovali u tim ubistvima. Prema ocjeni sudskog vijeća, likvidacija oko 1.000 zarobljenih u Kravicama je prvi veliki masakr počinjen u Srebrenici jula 1995. godine nakon što je Vojska RS zauzela taj grad.

Munira Subašić, iz udruženja Žene Srebrenice, jedan je od svjedoka iz procesa protiv Vukovića i Tomića čijih je nekoliko najbližih ubijeno u Kravicama. Zadovoljna je visinom kazne:

„Prvo pozdravljam to, jer vidim šta je radio Haški tribunal, a isto tako i Sud za ratne zločine BiH. Ono što kažu, kakav su zločin činili, to je malo, ali kako se presude donose, ipak je zadovoljavjuće.“

Kako je obrazloženo, Sud je utvrdio da su Vuković i Tomić učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40.000 civila zaštićene UN zone Srebrenica, te pogubljenje više od 7.000 Bošnjaka, pa je prema tome i presuđena kazna od po 31 godinu zatvora za obojicu.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Proces o izručenju Ganića počinje 6. jula
Podignute optužnice za zločin nad Bošnjacima kod Pljevalja
Presuda za zločine u Morinju 15. maja
Vlada RS dovodi u pitanje utvrđeni broj žrtava genocida u Srebrenici
Srpski novinari ne žele da budu "krtice" Tužilaštva
Prizori koji ostavljaju dubok trag
Javna rasprava uoči odluke o žalbi
Svjedočenje preživjele žrtve pokolja u Srebrenici

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović ,Sabina Čabaravdić)


XS
SM
MD
LG