Dostupni linkovi

Kako su dnevnici Ratka Mladića stigli do Haga


Tomasz Blaszczyk u sudnici Tribunala, 20. avgust 2010
Tomasz Blaszczyk u sudnici Tribunala, 20. avgust 2010
Nakon britanskih vojnih stručnjaka na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću svjedočio je Tomaž Blaščik (Tomasz Blaszczyk), istražitelj tužiteljstva koji je govorio o lancu čuvanja i prebacivanja na Haški sud dnevnika Ratka Mladića, zapovjednika Vojske Republike Srpske koji je i dalje u bijegu. Karadžića haško tužiteljstvo kao bivšeg predsjednika Repubike Srpske tereti po zapovjednoj odgovornosti za zločine počinjene od strane snaga bosanskih Srba.

Nakon što su zapljenjeni dnevnici uvedeni u sudski zapisnik, svjedok je opisao način na koji je haško tužiteljstvo došlo u njihov posjed. Istražitelj Blaščik je spomenuo prvi pretres objekta kojeg koristi supruga Ratka Mladića od strane srbijanskog MUP-a kada se došlo do prvog dokaznog materijala potkraj 2008. godine.

„To je bio 25. ili 26. ožujak 2009. kada sam ja otišao u Beograd kako bih pregledao materijale koje je zaplijenio srbijanski MUP. U to vrijeme sam odabrao najvažnije materijale koje sam smatrao bitnim za našu istragu. To je pet bilježnica plus četiri video trake.“

Do ratnih dnevnika Ratka Mladića koji su izazvali dodatne kontroverze o ratnom putu snaga bosanskih Srba te upletenosti srbijanskog MUP-a i Službe državne bezbjednosti Srbije u ratne operacije u Bosni i Hercegovini, došlo se, pak, prilikom pretresa u veljači ove godine. Između ostalih dokumenata u domu obitelji, Mladić je pronađen i zloglasni dnevnik kojeg je Ratko Mladić imao pred sobom na sastanku s nizozemskim bataljonom u Potočarima, odnosno zaštićenoj zoni Srebrenica, neposredno prije nego se krenulo u pokolj, prema haškoj optužnici, više od 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

„To je radna bilježnica, bordo crvene boje, s amblemom JNA s 399 rukom napisanih stranica“, opisao je tužitelj.

Kako bi potvrdilo autentičnost pronađenog materijala tužiteljstvo je sucima pokazalo, između ostalog, i fotografiju sa sastanka u Potočarima koja prikazuje istu bilježnicu ispred Ratka Mladića tijekom njegovih prijetnji.

Prema riječima tužitelja autentičnost pronađenih dnevnika potvrdio je i umirovljeni general Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović, koji je tijekom rata bio načelnik Glavnog štaba, odnosno podređen Ratku Mladiću.

Milovanović je tužiteljstvu potvrdio da su dnevnici Mladićevi nakon što je uz obavezujući poziv Haškog suda svjedočio tijekom travnja ove godine protiv srbijanskih obavještajaca Jovice Stanišića i Franka Simatovića, o umiješanosti organa Republike Srbije u operacije u Bosni i Hercegovini.

Nakon svjedočenja haškog istražitelja Blaščika suđenje Karadžiću se prekida na dva tjedna budući da su mu suci odobrili vrijeme da se upozna s Mladićevim dnevnicima i prilagodi svoju obranu novim činjenicama.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG