Utorak, 31. mart/ožujak 2015, 18:52 CET

Kosovo

Thaci: Plan implementacije u četvrtak u Briselu

Kashim Thaci
Kashim Thaci
Delegacija Kosova u četvrtak  boravi u Briselu kako bi kabinetu visoke predstavnice EU, Catherine Ashton, predstavila plan implementacije sporazuma Prištine i Beograda postignutog prošle nedelje, saopštio je  kosovski premijer, Hashim Thaci.

Thaci je izjavio da je Kosovo pripremilo plan implementacije sporazuma i da će se on u četvrtak predstaviti kabinetu visoke predstavnice EU, Catherine Ashton.

„Plan je konkretan, obuhvata zakonske akte, vremenske periode i aktere implementacije. Očekujemo da će se plan implementacije utvrditi do 26. aprila, kao što je predviđeno prvim Sporazumom o normalizacij odnosa Kosova i Srbije kako bi odmah počela njegova primena“, kazao je Thaci na zasedanju kabineta.

On je priznao da implementacija postignutog sporazuma može predstavljati izazov, ali je dodao da je ubeđen da će ona biti uspešna. 

„Ovaj plan nije uperen ni protiv koga. On je na usluzi i u interesu svih. Plana implementacije se ne treba plašiti niko, ni građani na severu, bez obzira na dezorjentisane glasove koje šalje nekoliko osoba koje sever već 14 godina drže kao taoca“, naveo je Thaci.

On je podvukao da je u pitanju plan razumevanja, tolerancije, zajedničkog života i razvoja. Dodao je da će institucije biti posvećene komunikaciji sa građanima na severu a kako bi se omogućilo slobodno kretanje ljudi i robe, uspostavio red i zakon, te održavanje slobodnih izbora.

„U tom pravcu nemamo ni jednu dilemu. Odlučni smo da radimo sa svim međunarodnim akterima kako bi što pre počeli sa implementacijom. Naglašavam da će se implementacija odraziti na život svih građana, njihove porodice ali i na izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom“, dodao je Thaci.

Nakon potpisa sporazuma i utvrđivanja plana implementacije 26. aprila, očekuje se njegova ratifikacija u Skupštini Kosova.

Teret na Beogradu

Većina u Skupštini je inače već usvojila rezoluciju kojom se pruža podrška postignutom sporazumu. Protiv ovog sporazuma oštro se međutim protivi opozicioni pokret Samoopredeljenje, iz kojeg navode da se njime betonira etnička podela Kosova.
 
Međutim, i u Thacijevoj Demokratskoj partiji Kosova ima onih koji se ne slažu sa sporazumom.
 
Hydajet HyseniHydajet Hyseni
x
Hydajet Hyseni
Hydajet Hyseni
Poslanik Hydajet Hyseni je tokom glasanja za rezoluciju bio uzdržan. On je u razgovoru za RSE kazao da tekst koji je bio predstavljen poslanicima nije izgledao kao sporazum, nije bilo jasno između koga je postignut, u kakvom je svojstvu – međudržavnom ili samo između lidera.
 
“Štaviše, tekst sporazuma je bio dvosmislen bez terminologije, već sa pozicijama koje isključuju jedna drugu… Figurativno, radi se o konceptu Republike Srpske, odnosno o zajednici opština koja će rezultovati RS-om”, kazao je Hyseni.  
 
Bivši američki diplomata, James Hooper u intervjuu za RSE izjavio je da obe strane treba da se posvete primeni sporazuma, ali je dodao da najveća odgovornost za primenu sporazuma ipak pripada Beogradu.
 
„Jasno je da kosovski Srbi na severu nisu zadovoljni ovim sporazumom, i naravno da neće biti. Takođe mislim da postoje ograničenja šta Priština može da uradi u tom pravcu. Najveći problem je taj što Srbe na severu Kosova predvodi kriminalna mafija, i ta mafija sada shvata da će izgubiti kontrolu i vlast koju ima, a to je rezultat ovog sporazuma. Prema tome, taj teret pripada Beogradu“,
kazao je Hooper.

Amra Zejneli

ZejneliA+bureaumail.rferl.org

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u Sjedinjenim Državama. Novinarstvom počela da se bavi 2001. godine. Radila kao dopisnik Radio Televizije Kosova, program na bosanskom jeziku, a trenutno je urednik na RTK-Radiju. Radiju Slobodna Evropa pridružila se u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Anonimni posjetilac
26.04.2013 12:06
Neke se stvari mijenjaju brze a neke sporije. Recimo definicija genocida se nece promijeniti do pada ove civilizacije, i ostat ce zabiljezeno da su ga bosanski srbi pocinili dok im je Srbija pomagala u tome. Velike sile rade manje-vise ono sto hoce ali ipak postoje i neka pravila - npr. pravilo o zastiti svoje polulacije, sto je Srbija isto prekrsila sa svojom albanskom manjinom, zatim pravilo o zabrani vodjenja agresivnog rata (inace bi svi napadali jedni druge kao u XVIII vijeku kako im se chefne bez trazenja uvjerljivog izgovora), pa konvencija o ratnim zarobljenicima itd. itd. Srbija ima dugu historiju flagrantnih krsenja ovih pravila i zato je kaznjena.

Ime: Anonimni posjetilac
25.04.2013 10:14
E pa u kojem je svojstvu potpisan, mislim da necete dobiti odgovor gospodine Hyseni. Niti ce Vas iko pitati za misljenje, niti koga briga sta mislite. Bice onako kako se dogovore u SAD-u i EU. Naviknite se da se stvari menjaju, stvari se menjaju, stvari se menjaju, a velike sile rade ono sto one hoce i sto im odgovara, a za vase stavove i interese ih bas zaboli uvo. Pa to vec i deca znaju. Takodje, i propaganda se menja, se menj, se menja....
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.