Dostupni linkovi

Teško do ujedinjenja opozicije: Nesuglasice, ultimatumi i ucjene


Opozicioni protest u Podgorici, april 2013.
Opozicioni protest u Podgorici, april 2013.

Ponovo aktuelizovana priča o neophodnosti ujedinjenja opozicije na državnom nivou pokreće pitanje koliko je ta ideja realna u trenutku kada se opozicija nalazi u procesu usitnjavanja.

Ujedinjena opozicija na državnom nivou, predvođena Demokratskim frontom, poslednja je nada za Crnu Goru, ocijenio je u ponedjeljak visoki funkcioner tog političkog saveza Goran Danilović, dodajući kako je lider Fronta Miodrag Lekić jedini sposoban da ujedini ljude koji se zalažu za promjene.

Nije prvi put da se iz opozicije čuje ideja o neophodnosti zajedničkog djelovanja, ali ovoga puta ona dolazi u trenutku kada je u većini opozicionih stranaka došlo do unutrašnjih turbulencija i obračuna od kojih su neki već rezultirali cijepanjem partijai istupanjem poslanika kao što je to bio slučaj u Pozitivnoj.

I u Socijalističkoj narodnoj partiji su nedavno okončani izbori za predsjednika stranke na kojima su se kandidovala tri funkcionera. Lider Srđan Milić je sačuvao poziciju, ali je na tim izborima ogoljen sukob unutar stranke oko načina njenog vođenja. Mogle su se čuti i optužbe, poput one koju je iznio Milićev protivkandidat Aleksa Bečić, da su na epilog izbora uticali centri moći van partije.

I u Demokratskom frontu je po okončanju lokalnih izbora bilo nesuglasica oko budućeg djelovanja, ali i uređenja tog političkog saveza koji mnogi vide kao isuviše heterogen. Na pitanje da li je realno započeti proces ujedinjenja opozicije u takvim okolnostima Goran Danilović za naš radio kaže:

„Vrlo jednostavno. Ako ne postupimo onako kako nalaže zdrav politički razum i ne budemo djelovali jedinstveno zaista će se proces atomizacije nastaviti do kraja i to možda nevjerovatnom i neslućenom brzinom. Nikada nije pitanje u opoziciji da li je nešto realno nego da li je nešto bolje ili je gore. Atomizacija ne vodi nikuda. To cjepkanje i usitnjavanje ne daju na snazi nego je oduzimaju. Jedino udruživanje bez ucjenjivanja, bez postavljanja ultimatuma, bez licemjernog odnosa bi svima dali na snazi – i najmanjima i najvećima. Ja sam ubijeđen da je alternativa zajedničkom djelovanju opozicije i njenom udruživanju u jendu jaču organizaciju zapravo – njena propast.“

Unutarstranački problemi

Mladen Bojanić, poslanik koji je nedavno napustio Pozitivnu Crnu Goru optužujući rukovodstvo te stranke da je iznevjerilo ideje koje su ih sve skupa uvele u politiku, kaže da je zamisao o ujedinjenu opozicije generalno dobra, ali da nije siguran koliko je to izvodljivo u ovom trenutku.

„Svakako da unutarstranački problemi opterećuju to pitanje. Ja sam pristalica zajedničkog djelovanja opozicije ali u kojoj formi – to je nešto oko čega bi trebalo da sjednemo, da se dogovorimo, da vidimo koji su ciljevi i načini djelovanja opozicije. Da nađemo neki zajednički jezik. Da li bi to išlo ka totalnom objedinjavanju, bojim se teško u ovom momentu. Realnije je da nađemo zajedničke tačke djelovanja i da tako djelujemo u ovom momentu. Mogu reći da to u ovom momentu jeste teško i da je to problem koji je pred svima u opoziciji, ali takođe vjerujem da ima dovoljno snage da neke stvari ostavi po strani i da zajendički djeluje, sa da i trebalo vidjeti u kom obliku“, navodi Bojanić.

Zlatko Vujović iz Centra za monitoring smatra da je ideja o objedinjavnju opozicije u ovom trenutku teško izvodljiva.

„Odnosi unutar određenih politčkih opozicionih partija su veoma loši. Takođe su veoma loši odnosi između samih opozicionih partija, znači njihova komunikacija. Povjerenje gotovo da ne postoji, tako da bilo koja ideja o objedninjvanju opozicije iz ove perspektive zvuči nerealno i pretpostavljam da motiv za lansiranje takve ideje leži prije svega u odnosima unutar iodređenih subjekata a ne u relanoj osnovi da je nešto takvo moguće, makar ne u ovom trenutku“, ocenjuje Vujanović.

I pored toga Goran Danilović je kategoričan da je ujedinjenje jedini put ka osvajanju vlasti.

„Alternativa je djelovanje u različitim kolonama a nasuprot tome imate obnovljenu kolaiciju DPS-a SDP-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke. Valjda je svakom ozbiljnijem političaru jasno da kada se udružuju onih protiv kojih se borite i vi bi trebalo da se udružite, ane da se razdružujete“, konstatuje Danilović.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG