Dostupni linkovi

Tesar: Zeman ne može da prekine odnose sa Kosovom


Miloš Zeman
Miloš Zeman
Valona Tela

Ovog su vikenda građani Češke izabrali novog predsjednika, nekadašnjeg premijera Miloša Zemana, koji je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Karela Švarcenberga, aktuelnog šefa diplomatije.

Zeman, nekadašnji kratkotrajni član komunističke partije Čehoslovačke koji je izbačan nakon Praškog proljeća, za razliku od dosadašnjeg češkog predsjednika Vaclava Klausa nije euroskeptik, već se zalaže jačanje institucija EU, ali je sa druge strane, poznat po svojim ksenofobičnim izjavama prema muslimanskom svijetu u koji ubraja i Albance, pa je tako Kosovo nazvao „terorističkom državom“, kako je za RSE istakao Filip Tesar vanjsko politički saradnik Instituta za međunarodne odnose iz Praga, analitičar balkanskih prilika.

RSE: Gospodine Tesar, od marta ove godine Miloš Zeman će biti novi predsjednik Češke republike. Kakva je to vijest za Kosovo?

Tesar: Pretpostavljam da će novi predsjednik Zeman nastaviti u istom pravcu politike koju je vodio dosadašnji predsjednik Vaclav Klaus, međutim mislim da će biti još više pojačani neki aspekti, kao npr. Zeman se kao nekadašnji predsjednik vlade više puta izjašnjavao pogrdno na adresu raznih muslimanskih grupacija, država itd. Upoređivao je Jasera Arafata sa Adolfom Hitlerom, nedavno se u toku predsjedničke kampanje izjasnio za bombardiranje Irana itd. Ja smatram da će on na kosovske Albance gledati istom optikom kao i na muslimane.

RSE: Tokom svoje kampanje Zeman je izjavio da ne priznaje nezavisnost Kosova, da bi ukinuo sve diplomatske odnose sa ovom državom, čak ju je i nazvao terorističkom državom. Šta mogu proizvesti ove izjave?

Tesar: Zeman je prije svega čovjek koji vrlo brzo kaže određene stvari, ponekad čisto populistički, međutim za diplomatske poslove i odnose je nadležna vlada tako da predsjednik republike ne može sam tek tako ukinuti diplomatske odnose sa nekom državom. Pitanje je hoće li sastaviti vladu u toku njegovog mandata socijaldemokrati čiji su se predsjednici isto izjašnjavali za prekid diplomatskih odnosa sa Kosovom. Ni u tom slučaju ne bi povukli diplomatsko priznanje Kosova jer smatram da bi vrlo pragmatički bila upozoreni od strane nekih partnera u EU i da bi to moglo prilično uticati na stabilnost zapadnog Balkana.

Glavobolje za EU

RSE: Ipak, da li mislite da sa ovakvim stavovima i mogućim postupima prekidanja svih odnosa sa Kosovom Zeman može da stvori glavobolje i EU?

Tesar: Mislim da će Zeman stvarati glavobolje EU i bez Kosova jer je to čovjek koji ponekad puno brže priča nego što misli. Kako za vrijeme predsjedničke kampanje tako i za vrijeme kada je bio premijer se na nekim susretima ponašao vrlo nediplomatski i opet se možemo vratiti na temu islama i muslimana, mada znam da za većinu kosovskih Albanaca islam nije neko krucijalno pitanje, ali za Zemana jeste. Zeman dijeli mišljenje da su muslimani jednostavno nekulturni, necivilizirani, agresivni itd. Mislim da će on, ne samo zbog Kosova nego i zbog muslimanskih manjina u EU zbog toga zadavati puno glavobolja Europskoj uniji. Zeman nije čovjek koji bi baš bio sklon multikulturalizmu, to je čovjek koji je prilično ksenofobičan.

RSE: Ovo je bio prvi put u istoriji samostalne Češke republike da su građani direktno izabrali predsjednika. Kakve promjene će donijeti Zeman u njihovom životu?

Tesar: Neće donijeti nekih direktnih promjena. Neće donijeti direktnih promjena u ekonomiji, u političkom sistemu itd, mislim da će Zeman, za razliku od Klausa, uticati na odnose sa EU. Njegova su stajališta zapravo suprotna stavovima Vaclava Klausa koji je bio ne samo euroskeptičan nego bi se moglo reći eurofobičan. Zeman sam sebe smatra, što je otvoreno rekao, eurofederalistom. Dakle, on vjerovatno neće više blokirati neku užu integraciju, bilo da se radi o učlanjenju u eurozonu, bilo da se radi o nekim drugim incijativama tipa fiskalne unije ili slično. Mislim da će u živote čeških građana unijeti suštinsku promjenu odnosa prema EU.
XS
SM
MD
LG