Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 11:51 CET

  Intervju

  Tesar: Zeman ne može da prekine odnose sa Kosovom

  Miloš Zeman
  Miloš Zeman
  Valona Tela

  Ovog su vikenda građani Češke izabrali novog predsjednika, nekadašnjeg premijera  Miloša Zemana, koji je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Karela Švarcenberga, aktuelnog šefa diplomatije.

  Zeman, nekadašnji kratkotrajni član komunističke partije Čehoslovačke koji je izbačan nakon Praškog proljeća, za razliku od dosadašnjeg češkog predsjednika Vaclava Klausa nije euroskeptik, već se zalaže jačanje institucija EU, ali je sa druge strane, poznat po svojim ksenofobičnim izjavama prema muslimanskom svijetu u koji ubraja i Albance, pa je tako Kosovo nazvao „terorističkom državom“, kako je za RSE istakao Filip Tesar vanjsko politički saradnik Instituta za međunarodne odnose iz Praga, analitičar balkanskih prilika.

  RSE: Gospodine Tesar, od marta ove godine Miloš Zeman će biti novi predsjednik Češke republike. Kakva je to vijest za Kosovo?

  Tesar: Pretpostavljam da će novi predsjednik Zeman nastaviti u istom pravcu politike koju je vodio dosadašnji predsjednik Vaclav Klaus, međutim mislim da će biti još više pojačani neki aspekti, kao npr. Zeman se kao nekadašnji predsjednik vlade više puta izjašnjavao pogrdno na adresu raznih muslimanskih grupacija, država itd. Upoređivao je Jasera Arafata sa Adolfom Hitlerom, nedavno se u toku predsjedničke kampanje izjasnio za bombardiranje Irana itd. Ja smatram da će on na kosovske Albance gledati istom optikom kao i na muslimane.

  RSE: Tokom svoje kampanje Zeman je izjavio da ne priznaje nezavisnost Kosova, da bi ukinuo sve diplomatske odnose sa ovom državom, čak ju je i nazvao terorističkom državom. Šta mogu proizvesti ove izjave?

  Tesar: Zeman je prije svega čovjek koji vrlo brzo kaže određene stvari, ponekad čisto populistički, međutim za diplomatske poslove i odnose je nadležna vlada tako da predsjednik republike ne može sam tek tako ukinuti diplomatske odnose sa nekom državom. Pitanje je hoće li sastaviti vladu u toku njegovog mandata socijaldemokrati čiji su se predsjednici isto izjašnjavali za prekid diplomatskih odnosa sa Kosovom. Ni u tom slučaju ne bi povukli diplomatsko priznanje Kosova jer smatram da bi vrlo pragmatički bila upozoreni od strane nekih partnera u EU i da bi to moglo prilično uticati na stabilnost zapadnog Balkana.

  Glavobolje za EU

  RSE: Ipak, da li mislite da sa ovakvim stavovima i mogućim postupima prekidanja svih odnosa sa Kosovom Zeman može da stvori glavobolje i EU?

  Tesar: Mislim da će Zeman stvarati glavobolje EU i bez Kosova jer je to čovjek koji ponekad puno brže priča nego što misli. Kako za vrijeme predsjedničke kampanje tako i za vrijeme kada je bio premijer se na nekim susretima ponašao vrlo nediplomatski i opet se možemo vratiti na temu islama i muslimana, mada znam da za većinu kosovskih Albanaca islam nije neko krucijalno pitanje, ali za Zemana jeste. Zeman dijeli mišljenje da su muslimani jednostavno nekulturni, necivilizirani, agresivni itd. Mislim da će on, ne samo zbog Kosova nego i zbog muslimanskih manjina u EU zbog toga zadavati puno glavobolja Europskoj uniji. Zeman nije čovjek koji bi baš bio sklon multikulturalizmu, to je čovjek koji je prilično ksenofobičan.

  RSE: Ovo je bio prvi put u istoriji samostalne Češke republike da su građani direktno izabrali predsjednika. Kakve promjene će donijeti Zeman u njihovom životu?

  Tesar: Neće donijeti nekih direktnih promjena. Neće donijeti direktnih promjena u ekonomiji, u političkom sistemu itd, mislim da će Zeman, za razliku od Klausa, uticati na odnose sa EU. Njegova su stajališta zapravo suprotna stavovima Vaclava Klausa koji je bio ne samo euroskeptičan nego bi se moglo reći eurofobičan. Zeman sam sebe smatra, što je otvoreno rekao, eurofederalistom. Dakle, on vjerovatno neće više blokirati neku užu integraciju, bilo da se radi o učlanjenju u eurozonu, bilo da se radi o nekim drugim incijativama tipa fiskalne unije ili slično. Mislim da će u živote čeških građana unijeti suštinsku promjenu odnosa prema EU.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Denis Perkovic
  28.01.2013 20:17
  Nemojte zaboraviti da ce sada ovi u Beogradu "slaviti" Zeman-a, kao jos jednog od "branitelja" Europe od Islama, Sto je druga rijec za rasizam, opravdanje masovnih zlocina i genocida, a za internu upotrebu.
  Odgovor

  Ime: Balkannac Grad: jadranska ostrva
  31.01.2013 05:00
  i ceska a i zeman nisu nama tolko ovde vazni na balkanu kao sti su njemacka,i ostale EU drzave...a drzavice su nam manje vise vazne....i sta misli zeman nas nece tolko muciti

  Ime: P. A.
  28.01.2013 15:47
  Jesu Albanci muslimani (dominantno, ima na sjeveru i katolika, kao i pravoslavnih na jugu). Prije dolaska Turaka (15. vijek) bili su pola pravoslavni otprilike do Draca i pola katolici, zahvaljujuci jednako jakim uticajima podijeljenog rimskog carstva sa sjevera i sa juga. Turci su to rijesili elegantno (kao i svuda gdje su vladali): malo silom, malo poreskim olaksicama i narod - sta ce, predje u islam. Ali poreditii Albance sa Iracanima ili Irancima, Marokancima, Pakistancima (i ostalim o kojima Zeman ocito nema neko posebno misljenje) je glupost. To samo govori koliko je on politicki neobrazovan i zadrt. Bogu hvala radi se o maloj i nevaznoj zemlji, pa njegov negativan stav prema muslimanima nece imati bitnijeg uticaja, ali ovdje vise brine sto je on zapravo nekompetentan kao politicar. Ali i to je ceski problem. Zemlja koja je dala Jana Husa (moze se reci da je bio preteca cijelog prosvjetiteljstva koje Francuzi ljubomorno smatraju svojim) i T. Masarika, eto sad je izbacila na povrsinu i ovog covjeka. Tako je to kad naciji naidje "los dan".
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.