Dostupni linkovi

Tenzije u iščekivanju sahrane ubijenog palestinskog mladića


Protesti Palestinaca u istočnom delu Jerusalima
Protesti Palestinaca u istočnom delu Jerusalima

U Izraelu i na palestinskim teritorijama rastu tenzije u iščekivanju sahrane palestinskog tinejdžera koji je ubijen 2. jula, nakon čega su izbili sukobi između Palestinaca i izraelske policije u istočnom Jerusalimu. U međuvremenu, 11 Palestinaca je ranjeno u udarima izraelske avijacije nakon raketnih napada iz pojasa Gaze na izraelske ciljeve.

Telo juče ubijenog 17-godišnjeg palestinskog mladića Muhameda Abu Kdira još nije predato njegovoj porodici koju je izraelska policija obavestila da je u toku obdukcija, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Sahrana je bila predviđena za 13 sati po srednjoevropskom vremenu. Otac ubijenog mladića je izjavio Bi-Bi-Si-ju da ga je izraelska policija juče zadržala nekoliko sati i vršila pritisak na njega u nastojanju da ga uveri da njegov sin nije stradao u znak odmazde zbog prethodnog ubistva trojice izraelskih mladića, već da su u pitanju klasični kriminalni motivi.

Strahuje se da bi tokom i nakon sahrane mogli da eskaliraju sukobi.

U međuvremenu, ranjeno je jedanaest Palestinaca, od toga jedan teško, u 15 napada izraelske avijacije na obalu Gaze tokom prošle noći nakon ispaljivanja raketa prema Izraelu, navode palestinski i izraelski izvori. Izraelska armija saopštava da su ciljevi njenog napada bili lokacije za sklapanje oružja i centri za obučavanje militanata.

Nakon ovih napada ispaljeno je 20 raketa u četvrtak izjutra na jug Izraela, od kojih je devet pogodilo izraelsku teritoriju, a dve je presreo antiraketni sistem, navodi izraelska armija. Jedna raketa ispaljena iz Gaze direktno je pogodila kuću u Sderotu i izazvala veliki električni kvar u ovom gradu na jugu Izraela, prema policijskom izveštaju.

Komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj osudila je danas rasplamsavanje nasilja između Palestinaca i Izraelaca u graničnom području u Gazi.

"Sa stanovišta ljudskih prava, oštro osuđujem ove raketne napade, a naročito izraelsku prekomernu odmazdu", rekla je Pilajeva novinarima u Beču.

Ona je na marginama jedne konferencije dodala da je "ekstremno zabrinuta" zbog onoga što se dešava. Pilajeva je osudila i ubistvo palestinskog tinejdžera.

"To ne može da se dešava. Ovaj nivo odmazde je prekomeran, a to se dešava kada vlasti ne poštuju vladavinu prava, kada vlasti primenjuju prekomerne oblike odmazde", rekla je Pilajeva.

Nasilje se nastavlja u trenutku kada raste napetost zbog Kdirovog ubistva za koje se pretpostavlja da je osveta za ubistvo trojice izraelskih tinejdžera koji su oteti 12. juna, a čija su tela pronađena u ponedeljak na Zapadnoj obali.

Porodica Muhameda Abu Kdira optužjue jevrejske ekstremiste da su ga oteli i ubili iz osvete zbog smrti troje izraelskih tinejdžera. Prema izjavama očevidaca, Kdir je na silu ubačen u auto. Nekoliko sati nakon otmice, njegovo telo na kome su bili tragovi nasilja, otkriveno je u blizini jedne šume u zapadnom delu Jerusalema.

Smrt mladog Palestinca izazvale je juče sukobe između Palestinaca i izraelskih snaga u istočnom delu Jerusalima. Ranjeno je 65 osoba, od kojih 18 pravim mecima, saopštava Crveni krst.

Palestinski predsednik Mahmud Abas optutžio je jevrejske naseljenike da su ubili Kdira, tražeći najstrožu kaznu protiv počinilaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je kazao da je ubistvo “odvratno” i da je naredio policiji da “što pre pronađe ko stoji iza gnusno ubistva mladića”.

On je pozvao obe strane da “ne uzimaju zakon u svoje ruke”.

Porodica jednog od trojice nedavno ubijenih izraelskih tinejdžera takođe je osudila likvidaciju palestinskog mladića.

“Grozno je ako je arapski mladić ubijen iz nacionalističkih motiva”, saopštila je porodica Naftalija Frenkela.

Izrael je optužio Hamas, koji vlada pojasom Gaze, za likvidaciju trojice izraelskih mladića.

Nekoliko sukoba sa izraelskim snagama bezbednosti se dogodilo na okupiranoj Zapadnoj obali, gde su palestinski demonstranti bacali kamenice i molotovljeve koktele na izraelske snage.

Osim toga, uhapšeno je 13 Palestinaca, za kojima je raspisana poternica, precizirala je portparolka izraelske vojske.

Izraelske vlasti posebno tragaju za dvojicom osumnjičenih otmičara za koje se sumnja da su odmah nakon likvidirale otmice mlade Izraelce.

XS
SM
MD
LG