Dostupni linkovi

Tema sedmice: Diktira li Kremlj ruske investicije na Balkanu


Postrojenje Naftne industrije Srbije u Pamčevu
Postrojenje Naftne industrije Srbije u Pamčevu
Opredeljenost zemalja Zapadnog Balkana za evro-atlantske integracije smanjila je prostor za političko delovanje Rusije u ovoj regiji, mada ona nastoji da koristi tradicionalno bliske istorijske, religijske i kulturne veze, pre svega sa Srbijom, kao i nerešena pitanja, poput kosovskog, u nastojanju da zadrži uticaj. Jedna od najvažnijih poluga u toj strategiji jesu investicije, pre svega u energiji, kojom Rusija obiluje. Put njenog kapitala ka Balkanu je poslednjih godina olakšan zbog krize u evrozoni. Naravno, postavlja se pitanje - U kojoj meri te investicije prati politička agenda Kremlja.

Moskva je delimično promenila taktiku i sada preko investicija nastoji da utiče na zbivanja u pojedinim zemljama, pa čak i u Evropskoj uniji, pre svega preko novih članica koje zavise od ruskih energenata, kaže u intervjjuu za RSE Jurij Fjodorov, doskorašnji saradnik Chatham House iz Londona, a sada nezavisni analitičar.

Kupovina Naftne industrije Srbije, Beopetrola, Moskovske banke i ulazak na bankarsko tržište Sberbanke, neke su od ključnih ruskih investicija u Srbiji u poslednjih 13 godina, koje iznose skoro milijardu i po dolara, ne računajući izgradnju kraka gasovoda Južni tok ili kredit za obnovu srpskih železnica, čije se povlačenje čeka nekoliko godina.

Da li Ruska federacija uz ekonomske interese svoja ulaganja koristi za ostvarivanje ciljeva iz svoje političke agende, analizira Milan Nešić u tekstu Od energetike do zaduživanja u rubljama.

Rusija je dosta ulagala u Crnoj Gori u proteklih desetak godina u raznim sektorima, od metalne industrije do turizma, a najvažnije od svih je privatizacija podgoričkog Kombinata aluminijuma, koja predstavlja okosnicu ruskog ekonomskog prisustva u Crnoj Gori, koje se, sudeći prema trenutnoj situaciji, bliži kraju, piše Esad Krcić u tekstu Ruske investicije u Crnoj Gori: Loši potezi ili pranje novca?

Obzirom da su ruske investicije povezane sa politikom, kompanije iz ove zemlje do sada su sarađivale uglavnom sa jednim delom BiH, Republikom Srpskom, koja je otvorila i svoje predstavništvo u Moskvi.

Dogovoreni su poslovi u vrednosti od nekoliko milijardi evra, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, Duško Perović. No, iako je bilo pokušaja iz Federacije da dogovori poslove sa Moskvom, ona do sada nije pokazala interes za ovaj deo BiH, ocena je iz teksta Ruska ulaganja samo u RS Mirne Sadiković.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, Rusija je u Hrvatsku, od 1993. do kraja 2012., uložila 176 miliona evra i nalazi se tek na 15-tom mestu po obimu stranih ulaganja u Hrvatsku.

Većina analitičara ocenjuje da ruski kapital ima puno gora iskustva s hrvatskim administrativnim barijerama i ad hoc odlukama, nego država Hrvatska i domaći radnici s ruskim investitorima, prenosi Ankica Barbir Mladinović u tekstu Ruski kapital u Hrvatskoj na gubitku.

Mapa: Najveće ruske investicije na Balkanu (za bolji pregled pojedinih tačaka približite željeno područje)


View Najznačajnije ruske investicije na Balkanu in a larger map
XS
SM
MD
LG