Petak, 27. novembar/studeni 2015, 09:15 CET

Programi / Tema sedmice

Tema sedmice: Priče o uspjehu i nekom boljem Balkanu

Iz radionice nevladine organizacije "Lady", Sanije Murati iz Prištine
Iz radionice nevladine organizacije "Lady", Sanije Murati iz Prištine
Neko nas možda može optužiti da širimo neutemeljeni optimizam. I možda su i u pravu. S druge strane, zapitajte se sami - niste li umorni od loših vijesti, crnih hronika, kriminala, promašene privatizacije, siromašnih, obespravljenih radnika, visokog procenta nezaposlenih mladih ljudi? Ako jeste, onda su priče koje slijede pravi melem i za vašu dušu. I ne samo to. Primjeri koji slijede mogu biti inspiracija i povod za neku vašu uspješnu misiju.

Porodica Muharemović iz naselja Ðugum u blizini Bratunca ostala je u ratu bez kuće i izbjegla iz svog kraja. Nakon što su se vratili, sve su obnovili i danas žive od proizvodnje mlijeka i uzgajanja povrća. Porodica Jusufović iz Srebrenice također. Vlastitim snagama vratili su selu život, ne čekajući da im neko ponudi posao, naprotiv, piše Maja Nikolić u tekstu Od povratničkog preživljavanja do zapošljavanja drugih.

U Srbiji ne radi skoro trećina stanovništva, a država za taj problem nema rješenja. Zanatlija Radovan Rašković sam je sebi pomogao. U zlatiborskom kraju, prebogatom šumom, on se danas bavi, nekad uobičajenim, danas rijetkim poslom, proizvodnjom katrana. I tako izdržava petočlanu porodicu, piše Milan Nešić u tekstu Radovanov katran za Šveđane.

U moru raznih švercera i „secikesa“ koji su se u posljednje dvije decenije domogli velikog novca, u Crnoj Gori se na prste mogu nabrojati ljudi koji su uspjeli svojim znanjem, idejom i hrabrošću. Jedan od njih je Željko Vidaković, koji je upornim radom razvio posao i napravio uspješnu firmu. Njegovu priču je u Podgorici zabilježio Esad Krcić u tekstu Naučnik i biznismen.

A za sam kraj ostavili smo šećer, i u doslovnom smislu te riječi. Obje priče usko su povezane s proizvodnom slatkiša.

Prva stiže iz Zagreba, gdje je marketinški stručnjak Teo Jurdana, otvorio jednu od najpopularnijih slastičarni. Teo je obrnuo uobičajenu hrvatsku priču - mlad, visokoobrazovan - otišao iz Hrvatske, i uspio. Ovaj 34-godišnji Zagrepčanin, mlad, visokoobrazovan, vani školovan - vratio se u Hrvatsku i uspio. O tome Ankica Barbir Mladinović piše u tekstu Teova tvornica kolačića.

Druga slatka priča je prištinska. Barem je tako počela Sanija Murati koja je pravila kolače, a potom počela držati treninge i davati profesionalne savjete ženama, ne bi li se ekonomska situacija na Kosovu popravila. Projektom nevladine organizacije Lady, uspjela je pomoći, ne samo sebi i svojoj porodici, već mnogim ženama kojima je trebao posao. Zahvalnicu joj je uputila i lično Hillary Clinton, piše Amra Zejneli u tekstu Sanijin put od kuhinje do priznanja Bijele kuće.

Sabina Čabaravdić

Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.