Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 12:30 CET

  Programi / Tema sedmice

  Tema sedmice: Kulturni brendovi balkanskih zemalja

  Danis Tanović, dobitnik Oscara za 'Ničiju zemlju'
  Danis Tanović, dobitnik Oscara za 'Ničiju zemlju'
  Kako kulturu jedne zemlje predstaviti svjetskoj publici?

  Na sami spomen imena poput Marine Abramović, Danisa Tanovića, Miljenka Jergovića, Slavenke Drakulić, Biljane Srbljanović, ili Rite Ore, odmah je jasno da se radi o umjetnicima, književnicima, dramskim piscima, filmašima, muzičarima, čija imena su poznata u svijetu. Slobodno možemo reći – oni jesu kulturni brend sredine iz koje dolaze.

  No, koliko je njihov uspjeh vezan uz zemlju njihova porijekla, da li uopće, ili da li na Balkanu vrijedi „pravilo“ što si više etabliran, to se podrazumijeva da sam možeš lako otvarati vrata svjetske kulturne scene.

  Bosanskohercegovačka kultura, posljednjih godina, prepoznatljiva je po filmskoj i teatarskoj umjetnosti.

  Njezini redatelji ponijeli su sva moguća priznanja, računajući Oscar, Felix ili Berlin, nešto ranije i Cannes i Veneciju, ali nekako se kao istinski brendovi, jednako vjerodostojni unutar i izvan granica ove zemlje, nameću dva festivala, piše Budo Vukobrat u tekstu SFF i MESS u misiji gradnje kulturnog identiteta BiH.

  Crna Gora se ima čime predstaviti svijetu kada je o kulturi riječ. Suvremeno slikarstvo, mladi muzičari iz Crne Gore prepoznatljivi su širom svijeta i brend su sami za sebe. Najmanje sa regionom mogu se takmičiti i književnici mlađe generacije.

  U državi, međutim za sada nema osmišljene strategije i promocije, već je sve svedeno na sporadične prezentacije i prepušteno „slobodnim strijelcima“- samim autorima, navodi Olivera Nikolić u tekstu Opasnosti kulturnog autizma: Autori bez podrške države.

  Hrvatska će 2013. godinu započeti s projektom otvaranja niza kulturnih centara u inozemstvu, koji bi hrvatskim umjetnicima i piscima trebali olakšati pristup inozemnoj publici - potvrdila je za RSE ministrica kulture Andrea Zlatar – Violić u tekstu  Ankici Barbir Mladinović Hrvatska kreće u inozemnu kulturnu ofenzivu.

  Srpski kulturni brend su pisci, filmski redatelji, glumci. Iako je erodirao cjelokupni sistem vrijednosti, čiji je nesumnjivi dio kultura, polako se etablira nova generacija mladih umjetnika, ocjena je iz teksta Milana Nešića Mladi umetnici udarili novi pečat srpskoj kulturnoj sceni.

  Mirjana Rakela

  rakelam+rferl.org

  Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: zvornicanin Grad: sveden
  11.12.2012 07:45
  Ne znam tacno sta je iz Bosne danas to sto bi se reklo da je nase,ima dosta toga ,tesko se izjasniti i biti objektivan ,treba to prepustiti struci da se definise a ja kao obican gradjanin znam samo jednu stvar da sve sto je bilo dobro iz exs Yug dolazi iz Bosne i Hercegovine pocev od knjizevnika,slikara,skulptora,muzicara,rok -pop grupa.solista kako narodne tako zabavne muzike,reditelji,filmovi..sportasi..to ce mozda i drugi za sebe isto tako reci i nabrojati ali..po meni licno Sevdah je nesto sto bi se trebalo nazvati nesto posebno i treba ga predstavljati i forsirati ko bosanski brend,
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.