Petak, 29. maj/svibanj 2015, 00:08 CET

Programi / Tema sedmice

Tema sedmice: Kulturni brendovi balkanskih zemalja

Danis Tanović, dobitnik Oscara za 'Ničiju zemlju'
Danis Tanović, dobitnik Oscara za 'Ničiju zemlju'
Kako kulturu jedne zemlje predstaviti svjetskoj publici?

Na sami spomen imena poput Marine Abramović, Danisa Tanovića, Miljenka Jergovića, Slavenke Drakulić, Biljane Srbljanović, ili Rite Ore, odmah je jasno da se radi o umjetnicima, književnicima, dramskim piscima, filmašima, muzičarima, čija imena su poznata u svijetu. Slobodno možemo reći – oni jesu kulturni brend sredine iz koje dolaze.

No, koliko je njihov uspjeh vezan uz zemlju njihova porijekla, da li uopće, ili da li na Balkanu vrijedi „pravilo“ što si više etabliran, to se podrazumijeva da sam možeš lako otvarati vrata svjetske kulturne scene.

Bosanskohercegovačka kultura, posljednjih godina, prepoznatljiva je po filmskoj i teatarskoj umjetnosti.

Njezini redatelji ponijeli su sva moguća priznanja, računajući Oscar, Felix ili Berlin, nešto ranije i Cannes i Veneciju, ali nekako se kao istinski brendovi, jednako vjerodostojni unutar i izvan granica ove zemlje, nameću dva festivala, piše Budo Vukobrat u tekstu SFF i MESS u misiji gradnje kulturnog identiteta BiH.

Crna Gora se ima čime predstaviti svijetu kada je o kulturi riječ. Suvremeno slikarstvo, mladi muzičari iz Crne Gore prepoznatljivi su širom svijeta i brend su sami za sebe. Najmanje sa regionom mogu se takmičiti i književnici mlađe generacije.

U državi, međutim za sada nema osmišljene strategije i promocije, već je sve svedeno na sporadične prezentacije i prepušteno „slobodnim strijelcima“- samim autorima, navodi Olivera Nikolić u tekstu Opasnosti kulturnog autizma: Autori bez podrške države.

Hrvatska će 2013. godinu započeti s projektom otvaranja niza kulturnih centara u inozemstvu, koji bi hrvatskim umjetnicima i piscima trebali olakšati pristup inozemnoj publici - potvrdila je za RSE ministrica kulture Andrea Zlatar – Violić u tekstu  Ankici Barbir Mladinović Hrvatska kreće u inozemnu kulturnu ofenzivu.

Srpski kulturni brend su pisci, filmski redatelji, glumci. Iako je erodirao cjelokupni sistem vrijednosti, čiji je nesumnjivi dio kultura, polako se etablira nova generacija mladih umjetnika, ocjena je iz teksta Milana Nešića Mladi umetnici udarili novi pečat srpskoj kulturnoj sceni.

Mirjana Rakela

rakelam+rferl.org

Od 1995. godine stalni je član redakcije na Radiju Slobodna Europa u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. godine za izvještavanje o ljudskim pravima, demokraciji i razvoju koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: zvornicanin Grad: sveden
11.12.2012 07:45
Ne znam tacno sta je iz Bosne danas to sto bi se reklo da je nase,ima dosta toga ,tesko se izjasniti i biti objektivan ,treba to prepustiti struci da se definise a ja kao obican gradjanin znam samo jednu stvar da sve sto je bilo dobro iz exs Yug dolazi iz Bosne i Hercegovine pocev od knjizevnika,slikara,skulptora,muzicara,rok -pop grupa.solista kako narodne tako zabavne muzike,reditelji,filmovi..sportasi..to ce mozda i drugi za sebe isto tako reci i nabrojati ali..po meni licno Sevdah je nesto sto bi se trebalo nazvati nesto posebno i treba ga predstavljati i forsirati ko bosanski brend,

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.