Dostupni linkovi

Kultura 2014. u regiji: Od Velikog rata do spašavanja bioskopa


Prizor iz predstave "Mali mi je ovaj grob", 2014.
Prizor iz predstave "Mali mi je ovaj grob", 2014.

Sarajevski MESS, Miroova izložba u Zagrebu, crnogorski film "Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa", borba za spas beogradskih bioskopa - mogli bi biti kulturni događaji u državama regije.

Naravno, svaki izbor stvar je osobnog stava i pogleda na umjetnost. No, ono što je zajedničko svim zemljama je totalna besparica, za kulturu nikada dovoljno novca, pa je uvijek i prva na udaru kada treba rezati budžetska sredstva. Kulturom se slika jedno vrijeme i jedno društvo.

U temi sedmice istražujemo - mogu li narodi ovdašnjih zemalja biti ponosni na ono što je u segmentu kulture ostvareno tokom 2014.?

Na anketno pitanje preko Facebooka "Šta je za Vas najveći kulturni događaj 2014." odgovorili ste

Na anketno pitanje preko Facebooka "Šta je za Vas najveći kulturni događaj 2014." odgovorili ste:

  • Aida Kozar predložila je predstavu "Hotel Kosovo" Srpske drame Narodnog pozorišta Priština. "To je mjuzikl reditelja Nenada Todorovića koji na apsurdan način progovara o životu i problemima povratnika na Kosovu poslije konflikta", navodi Kozar.
  • Prema mišljenju Saše Nikolića film "Sjene" Miloša Ljubomirovića je naj film 2014. "Naj događaj u kulturi u 2014. je sasvim sigurno okupacija bioskopa Zvezda u Beogradu", ističe on.
  • Danijela Domazet smatra da je "Uspavanka za Knjigosaura", autorice Jagode Iličić knjiga godine. Knjiga je proglašena za najbolje književno djelo za djecu na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
  • Jadranka Barač iz Dubrovnika kaže da nije zahvalno sam sebe predlagati, ali "kad si u malome Gradu i još manjoj državi prepunoj lobija, onda nema drugog načina". Njen je prijedlog roman "Lugareva kuća" u kojem progovora o legendama koje su vezane uz Lokrum, otočić u blizini Dubrovnika.

Ove, 2014., svijet je obilježio stoljeće Velikog rata. Tema se provukla kroz kulturne događaje u regiji, i samoj Bosni i Hercegovini. "Sjećanje na taj rat je sjećanje na početak razdoblja 100 godina plača", kažu sugovornici u priči Bude Vukobrata "Čuvanje sjećanja ili budućnost prošlosti".

Kultura u Crnoj Gori nije na listi prioriteta, ni Vlade u Podgorici, a može se reći ni ukupnog društva. To, međutim, ipak ne znači da u ovoj oblasti nema događaja koji se, po značaju, ne mogu izdvojiti. Izbor, naravno, zavisi od ličnih afiniteta. Više detalja u tekstu Esada Krcića "Kutura opstaje entuzijazmom pojedinaca".

Kultura u Srbiji i dalje prolazi kroz teški period, kako zbog manjka novca i nebrige nadležnih, tako i nedostatka kreativnosti. Scenu je prilično uzburkala nedavna odluka gradskih čelnika da Oktobarski salon postane bijenale, što kulturna javnost tumači kao uvod u njegovo gašenje. Ali, mladi, mahom alternativni autori, pokrenuli su bitku za spas beogradskih bioskopa i snalazeći se uspjevaju da ožive sve siromašniju kulturnu scenu. Bilježi Milan Nešić u tekstu "Političko nasilje nad Oktobarskim salonom najdogađaj u kulturi".

Hrvatska kultura, usprkos tužno malim sredstvima iz državnog proračuna, ne samo da uspijeva držati glavu iznad vode, nego bilježi i značajne rezultate. Pročitajte priču Enisa Zebića "Sramotno izdvajanje za kulturu nije omelo kreativce".

XS
SM
MD
LG