Dostupni linkovi

Dobre vijesti samo iz sporta - ostale važne ali uvijek sporedne


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Izuzimajući sportske pobjede, što na svu sreću u državama Zapadnog Balkana nije rijetkost, dobre vijesti ne zauzimaju često naslovnice novina, TV, radija i internet portala.

Izgleda da dobrih vijesti u 2014. godini u regionu nema ili manje zanimaju ovdašnje narode. O lošim se stvarima i govori i piše da bi se popravile, da bi se ukazalo na njih i to tako treba.

U temi sedmice RSE tražili smo dobre vijesti sa Balkana.

Bosnu i Hercegovinu je sredinom tekuće godine ujedinila najvažnija sporedna stvar na svijetu, fudbal. Učešće reprezentacije na SP u Brazilu, za neke je događaj decenije. No, za nekoga je radost bila povratak u prijeratni dom i pokretanje farme, i to takve u kojoj krave imaju "kraljevski tretman". Izdvajamo i da je Bahrudina Ramić iz Tuzle doprinijela i sebi i bh. društvu toliko da ju je najmlađa nobelovka, Malala Jusufzai, prolasila jednom od svjetskih heroina. Više u tekstu Dženane Karabegović "Dnevna doza pesimizma uz poneke svijetle priče".

Kada bi ste pratili medije u Srbiji koji su u najvećoj mjeri tablioizirani u poplavi crnih hronika teško biste osim sportskih uspjeha Novaka Đokovića i ostalih vrhunskih sportista, pronašli lijepu vijest. Kako stvarnost uglavnom jeste crna, ostale dobre vijesti - ironija je ali i istina - proističu iz loših koji podsjećaju da pojedinac, poput mladića koji je preuređivao autobuska stajališta, može napraviti iskorak za primjer svima. Pročitajte priču Milana Nešića "Dobrim vestima protiv birokratije, letargije i neukusa".

Majske poplave u Županjskoj Posavini digle su na noge cijelu Hrvatsku. Elementarna nepogoda nije hrvatsku solidarnost zadržala na državnim granicama. Njihove su spasilačke ekipe pomagale poplavljenima i u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Detalje donosi Enis Zebić u tekstu "Humanost uvijek dobrodošla".

Odlična vijest sa Kosova koja je obradovala ne samo Kosovare već i sve dobronamjerne stigla 15. oktobra, kada je osmogodišnji dječak Erion Zena sa sirijskog ratišta gdje ga je odveo otac vraćan svojoj majci Pranveri Abazi. Osim ove, građani Kosova ove su se godine radovali samo vijestima iz sporta Narodna poslovica da se "dan po jutru poznaje" u potpunosti može da važi za ovogodišnje uspehe kosovskog sporta, ističe Amra Zejneli u priči "Sportski uspesi zasenili krizu u formiranju vlasti".

U Crnoj Gori je aktuelna rasprava da li je izgradnja autoputa Bar - Boljare strateški važna državna odluka za budućnost, dakle dobra vijest, ili dužničko ropstvo čak i nerođenih građana, dakle, uobičajeno loša. Kako slavne crnogorske Ajkule, tj. vaterpolisti, a ni Lavice, tj. rukometašice nijesu osvojili niti jedno važno evropsko i svjetsko znamenje na takmičenjima u ovoj godini, djeluje da dobrih vijesti nema. Međutim, dobra je vijest i kad cijena nafte na svjetskim tržištima padne ili to što je Parada ponosa protekla bez incidenta - navodi Esad Krcić u tekstu "Država vapi za ekonomskim napretkom".

XS
SM
MD
LG