Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 04:19 CET

  Programi / Tema sedmice

  Tema sedmice: Čega se stide građani Balkana

  Sa jednog od protesta radnika u Sarajevu, foto: Midhat Poturović
  Sa jednog od protesta radnika u Sarajevu, foto: Midhat Poturović
  Tragajući za temom koja bi pobjegla od politike, a odslikala neki od aspekata svakodnevnice na Balkanu, redakcija Radio Slobodna Evropa odlučila se govoriti o sramu, odnosno stidu.

  Kad sam se posljednji put posramio/la nečega u svojoj okolini, mojih prijatelja, poznanika, rođaka, političara, države, društva....? Samo su neka od pitanja koja su novinari Slobodne Evrope postavili sebi ili ljudima oko sebe.

  U državi u kojoj se jedva preživljava, a političari gomilaju nekretnine i novac na računima, građani uglavnom šute, masovnog bunta nema.

  Da li se stide, koliko i čega: diskriminacije, korupcije, kriminala, nacionalizma, primitivizma, analizrala Tina Jelin Dizdar u tekstu Građani se stide zbog političara i poniženja.

  Poslednjih dvadeset godina u Srbiji je uz političku, ekonomsku i društvenu krizu, dominantna je erozija morala i odsustvo brige za drugima oko nas. Osim kolapsa sistema vrednosti, za to su odgovorne i političke elite, koje se bore isključivo za vlastite, a ne opšte interese.

  Bezosećajnosti, u koju se survalo srpsko društvo, svesni su i sami građani, ali nemaju odgovor na pitanje kako je pobediti, piše Milan Nešić u tekstu Društvom vladaju bezosećajnost i nebriga za druge.

  Zastrašujuća i dugotrajna nezaposlenost u Hrvatskoj je ovog tjedna premašila brojku od 350.000. Nezaposlenosti se stide stariji, a najviše mladi, visokoobrazovani, iako nisu krivi za situaciju u kojoj su se našli.

  S mnogima smo proteklih dana razgovarali pred Zavodom za zapošljavanje u Zagrebu i svi odreda u tekstu Ankce Barbir Mladinović Nezaposlenost stvorila generaciju posramljenih ljudi potvrđuju da im je najteže kad ih se upita „gdje radiš“. 

  Učešće u ratovima 90-tih godina prošlog vijeka, nepoštovanje državnih simbola Crne Gore i domaći političari, najčešći su razlozi zbog kojih stanovnici te zemlje osjećaju stid.

  Savremena Crna Gora ne može biti posebno ponosna ni na ponašanje omladine, raširenu korupciju i nacionalne podjele, ocjena je iz teksta Predraga Tomovića Malo razloga za ponos u Crnoj Gori.

  Sabina Čabaravdić

  Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: M
  18.12.2012 20:54
  Stvarno ne znam "Čega se stide građani Balkana" - ali sam htio pronaci rubriku "Makedonija" (ili cak BJR Makedonija) na "slobodnoj evropi" - ali nista.

  Razlog je vijest o "presudi" Europskog suda za ljudska prava (jos jedna americka marioneta):
  http://www.advance.hr/vijesti/presuda-europskog-suda-za-ljudska-prava-cia-mucila-makedonija-osudena/

  Medjutim, ocito da za Balkansku redakciju "slobodne evrope" - NE postoji Makedonija!
  Ali zato ocito postoji - rubrika Kosovo.

  Bas "zanimljivo" premda definitivno nije ni demokratski, ni po pravilma abogami ni dosljedno.

  Ime: P. A.
  16.12.2012 09:10
  Na ljestvici nagona i refleksa, stid dolazi negdje pri kraju. Tek kada se ubijedimo da smo bezbjedni, siti i da vladamo svojim zivotima, moze stid da se pojavi i to u situacijama kada se ugrozi neki drustveni dogovor. Znaci prvo biologija (egzistencija), pa tek onda drustvo (moral).
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.