Ponedjeljak, 30. novembar/studeni 2015, 12:38 CET

Programi / Tema sedmice

Tema sedmice: Čega se stide građani Balkana

Sa jednog od protesta radnika u Sarajevu, foto: Midhat Poturović
Sa jednog od protesta radnika u Sarajevu, foto: Midhat Poturović
Tragajući za temom koja bi pobjegla od politike, a odslikala neki od aspekata svakodnevnice na Balkanu, redakcija Radio Slobodna Evropa odlučila se govoriti o sramu, odnosno stidu.

Kad sam se posljednji put posramio/la nečega u svojoj okolini, mojih prijatelja, poznanika, rođaka, političara, države, društva....? Samo su neka od pitanja koja su novinari Slobodne Evrope postavili sebi ili ljudima oko sebe.

U državi u kojoj se jedva preživljava, a političari gomilaju nekretnine i novac na računima, građani uglavnom šute, masovnog bunta nema.

Da li se stide, koliko i čega: diskriminacije, korupcije, kriminala, nacionalizma, primitivizma, analizrala Tina Jelin Dizdar u tekstu Građani se stide zbog političara i poniženja.

Poslednjih dvadeset godina u Srbiji je uz političku, ekonomsku i društvenu krizu, dominantna je erozija morala i odsustvo brige za drugima oko nas. Osim kolapsa sistema vrednosti, za to su odgovorne i političke elite, koje se bore isključivo za vlastite, a ne opšte interese.

Bezosećajnosti, u koju se survalo srpsko društvo, svesni su i sami građani, ali nemaju odgovor na pitanje kako je pobediti, piše Milan Nešić u tekstu Društvom vladaju bezosećajnost i nebriga za druge.

Zastrašujuća i dugotrajna nezaposlenost u Hrvatskoj je ovog tjedna premašila brojku od 350.000. Nezaposlenosti se stide stariji, a najviše mladi, visokoobrazovani, iako nisu krivi za situaciju u kojoj su se našli.

S mnogima smo proteklih dana razgovarali pred Zavodom za zapošljavanje u Zagrebu i svi odreda u tekstu Ankce Barbir Mladinović Nezaposlenost stvorila generaciju posramljenih ljudi potvrđuju da im je najteže kad ih se upita „gdje radiš“. 

Učešće u ratovima 90-tih godina prošlog vijeka, nepoštovanje državnih simbola Crne Gore i domaći političari, najčešći su razlozi zbog kojih stanovnici te zemlje osjećaju stid.

Savremena Crna Gora ne može biti posebno ponosna ni na ponašanje omladine, raširenu korupciju i nacionalne podjele, ocjena je iz teksta Predraga Tomovića Malo razloga za ponos u Crnoj Gori.

Sabina Čabaravdić

Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: M
18.12.2012 20:54
Stvarno ne znam "Čega se stide građani Balkana" - ali sam htio pronaci rubriku "Makedonija" (ili cak BJR Makedonija) na "slobodnoj evropi" - ali nista.

Razlog je vijest o "presudi" Europskog suda za ljudska prava (jos jedna americka marioneta):
http://www.advance.hr/vijesti/presuda-europskog-suda-za-ljudska-prava-cia-mucila-makedonija-osudena/

Medjutim, ocito da za Balkansku redakciju "slobodne evrope" - NE postoji Makedonija!
Ali zato ocito postoji - rubrika Kosovo.

Bas "zanimljivo" premda definitivno nije ni demokratski, ni po pravilma abogami ni dosljedno.

Ime: P. A.
16.12.2012 09:10
Na ljestvici nagona i refleksa, stid dolazi negdje pri kraju. Tek kada se ubijedimo da smo bezbjedni, siti i da vladamo svojim zivotima, moze stid da se pojavi i to u situacijama kada se ugrozi neki drustveni dogovor. Znaci prvo biologija (egzistencija), pa tek onda drustvo (moral).
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika