Dostupni linkovi

Sport na Balkanu sa punim koferom politike


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sport na Balkanu - osim nadmetanja i međunarodnih uspeha - ne samo da je ogledalo širih društvenih procesa, nego je često služio kao nagoveštaj, pa i generator najpogubnijih trendova, poput nacionalizma.

U dubokom sećanju je ostalo nacionalističko divljanje navijača Dinama i Crvene Zvezde 1990. u Zagrebu, pa su mnogi to označili kao simbolički početak rata u bivšoj Jugoslaviji.

Deo najvatrenijih navijača se kasnije borio na ratištima. Ta sprega ekstremnih navijačkih grupa i kriminala - sa kojima neretko šuruju moćni politički i finansijski krugovi - ni danas nije razvrgnuta i ponekad je uticajnija i od legalnih institucija.

Čak je i veoma moćni premijer Srbije, Aleksandar Vučić, priznao da u ovom trenutku nije u stanju da izgura privatizaciju beogradskih fudbalskih klubova Crvene Zvezde i Partizana. Ispada da mu je bilo lakše da potpiše Briselski sporazum o Kosovu, nego da transformiše velike sportske kolektive u zemlji.

Hoće li se ikada sport u Srbiji naći na zdravoj grani, lišen uticaja političara, menadžera i pretnji navijačko-ekstremističkih grupa? Višedecenijsko, a opet pitanje koje ne gubi na aktuelnosti, nameće se posle novih skandala, koji najčešće ostaju bez reakcije države. Pretnje likvidacijom fudbaleru zbog promašaja ili ustručavanje medija da zbog bezbednosti svojih novinara emituju istraživačke emisije o korupciji u fudbalu – najbolji su pokazatelj katastrofalnog stanja. Detalje ima Milan Nešić u tekstu Dno srpskog fudbala.

Politika voli fudbal, i fudbal voli politiku. Siva eminencija hrvatskog fudbala, Zdravko Mamić, rado je viđen gost HDZ-a, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obilato ga je finansirao. Aktuelna Vlada levog centra najavljivala je "isušivanje fudbalske močvare", ali je "polomila zube" i odustala. Sada pokušava da bar nešto učini potencirajući na izmenana zakona koje su napisali "Hajdukovi" navijači. Priču Zakonskim izmjenama do boljeg nogometa pripremio Enis Zebić.

Kako su stvari krenule, moglo bi se desiti da bosanskohercegovački fudbal svoj evidentni napredak može da zahvali paradoksalnoj činjenici da je doslovno dodirnuo samo dno. Naime, pre pet godina matični Savez je bio pred raspuštanjem, a klubovi i reprezentacija pred suspenzijom iz svih međunarodnih takmičenja. Tada je UEFA, u dogovoru sa FIFA-om, odlučila da formira Komitet za normalizaciju, na čije čelo je postavljen legendarni Ivica Osim, sa zadatkom da se ukloni dotadašnje korumpirano rukovodstvo i donese novi statut potpuno prilagođen međunarodnim standardima - navode sagovornici Bude Vukobrata u tekstu Komitet za normalizaciju spasio bh. fudbal.

Fudbalski klubovi u Crnoj Gori su siromašni, bez adekvatne infrastrukture i dalje na budžetu lokalnih samouprava. Nema zainteresovanih kupaca jer još nema zakona na osnovu kojeg bi bila moguća privatizacija. Fudbal je svuda, pa tako i u Crnoj Gori magnet za političare, kontroverzne biznismene, što je u mnogim državama regiona drugo ime za kriminalce. Pojedinosti donosi Predrag Tomović u priči Fudbal u Crnoj Gori: U čiju korist je igra?

XS
SM
MD
LG