Dostupni linkovi

Telekom Srbija u mreži tajkuna i političara RS


Telekom Srbija
Telekom Srbija

Građanska inicijativa iz Banjaluke "Park je naš" održala je u beogradskom Medija centru konferenciju za novinare "Telekom Srbija u mreži tajkuna i političara Republike Srpske".

Članovi banjalučke građanske inicijative "Park je naš" obratili su se srpskim zvaničnicima i javnosti povodom odluke banjalučkog telekom operatera M:tel, u većinskom vlasništvu Telekoma Srbije, da poništi prethodnu odluku i ipak se useli u zgradu firme Grand Trade, Mileta Radišića, osuđenog banjalučkog kriminalca.

"Grand trejd je na vrlo sumnjiv način, uz političku podršku, došao do ove lokacije koju mu je ustupio Grad Banjaluka, na čijem čelu je i tada, kao i danas, politička partija SNSD-a Milorada Dodika. Još u vrijeme prvog Dodikovog premijerskog mandata (1998 - 2001. godine) predratni taksista, Radišić, postao je direktor Lutrije Republike Srpske", kazala je Jelena Jevđević u ime građanske inicijative "Park je naš", te dodala:

"U tom periodu je Lutrija RS sklopila štetni ugovor sa kiparskom firmom Glory. Na ovaj način Radišić je, najvjerovatnije, obezbijedio početni kapital za izgradnju predmetnog objekta, što dodatno opisuje kakvu ulogu Radišić ima u sprezi tajkuna i vladajuće političke oligarije u Republici Srpskoj."

Hiljade građana Banjaluke su 2012. godine, više meseci protestovali protiv uništavanja zelene površine poznate kao "Picin park" na kojoj je izgrađena Radišićeva zgrada.

Mile Radišić
Mile Radišić

Radišić je, u međuvremenu, osuđen na zatvorsku kaznu zbog malverzacija sa akcijama "Medicinske elektronike", koja je vlasnik i zemljišta koje je na nezakonit način postalo deo građevinske parcele na kojoj se sada nalazi sporni objekat, podseća banjalučka organizacija.

Odluka da se useli u Radišićev objekat i da mu plaća mesečni zakup od više od 200.000 evra, uvreda je za svakog poštenog građanina Republike Srpske, a naročito grada Banjaluke, ukazuju u ovoj građanskoj inicijativi i ističu da takav potez kompanije, čiji je većinski vlasnik Telekom Srbija, predstavlja sramnu podršku kriminalu koji razara društvo u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, a koji ima podršku režima Milorada Dodika.

Mile Radišić je Dodikov kum i dugogodišnji bliski saradnik, a od samog početka gradnje aktuelni predsednik Republike Srpske dovodi se u vezu sa navedenom zgradom, navodi banjalučka građanska inicijativa.

Jelena Jevđević podsetila je kada su počele veze između Telekoma Srbija preko M:tela sa Radišićevom firmom i zašto su se razočarali u premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"Partnerstvo Telekoma Srbija preko M:tela, sa mafijaškom firmom Mileta Radišića, počelo je u vrijeme kada je predsjednik Srbije bio Boris Tadić. Vjerujući u Vučićeve izjave da će se oštro obračunati sa kriminalom i korupcijom mnogi građani Republike Srpske povjerovali su da će zvanični Beograd stati u kraj kriminalnoj hobotnici povezanoj sa režimom u Banjaluci. Najnoviji poslovni aranžman kompanije čiji je vlasnik država Srbija, sa presuđenim kriminalcem Redišićem, predstavlja duboko razočarenje u premijera Vučića", izjavila je u ime banjalučke građanske inicijative Jelena Jevđević.

"Pored toga što je to u interesu nas, građana Banjaluke i Republike Srpske, te Bosne i Hercegovine, trebalo bi biti i u interesu Telekoma Srbije i Republike Srbije kao većinskog vlasnika. Pogotovo zbog procesa pregovora za ulazak u Evropsku uniju i najave da će početi otvaranje pregovaračkih poglavlja, od kojih je jedno od najvažnijih ono o pravosuđu. Telekom Srbija već trpi gubitke jer su građani počeli da prelaze na druge operatere zbog navedenog događaja, a kada krenu protestne šetnje i slične aktivnosti, doći će i do masovnog otkazivanja ugovora što sigurno nije interes jednog od najvažnijeg i najprofitabilnijeg državnog preduzeća u Srbiji", poručili su u Beogradu članovi banjalučke građanske inicijative "Park je naš".

XS
SM
MD
LG