Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 09:59 CET

  Intervju

  Tanović: "Epizoda u životu berača željeza" će imati lijep festivalski život

  Danis Tanović sa ekipom filma na festivalu u Berlinu
  Danis Tanović sa ekipom filma na festivalu u Berlinu
  Najnovije ostvarenje bh. oskarovca Danisa Tanovića u srijedu uveče je imalo svjetsku premijeru na 63. Berlin film festivalu. Tanović za RSE govori o reakcijama publike i njegovim impresijama o filmu.

  RSE: Vaš film „Epizoda u životu berača željeza“ jučer je premijerno predstavljen na Berlinaleu. To je istinita priča o romskoj porodici u jednom selu kod Tuzle, odnosno o ženi kojoj je uskraćena medicinska pomoć. Kakve su reakcije publike na film? Da li ste zadovoljni reakcijama?

  Tanović: Jesam, zadovoljan sam reakcijama. Film je jako lijepo primljen. Glavni junaci Senada i Nazif su bili jako sretni što su ovdje. Sve je lijepo prošlo. Danas cijeli dan imamo intervjue.

  RSE: Da li je već bilo interesovanja da se film prikaže i na drugim festivalima u Evropi i svijetu?

  Tanović: Jesu, mada se ja, zaista, time ne bavim. Time se bave producentske kuće. Znam da je film već prodat u desetak, petnaest zemalja i to je ono što je važno.
   
  Danis TanovićDanis Tanović
  x
  Danis Tanović
  Danis Tanović
  RSE: Uticajni inostrani mediji poput Variety i The Hollywood Reporter pišu da je Vaš film dirljiva i izuzetno realna drama koja daje jedan uvid u život siromašne romske porodice. Šta je bila Vaša intencija prilikom snimanja ovog ostvarenja?

  Tanović: Upravo je to bila intencija - da pokažem kako neki ljudi žive, da pokušam, možda, približiti te naše susjede o kojima ne znamo baš puno.

  RSE: Svečana dodjela nagrada berlinske filmske smotre je 16. februara. Šta će Vam značiti priznanje Festivala, ukoliko ga dobijete?

  Tanović: To će, najprije, značiti da sam dobio neko priznanje. Iskreno, nije ovo film koji će ići u neku veliku distribuciju. Ovo je mali film koji je rađen malom kamerom. Tema je velika i važna. Ono što je meni važno, a to i vidim, televizije već otkupljuju film. ARTE TV i RAI TV su ga već otkupili. Film će imati neki lijepi festivalski život i poslije toga, vjerovatno će se prikazivati i na drugim televizijama i kanalima. Svjestan sam da to nije film koji, kako oni vole kazati, appealing to the public (privlačan publici). Biće  predstavljen, prvenstveno u Art house kinima.

  RSE: Kada će bosanskohercegovačka publika imati priliku pogledati film „Epizoda u životu berača željeza“?

  Tanović: Na predstojećem Sarajevo Film Festivalu.

  (VIDEO: Trejler za film "Epizoda u životu berača željeza")

  Zvjezdan Živković

  zivkovicz+rferl.org

  Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  14.02.2013 13:55
  Nadajmo se da nece umrijeti poslije "lijepog festivalskog zivota"? Film se pravi za publiku, a ne za kriticare ili sam ja nesto smetnuo s uma...?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  14.02.2013 16:03
  Naci ce publiku vani, nasem narodu je dosta gledanja cemera i bijede.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.