Dostupni linkovi

Tajništvo Haga zahtjeva ograničavanje komunikacije Karadžiću


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Tajništvo Haškog suda pokrenulo je proces kojim želi ograničiti komunikaciju iz pritvora bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića nakon što je svom zetu telefonski naložio da njegovoj supruzi Ljiljani Zelen Karadžić - da kopiju njegovog govora od 27.03.1992.godine, kako bi ga pročitala na ovogodišnjoj proslavi na Palama, prilikom obilježavanja 22 godine od održavanja sjednice prvog saziva tzv.Skupštine srpskog naroda u BiH.

Zanimljivo je što u medijima zabilježeno da je Zelen-Karadžić samo prenijela poruku optuženog iz pritvora, a ne zapravo pročitala njegove riječi izgovorene neposredno pred početak rata u BiH. Time je vjerovatno Karadžić želio pokazati da su njegove riječi pred rat aktualne i danas, odnosno da se rat dogodio, kako navodi u svojoj obrani – prirodnim tijekom stvari, a ne njegovim utjecajem.

„Ne snosimo odgovornost za ovu vrstu promjena, naprotiv možemo da budemo ponosni, što smo na nedemokratske poteze odgovorili demokratskim sredstvima, uobličavanjem naše države, naše jedinice u BiH, i to zasnovane na aktima, dokumentima, najlegalnije i najlegitmnije donesenim“, pročitala je Zelen-Karadžić riječi na temelju kojih je Tajništvo Haškog suda zatražilo očitovanje Karadžića u vezi pokretanja postupka za ograničavanje komunikacije, a koje je objavila medijska mreža BIRN.

Zamjenica tajnika suda Kate Mackintosh je Karadžiću napomenula u zahtjevu za očitovanjem - da od Tajništva suda nije zatražio prethodno odobrenje u vezi objavljivanja svog govora u medijima i javnosti, što optuženi pritvorenik prema pravilima mora napraviti.

Postupak Tajništva suda Karadžić je pak ocijenio „apsurdnim“ ističući kako je riječ o njegovom govoru koji je predočen kao dokaz u njegovom postupku pod oznakom D304.

„Je li Vi kažete da sam trebao dostaviti Tajništvu svoj govor od 27.03.1992.kako bi se utvrdilo je li sadrži kakve povjerljive informacije ili omalovažavaju Tribunalprije nego sam zamolio svoju suprugu da ga pročita?“, čudio se Karadžić u svojem odgovoru Tajništvu.

Kako bi odgovorio na optužbe Karadžić je od Tajništva zatražio da mu dostavi cijeli spisak poziva i njihove snimke koje je obavio sa članovima svoje obitelji između 17- 24.10.ove godine.

Podsjetimo sporni govor njegova supruga je pročitala 24.10.ove godine prilikom proslave na Palama koju je organizirao osuđenik za ratne zločine Momčilo Krajišnik, nakon što je nedavno prijevremeno pušten iz zatvora.

Na svečanoj sjednici je istaknuto da se obilježavalo postavljenje „temelja Republike Srpske“, usvojena je Deklaracija o pomirenju i osnovama za rješenje političke i ekonomske krize u BiH, očuvanju Daytonskog sporazuma i RS.

Karadžić se trenutno u Den Haagu brani od optužbi za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce. Kao svjedok obrane, kojih je Karadžić do sada ispitao gotovo 190, u ponedjeljak je iskaz dao Anđelko Grahovac, bivši zastupnik u Skupštini BiH i RS.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG