Dostupni linkovi

TV duel: Tadić za sigurnost, Nikolić za promene


TV duel predsjedničkih kandidata, Tadića i Nikolića, Beograd, 16. maj 2012.
TV duel predsjedničkih kandidata, Tadića i Nikolića, Beograd, 16. maj 2012.
Kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije Boris Tadić izjavio u TV duelu sa protivkandidatom Tomislavom Nikolićem da je politika lidera Naprednjaka opasna i nepredvidljiva, i da građani 20. maja treba izaberu sigurnost, razvoj zemlje i dalji put ka EU. Nikolić je pak pozvao birače da glasaju za njega i da, “zbog loših rezultata, kazne Demokratsku stranku i njenog kandidata”.

U TV duelu, Nikolić je optužio Tadića za izbornu krađu i pozvao građane da izađu na izbore i “kazne Demokratsku stranku”.

"Prošli smo strašnu kampanuju u kojoj je DS potrošio desetine miliona evra u kojoj je cilj bio da se snizi moj rejting . Uz krađu, koju ne žele da istraže, a sami priznaju da ne mogu da pronađu više od 20 nestalih džakova. Pitaju me zbog čega sam, uprkos tome odlučio da idem u drugi krug, a ja im kažem im da ne mogu da ostavim Srbiju”, rekao je Nikolić.

Tadić je odgovorio da su ovakve reči neprimerene, te da ništa od toga nije istina.

"Uvek sam bio za borbu ideja, a ne ljudi, jer to je za gladijatorske arene. Vi, gospodine Nikoliću, dobro znate da sve što kažete nije istina - pokrenuli biste vi istragu da jeste - imali ste priliku da dokažete ove teške optužbe. Mislim da ste krađu izbora izmislili, i da to nije dobro jer kvari sliku o Srbiji koja je tek popravljena", rekao je Tadić.

(VIDEO: Prvi deo TV duela Borisa Tadića i Tomislava Nikolića)


Kandidat Demokrata je nastavku upitao Nikolića kakva će biti njegova politika prema EU koju, kako je naveo, stalno menja i upitao ga da li podrška i dogovor sa liderom DSS-a Vojislavom Koštunicom menja njegov stav.

"Večeras nisam video kod vas gde je tu Evropska unija i Kosovo i ne znam da li se i dalje zalažete za EU posle razgovora sa Koštunicom. Vi ste predlagali da zveckamo oružjem, a ja sam predlagao dijalog, mi politiku na Kosovu vodimo isključivo mirnim pregovorima, diplomatskim razgovorima i to je jedini način da ga sačuvamo", rekao je Tadić.

O Kosovu

Nikolić je pak optužio Tadića da bi „formiranje vlade sa liderom LDP Čedomirom Jovanovićem značilo da mora da razmišlja šta mu je to dato da odstupi od politike da treba priznati nezavisnost Kosova“.

"Zahvaljujem se gospodinu Koštunici na podršci za izbore i navodim da će gospodin Tadić u Vladu ući sa Čedomirom Jovanovićem koji je govorio da je Republika Srpska genocidna tvorevina", rekao je Nikolić.

Tadić je odgovorio da će vlada biti formirana sa svim strankama koje podržavaju politiku "i EU i Kosovo".

„Gospodine Nikoliću, svi znaju da vi nemate plan za Kosovo i da ste govorili da Albance treba proterati preko Prokletija", uzvratio je kandidat liste "Izbor za bolji život".
Tadić je rekao i da će, dok je on predsednik, Srbija uvek voditi mirovnu politiku i biti garant stabilnosti u regionu, dok je, kako je rekao, njegov protivkandidat uveren da spoljna bezbednost Srbije nije ugrožena, ali da jeste unutrašnja.

(VIDEO: Drugi deo TV duela Borisa Tadića i Tomislava Nikolića)


Govoreći o ekonomiji i problemu nezaposlenosti, Tadić je rekao je put ka smanjenju nezaposlenosti dovođenje novih investitora, nastavak integracija u EU i vođenje politike mira, dok je njegov protivkandidat istakao da je Srbiji potrebna nova ekonomska politka.

Nikolić je kazao i da su DS i Tadić odgovorni za cvetanje korupcije i da vlast zataškava afere, dok je kandidat Demokratske stranke odgovorio da je Srbija postigla najveće rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala dok je DS bila na vlasti.

TV duel završen je rukovanjem dvojice kandidata.

(VIDEO: Završna reč predsedničkih kandidata u TV duelu)
XS
SM
MD
LG