Dostupni linkovi

SVM između pokrajinske i republičke vlasti


Parlament Vojvodine
Parlament Vojvodine
Najava lidera naprednjaka, Aleksandra Vučića da će prvo sa Savezom vojvođanskih Mađara otvoriti pregovore o eventualnoj zajedničkoj koaliciji na republičkom nivou, ponovo nameće temu sudbine vojvođanske koalicije koju čine Demokratska stranka, SVM i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Hoće li uskoro biti raspisani pokrajinski izbori – jedno je od glavnih pitanja nakon poraza Demokratske stranke na republičkim parlamentarnim izborima.

Ova partija sa šest odsto podrške na nivou Vojvodine još uvek uspeva da, pomoću koalicionih partnera vodi politiku u pokrajini. To potvrđuje i poslednje zasedanje Skupštine Vojvodine na kom se vladajuća većina uspešno odbranila od napada opozicije.

Iako će naprednjaci prvo razgovarati sa Savezom vojvođanskih Mađara o budućoj saradnji na nivou republike, novinar Dinko Gruhonjić kaže da je pokrajinskoj koaliciji veća pretnja osipanje u Demokratskoj stranci.

Dinko Gruhonjić
Dinko Gruhonjić
„Vidimo da je skupštinska većina u pokrajinskom parlamentu i dalje stabilna ali da je već pet poslanika pretrčalo iz Demokratske u Novu demokratsku stranku i da je vrlo moguće da će se to osipanje unutar Demokratske stranke i dalje nastaviti i samim tim da će se tanjiti ta skupštinska većina. Kada su u ptianju pokrajinski izbori ja mislim da nikom to ne odogovaraju osim Srpske napredne stranke, pre svega zbog mešovitog izbornog sistema u Vojvodini. Naprednjaci bi verovatno osvojili sličnu većinu kao što je imaju danas u Skupštini Srbije“, smatra Gruhonjić.

Predsednik najjače mađarske stranke u Srbiji Ištvan Pastor izjavio je da je siguran da će i njihova podrška postojećoj pokrajinskoj koaliciji biti tema razgovora sa naprednjacima, ali kako je naveo za RTS, on ne misli da bi to moglo da predstavlja problem.

“Ono što nam je namera da u odnosu na prioritete kažemo ono što mi mislimo u odnosu na prostor na kome mi živimo i u odnosu neka pitanja koja su specifična i koja proizilaze iz našeg manjinskog bića. Ja mislim da ćemo se sigurno oko najvećeg broja pitanja složiti. Ja sam optimista i mislim da možemo da postignemo dogovor”, naglasio je Pastor.

Predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić je na poslednjoj sednici pokrajinske Skupštine samo kratko prokomentarisao zahteve opozicije da se raspišu izbori.

“Na opoziciji je da traži parlamentarne izbore i da traži ostavku, i to je njihova prirodna pozicija”, rekao je Pajtić.

Komentarišući pregovaračku poziciju SVM-a, Gruhonjić smatra da će mišljenje da je manjinskim strankama bolje kada su deo vladajuće većine i ovaj put biti u fokusu.

“Sa aspekta SVM-a ja mislim da je negde prirodno, odnosno nije iznenađenje da oni žele da budu deo većine s obzirom na to da je u pitanju manjinska stranka. I to nije prvi put u istoriji ove stranke da je deo vladajuće koalicije odnosno da će biti deo većine, pošto se obično smatra da manjinske partije na taj način mogu najbolje da zaštite nacionalnu zajednicu koju predstavljaju pa pretpostavljam da SVM između ostalog bio vođen i tom logikom”, objašnjava Gruhonjić.

Savez vojvođanskih Mađara na republičkim izborima osvojio je šest škupštinskih mandata
XS
SM
MD
LG