Dostupni linkovi

Svjetska zdravstvena organizacija: Raste opasnost od ebole


Protest u Madridu na kojem se tražila ostavka ministra zdravstva Ane Mato zbog slučaja zaražene sestre
Protest u Madridu na kojem se tražila ostavka ministra zdravstva Ane Mato zbog slučaja zaražene sestre

Ugledni savjetnik u Svjetskoj zdravstenoj organizaciji upozorio je da bi se moglo očekivati daljnje širenje zaraze virusom ebole među medicinskim osobljem, čak i u razvijenim zemljama koje imaju dobre zdravstvene sisteme.

Profesor Peter Piot izjavio je da nije bio iznenađen što se španjolska medicinska sestra Teresa Romero zarazila ebolom. Ona je njegovala dvojicu misionara, Manuela Garcia Vieju i Miguela Pajaresa, koji su umrli od ove opasne bolesti u madridskoj bolnici Carlos III.

Romero je bila dio tima od 30 zdravstvenih radnika koji su skrbili o misionarima koji su se razboljeli u Siera Leoneu i Liberiji.

Ona je i dalje u karanteni sa svojim suprugom i još tri osobe. No, na promatranju je gotovo 50 osoba.

U izjavi za dnevnik El Mundo, Romero je rekla da je poštovala sve preporuke, te da ne zna kako se zarazila. Osjeća se nešto bolje, ali i dalje je vrlo umorna.

Uprava bolnice je objavila da je ona samo dva puta ušla u sobu jednog od oboljeljih misionara - prvi put radi tretmana, a drugi put kako bi dezinficirala sobu nakon njegove smrti.

Dopisnica BBC iz Madrida Lucy Williamson javila je da je nakon vijesti o karanteni u koju je smješteno više osoba u bolnici nastala prava panika, da se čuo plač i da su medicinari napuštali svoja radna mjesta.

Sestra Teresa Romero
Sestra Teresa Romero

Španjolski mediji prenjeli su da je bilo dosta poziva hitnim službama iz susjedstva u kojem živi Romero. Većina je željela saznati kako zaštititi djecu koja su koristili liftove ili javne prostore na kojima je bila Teresa Romero.

Premijer Mariano Rajoy obećao je da će javnost transparentno biti obaviještena o svemu, ali je pozvao i na oprez.

“Dopustite profesionalcima da rade svoj posao. Španjolski zdravstveni sistem je medju najboljima u svijetu” rekao je Rajoy u parlamentu.

Istodobno, Teresin suprug Javier Limon vodi borbu sa sudskim vlastima koji su naredili da se usmrti obiteljski pas zbog straha da bi mogao prenositi bolest. Aktivisti za prava životinja žestoko su kritizirali stav suda, naglašavajući da nema dokaza da psi mogu prenositi virus ebole.

Od izbijanja zaraze ebolom do sada je umrlo 3.400 ljudi, a procjenjuje se da ih je oko 7.500 zaraženo širom svijeta i da bi ta brojka, nažalost, mogla i dalje rasti.

Svjetska zdravstvena organizacija je od početka epidemije upozoravala, kaže dopisnica BBC-a iz Ženeve Imogen Foulkes, da najviše problema dolazi od siromašnih sustava zdravstvene zaštite, poput onih u Liberiji, Gvineji i Siera Leoneu.

Stručnjaci ove organizacije smatrali su da je u modernim bolnicima u kojima postoje rigorozne mjere kontrole moguće spriječiti infekciju. Događaj u Madridu, međutim, pokazao je da su stvari mnogo teže nego se ranije mislilo.

Profesor Piot upozorava da i najednostavniji pokreti, poput brisanje očiju, mogu biti rizični.

“I najmanja greška može biti fatalna” upozorava Piot. “Na primjer, opasan je trenutak kada izađete iz izolacijske jedinice, skinete zaštitnu opremu, a oznojeni ste”.

Ovaj stručnjak kaže da nije iznenađen pojavom ebole u Evropi i SAD-u, ali ne vjeruje da će se bolest brzo širiti kao u Africi.

MMF je upozorio i na ekonomske posljedice širnaje zaraze u ovom dijelu Afrike.

Evropska komisija je zatražila od Španjolske da objasni kako se Teresa Romero mogla zaraziti u madridskoj bolnici.

XS
SM
MD
LG