Dostupni linkovi

Svjedokinja obrane o civilima u KP domu Foča


Ratko Mladić
Ratko Mladić

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom zaštićene svjedokinje obrane, koja je skrivenog lika i pod pseudonimom GRM-277 opisala što je vidjela kao medicinska sestra srpske nacionalnosti u Foči tijekom travnja 1992.godine, kada je prema optužnici tamo počinjen genocid.

Nakon što je u glavnom ispitivanju obrane svjedokinja opisala kako su u lokalnom KP Domu prvo smješteni i civili srpske nacionalnosti iz mjesta Donje Polje (rogatička općina), sucima je potvrdila kako je kasnije, tijekom sukoba, saznala i o zatočavanju nesrpskog stanovništva - o čemu je već svjedočilo i više svjedoka optužbe.

Iskaz zaštićene svjedokinje trebao je ići u prilog tezi obrane kako se nije radilo o logorima u Foči, već o prihvatnim centrima u kojima se sve civile željelo skloniti od sukoba, a ne zatočiti samo nesrpske građane i nanijeti im patnje – kako to tvrdi optužba.

Naime svjedokinja GRM-277 je opisala kako su i u bolnicu gdje je radila došli Bošnjaci kako bi se sklonili od borbi koje su počele u Foči tijekom travnja 1992.godine.

„Nakon deblokade objekta i preuzimanje bolnice od strane srpskih snaga, omogućeno je ljudima koji su željeli otići – da to učine.“, navela je u izjavi svjedokinja obrane koja je svalila svu odgovornost za zločine protiv nesrpskog stanovništva Foče „na pojedince iz Crne Gore van kontrole“.

Tijekom rata svjedokinja je mobilizirana kao medicinski tehničar u jedinicu bosanskih Srba „Dragan Nikolić“, a na suđenju je izjavila - kako su naređenja primali od lokalnog Kriznog štaba bosanskih Srba (civilnih vlasti), a ne iz vojnog Garnizona, što bi bilo pod zapovjednom odgovornošću optuženog generala Mladića.

Promijenila iskaz u vezi zapovjedne odgovornosti vojske?

Kako bi pokazalo njezinu nevjerodostojnost haško tužiteljstvo je podsjetilo svjedokinju na njezinu raniju izjavu na Haškom sudu (za potrebe drugog suđenja) prije 14 godina – u kojoj je navela da su naređenja dobivali upravo od vojnog Garnizona.

„Je li vojni ili civilni, od kud su to bila naređenja, to može biti lapsus.“, poricala je svjedokinja.

„Ja sam dobila tek uniformu u rujnu mjesecu. U sve te vojne termine se ne razumijem. Jel' je jedinica „Dragan Nikolić“ bila pod zapovjedništvom garnizona?“, branila se tvrdeći da se sada više ne može sjetiti detalja.

„Nakon više godina boravka u jedinici kažete da ne znate ono što ste prije naveli? Kada ste prošli put svjedočili – je li Vaše sjećanje bilo bolje u odnosu na sada?“, ispitivala je tužiteljica Kamila Bajbls (Camille Bibles).

Podsjetimo, više pripadnika jedinice „Dragan Nikolić“ procesuirano je za ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva Foče. Prema nalazima Istraživačko dokumentacijskog centra, na području Foče potvrđeno je kako je ubijeno preko 2000 građana, dok se još njih oko 800 vode kao nestali.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastavilo se iskazom Ratomira Maksimovića, bivšeg oficira JNA i VRS-a na području Sarajeva.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG