Dostupni linkovi

Svjedok suočen sa zločinima redovnih snaga u Foči


Veselinko Simović
Veselinko Simović

Haško suđenje Ratku Mladiću, zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) nastavilo se iskazom Veselinka Simovića, još jednog svjedoka obrane koji je ustvrdio da su zločine nad bošnjačkim stanovništvom Foče 1992.godine počinile „grupe i pojedinci van kontrole“.

Nakon toga haško tužiteljstvo je u unakrsnom ispitivanju suočilo svjedoka sa činjenicama da su zločine masovnih silovanja i držanja žena i djevojčica u seksualnom ropstvu počinili zapovjednici i vojnici iz redovnog sastava VRS-a.

Tužitelj Arthur Traldi podsjetio je Simovića, da je kao pripadnik interventnog voda iz Foče surađivao s osuđenim ratnim zločincima Dragoljubom Kunarcom, Perom Elezom, Radovanom Stankovićem, kao i Radomirom Kovačom.

Svjedok Simović pri tom se kleo u Boga – da ni on ni drugi pripadnici VRS-a nisu znali za masovno silovanje zatočenih žena i djevojčica bošnjačke nacionalnosti.

„Prekršili su, nismo znali. Ja nisam znao, ne vjerujem da je moj zapovjednik znao, ni moji pretpostavljeni koji su bili rigorozniji. Oni su to radili u tajnosti. Zato sam rekao,da su, kako da ih ovdje javno nazovem – bezdušnici su to uradili. Osramotili su mene, osramotili su Vojsku Republike Srpske.“, izjavio je svjedok, braneći se da nije bio svjestan rasprostranjenih zločina, po čemu je Foča ostala upamćena u međunarodnom pravu.

Suočen s podacima o zlostavljanju i ubijanju zatočenih muških civila u KP Domu Foča Simović je ustvrdio da o tome „ne zna ništa“ budući da navodno vojnicima VRS-a nije bio dozvoljen pristup u objekt koji je služio kao zloglasni logor.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Simovića

Početak osporavanja Srebrenice iskazom osumnjičenog policajca

Nakon Simovića s iskazom je počeo Nenad Deronjić, policajac iz Bratunca koji je nakon zauzimanja Srebrenice u njoj boravio između 12.i 20.srpnja, u vrijeme masovnih pogubljenja, prema optužnici najmanje 7.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

On je već dao iskaz na suđenjima Draganu Jokiću, Vidoju Blagojeviću i Radovanu Karadžiću – kada je poricao navode jednog zaštićenog svjedoka optužbe - da je sudjelovao u streljanju Srebreničana na obali rijeke Jadar 13.srpnja 1995. godine.

Tijekom početnom glavnog dijela ispitivanja suci su se čudili dijelu Deronjićeva iskaza – kako je sa specijalnim vodom policije upućen u Srebrenicu „kako bi čuvali imovinu od raznih grupa“, koju su pljačkali i „stanovnici Srebrenice čiji su stanovi uništene i odnesene im stvari pa su ulazili u druge kuće“.

Nakon dodatnih pitanja sudaca Deronjić je naveo da su u pljački vidjeli samo jednog čovjeka „koji je tjerao telad“, ali da ga nisu uhitili „jer je uperio pušku u njih“.

„Vi kao naoružani policajci koji su tamo da bi štitili imovinu drugih, tvrdite da ste vi tako vršili svoju dužnost?“, upitao je u nevjerici predsjedavajući sudac Orie.

VIDEO LINK: Početni dio iskaza Deronjića

Deronjića će o događajima u Srebrenici u utorak unakrsno ispitivati haško tužiteljstvo.

Izvođenje dokaza obrane na Haškom sudu traju još ovaj tjedan, do četvrtka, nakon čega će uslijediti trotjedna ljetna pauza.

General Mladić je optužen po zapovjednoj odgovornosti za zločine srpskih snaga - genocid u Srebrenici, progon koji je u više općina također dosegnuo razmjere genocida, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG